فراز و فرودهای این هفته بورس / انتظاراتی که برآورده نشد
سهامداران این هفته را با انتظار اعلام خبرهای مهم اقتصادی یا همان گشایش وعده داده شده از طرف رییس جمهور آغاز کردند. همچنین قرار بود طبق صحبتهای مدیرعامل بورس تهران، ساعات معاملات بورس تهران تغییر کند و جزئیات دقیق آن اعلام گردد.
به گزارش اخبار بورس، اولین روز کاری این هفته با رشد ۴۴ هزار واحدی شاخص کل بورس به پایان رسید. جریان ورود نقدینگی از همان ابتدای معاملات، شاخص را به سمت بالا پرتاب کرد تا ورود شاخص کل به ابرکانال ۲ میلیون واحد را تثبیت کرده باشد.
بعد از اتمام ساعت معاملاتی، خبر کاهش ضریب اعتباردهی کارگزاریها به ۱۰ درصد منتشر شد تا نشان دهد مسئولان بازار به دنبال حذف خرید اعتباری در کارگزاریها هستند.
ضریب اعتباری کارگزاریها در چند ماه اخیر به طور پیوسته کاهش یافته است و به نظر میرسد طی دو مرحله دیگر، خرید اعتباری به طور کامل حذف خواهد شد.
اما در روز دوشنبه، انتشار یک خبر، روند کلی بازار را به کلی دگرگون کرد. سازمان خصوصیسازی اعلام کرد عرضه ETF مربوط به سهام پالایشی منتفی شده و قرار است به صورت بلوکی عرضه گردد. انتشار این خبر نه تنها باعث شد نمادهای گروه پالایشی یک دست صف فروش شود بلکه کل بازار را قرمزپوش کرد.
این روند در روز سهشنبه نیز ادامه یافت اما بعد از زمان معاملات روز سهشنبه، خبر عرضه ETF مربوط به سهام پالایشی از سوی وزیر اقتصاد اعلام گردید و کمی بعد، از سوی وزیر نفت نیز مورد تایید قرار گرفت. بنابراین دلیل اصلی اصلاح بازار از میان برداشته شد.
همچنین مشخص شد که گشایش اقتصادی وعده داده شده، پیش فروش نفت به مردم با تسویه ارزی در زمان سررسید بوده که با مخالفت مجلس و قوه قضائیه مواجه شده است. البته ظاهرا قرار است پس از تغییراتی در این طرح، خرید و فروش نفت در بورس انرژی برای مردم میسر شود.
اما در روز سه شنبه اخباری غیر رسمی مبنی بر لغو تحریمهای غیر هدفمند ایران از سوی آمریکا با میانجیگری کشور آلمان منتشر شد. البته روسیه نیز به طور تلویحی انجام مذاکرات را تایید کرد. به دنبال این اخبار، دلار تا کانال ۲۰ هزار تومان نیز پایین آمد اما بلافاصله با تکذیب وزارت خارجه ایران، دوباره به کانال ۲۲ هزار تومان برگشت.
در حالی که همه چیز برای رشد شاخص کل در روز پایانی هفته فراهم بود، وقایع جور دیگری رقم خورد. با گذشت نیم ساعت از شروع معاملات، همه چیز رویایی بود و نمادهای متعددی به صف خرید رسیدند. اما بعد از ۳۰ دقیقه ورق برگشت و روند بازار ۱۸۰ درجه تغییر کرد. نمادها یکی پس از دیگری از مثبت ۵ تا منفی ۵ ریزش داشتند و حالا نوبت آن بود که صف فروش سنگین بازار را یک دست قرمزپوش کند.
به اعتقاد برخی از فعالان بازار، حجم سنگین عرضهها در معاملات روز چهارشنبه، به فروش سهام عدالت باز می گردد. با تصمیم دولت، امکان فروش ۳۰ درصد دیگر از سهام عدالت ( و در مجموع ۶۰ درصد از کل سهام) از عید غدیر میسر شده و در نتیجه تجمیع سفارش فروش سهامداران عدالت، کفه عرضه را در معاملات سنگینتر کرد و بازار را به سمت صف فروش پیش برد.