چه عواملی این هفته بورس را قرمز کردند؟
آخرین روز از آخرین هفته مرداد ماه، با رخوت کامل بازار سرمایه به پایان رسید. صف فروشهای سنگین، نبود تقاضا، قرمز پوشی یکدست بورس و در نهایت ارزش معاملات به شدت پایین، چهرهای بود که در آخرین پلان مرداد ماه از بازار سرمایه به ثبت رسید.
به گزارش اخبار بورس، جو کلی در معاملات این هفته بازار سرمایه، متاثر از دو موضوع بود. نخست تغییر زمان انجام معاملات در شرکت بورس تهران بود. بر این اساس، از روز دوشنبه، زمان جلسات معاملاتی به دو بخش تقسیم گردید؛ بخش اول که تا ساعت ۱۱:۴۵ ادامه داشت، به معاملات همه گروههای بورسی به جز سه گروه خاص تعلق داشت و جلسه دوم که از ساعت ۱۲ تا ۱۵:۱۵ دقیقه ادامه داشت به معاملات گروههای فلزات اساسی، شرکتهای چندرشتهای صنعتی و در نهایت فرآوردههای نفتی اختصاص داشت.
موضوع دیگر فروش سهام عدالت بود که از عید غدیر، سهامداران میتوانند تا ۶۰ درصد از سهام خود را در بازار به فروش برسانند. بر این اساس عرضه سنگین کارگزاریها، بسیاری از نمادهای بزرگ و لیدر بازار را به صف فروش رساند.
در روز یکشنبه دماسنج بازار با افت ۸۹۰۰۰ واحدی، بیشترین ریزش مقداری تاریخ بازار سرمایه را به ثبت رساند و حقوقیها بازیگر اصلی این افت ۴.۷ درصدی بازار بودند.
در روز دوشنبه اما همزمان با اولین روز اجرای قانون جدید زمانبندی معاملات، تقاضا دوباره به بازار برگشت و به ویژه در جلسه دوم معاملات، برخی نمادهای بزرگ با صفهای خرید سنگینی روبهرو شدند.
اما در روز سهشنبه دوباره عرضهها در بازار بورس افزایش یافت و در ادامه با اطلاعیه ناظر مبنی بر بازگشایی نمادهای پالایشی، به طور ناگهانی این نمادها دوباره به جریان معاملات بازگشتند و با صف فروشهای سنگینی که داشتند، بر سنگینی اعداد و ارقام قرمز بازار افزودند. آخرین روز هفته نیز با صفوف فروش سنگین و حجم معاملات پایین به پایان رسید.
همان گونه که ذکر شد، علی رغم مثبت شدن شاخص در روز دوشنبه، در دو روز پایانی مجددا فشار فروش زیادی در بازار وجود داشت. اما دلیل آن چه بود؟ به اعتقاد کارشناسان، اشتباه استراتژیک در دو شیفته کردن معاملات، دلیل این تغییر روند بود.
در معاملات سه روز پایانی، عرضهها در بخش اول به شدت سنگین بوده و در سوی مقابل نمادی نبوده که با حمایت حقوقیها همراه شود. این هیجان فروش به بخش دوم هم سرایت کرده و آنها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. در واقع تاثیر جو روانی بخش اول معاملات به شدت بر معاملات جلسه دومیها، تاثیر میگذارد.
اما اگر برعکس این اتفاق رخ میداد، بازار حال و روز بهتری داشت. اگر از روز دوشنبه معاملات فلزات اساسی در بخش اول انجام میشد، پالس مثبت معاملات این نمادها، معاملات بخش دوم که بانکیها، خودروییها و غیره بودند را نیز تحت تاثیر قرار میداد و احتمالا از همان دوشنبه روند بازار به سمت سبز شدن حرکت میکرد.