سخنگوی وزارت صمت: بخش خصوصی اجازه صادرات فرآورده و نفت را ندارد
سخنگوی وزارت صمت با اشاره به اینکه بخش خصوصی اجازه صادرات فرآورده و نفت را ندارد، اعلام کرد که قانونا وزارت صمت تاکنون هیچ مجوزی را برای بخش خصوصی صادر نکرده است.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری ایلنا، امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت گفت: صادرات فرآوردهها با شرکت ملی نفت و پالایش و پخش فرآوردههای نفتی است و قانونا وزارت صمت تاکنون هیچ مجوزی و اجازه ای را برای صادرات فرآورده به بخش خصوصی نداده است.
قالیباف تاکید کرد: وزارت صمت هیچ مجوزی برای صادرات فرآورده برای بخش خصوصی صادر نکرده و طبق قانون صادرات فرآورده و نفت در حوزه مسئولیت شرکت ملی نفت است.
اظهارات سخنگوی وزارت صمت در پی این موضوع است که اخیرا گمرک آماری مبنی بر صادرات ۱۱۶ میلیون لیتر بنزین در فروردین ماه سال جاری منتشر کرده و از این رقم صادرات ۳۲ میلیون دلار درآمد عاید کشور شده و این بدان معنا است که هر لیتر بنزین را با نرخ حدود ۸ هزار تومان (۲۷ سنت) به کشورهای امارات، عراق، افغانستان و ارمنستان فروختهایم، ارزانفروشی بنزین در شرایطی که تقاضا رشد روزافزون داشته و کشور در مرز واردات بنزین قرار گرفته آیا توجیهی دارد؟
نقوی: وزارت نفت خارج از سازوکار عرضهای نداشته است
علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی نرخ صادرات بنزین را ۷۰ سنت معادل ۱۷ هزار تومان اعلام کرد و گفته است: وزارت نفت در ۲۴ فروردین امسال یک عرضه دریایی بنزین داشت که معامله شد و قیمت معاملاتی هر لیتر بنزینی که در بورس مورد معامله قرار گرفت ۷۰ سنت بوده است.
به گفته وی از ابتدای سال تاکنون صرفا همان یک عرضه را از سوی وزارت نفت انجام گرفته و این وزارتخانه خارج از آن عرضهای نداشته است.
اما موضوع دیگر این است که اگر طبق آنچه از سوی وزارت نفت عنوان شده بخش خصوصی اقدام به صادرات بنزین با نرخ ۲۷ سنت کرده باشد، مجوز صدور فرآورده را چه کسی به بخش خصوصی داده است؟ آیا بخش خصوصی اجازه و توان صادرات بنزین را دارد؟ آیا ارگان دیگری غیر از وزارت صمت حق صدور مجوز را دارد؟
صادرات نفت و فرآوردههای آن در حیطه اختیارات دولت است
محمود خاقانی، کارشناس حوزه انرژی گفت: اصولا بخش خصوصی ایران تجربه صادرات نفت، گاز و فرآورده و در کل انرژی را نداشته است؛ صادرات در این حوزه در حیطه اختیارت دولت و یا در دست بخش خصولتی است؛ زیرا نفت صنعتی است که سرمایههای کلان در آن فعال است و مردم با سرمایههای خرد و پایین نمیتوانند در تجارت آن حضور داشته باشند. ضمن اینکه بنزین کالایی نیست که به راحتی امکان صادرات داشته باشد.
خاقانی اظهار کرد: اگر بخش خصوصی واقعا در این حوزه فعال است و بنزین را از مسیر قانونی صادر کرده باید شرکتی باشد که در چارچوب قانون تجارت ثبت و مدیریت شود و باید ترازنامه مالی سالیانه منتشر کرده و تجارت آشکار داشته باشد، اگر بخش خصوصی ترازنامه را منتشر کند، مشخص میشود با چه قیمتی بنزین را خریداری کرده و چقدر هزینه کرده تا برای صادرات به مرز برساند و با چه قیمتی به فروش رسانده است، اما هیچکدام شفاف نیست.