صندوق توسعه ملی هفدهمین صندوق ثروتمند جهان است
موسسه جهانی صندوق های ثروت ملی با اشاره به رتبه صندوق توسعه ملی ایران اعلام کرد که این صندوق با ۱۳۹ میلیارد دلار دارایی، هفدهمین صندوق ثروت ملی بزرگ جهان است.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از صندوق توسعه ملی، موسسه جهانی صندوق های ثروت ملی (Global swf) با اشاره به رتبه صندوق توسعه ملی ایران اعلام کرد که این صندوق با ۱۳۹ میلیارد دلار دارایی، هفدهمین صندوق ثروت ملی بزرگ جهان است. از سال ۲۰۱۴ تاکنون ارزیابی درباره رتبهبندی صندوق توسعه ملی ایران صورت نگرفته بود و جایگاه صندوق در بین ۱۶۹ صندوق ثروت ملی دنیا، قبل از این ارزیابی رتبه ۳۵ بود که با احتساب تغییر آخر، ۱۸ رتبه مثبت شده است.
مدیرعامل مؤسسه جهانی صندوقهای ثروت ملی در ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ با حضور در دومین همایش صندوق توسعه ملی، ضمن بررسی وضعیت این صندوق و اعلام شگفتی از وضعیت آن، پیشبینی کرد با توجه به ترازنامهای قابل توجه و رهایی از وابستگی به دولت، به نظر میرسد اهداف صندوق توسعه ملی محقق خواهند شد.
صندوق توسعه ملی ایران سرانجام از رازی پرده برداشت که رسانههای بینالمللی برای مدتها به دنبال کشف آن بودند. یکشنبه گذشته، صندوق توسعه ملی، از آخرین وضعیت ترازنامه خود پردهبرداری کرد و در کمال شگفتی بسیاری از کارشناسان، مجموع داراییهای خود را ۱۳۹ میلیارد دلار، شامل ۱۱۰ میلیارد دلار به صورت وام و ۲۹ میلیارد دلار دارایی نقدی اعلام کرد. عددی که بر اساس بررسیهای موسسه جهانی صندوق های ثروت ملی، صندوق توسعه ملی ایران را به هفدهمین صندوق ثروت ملی بزرگ جهان بدل میکند.
اقتصاد ایران کوچکتر شده است
در قسمت دیگر این گزارش بر این موضوع تاکید شده که ایران در حال حاضر در شرایط دشواری قرار دارد و توضیح داده شده است که دولت در تلاش است تا به توافقات هستهای ۲۰۱۵ که برای مدت کوتاهی باعث لغو برخی تحریمهای مالی شد، بازگردد. براساس گزارش صندوق بینالمللی پول، از زمان خروج ایالات متحده از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸، اقتصاد ایران کوچکتر شده، نرخ تورم افزایش قابل توجهی داشته و با وجود رسیدن قیمت هر بشکه نفت به نقطهی سر به سر حدود ۴۰۰ دلار، کسری بودجه بیشتر شده است.
با این حال صندوق توسعه ملی، از سال ۲۰۱۱ و پس از اجرای مقررات سختگیرانه مالی، توانسته به بقای خود ادامه دهد. این صندوق، با درسهایی که از اشتباهات و نواقص صندوق ذخیره ارزی گرفت، برای دریافت ۳۲ درصد از درآمد نفت تا پایان برنامه پنجم طراحی شد و قرار بر این بود که از منابع این صندوق برای جبران کسری بودجه استفاده نشود. اما در دوران شیوع کووید-۱۹ دولت چند میلیارد دلاری را برای نجات بورس اوراق بهادار تهران هزینه کرد و در این راه به این موفقیت رسید. با این حال، صندوق توسعه ملی با تکیه بر ارزش نفت، کماکان به روند رو به رشد خود ادامه داد.
سه تغییر در رویکرد صندوق توسعه ملی
در این گزارش به حضور موسسه جهانی صندوقهای ثروت ملی در دومین همایش صندوق توسعه ملی که در ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ برگزار شد، اشاره و درمورد همایش اینطور توضیح داده است: از این همایش استقبال خوبی به عمل آمد. از آن زمان به بعد، تغییرات مهمی در رویکرد صندوق مشاهده شده است؛ نخست آنکه روند برداشت از صندوق تا بازپرداخت وامهای پرداختی به دولت متوقف شد. دوم، این احتمال وجود دارد که نام و ماهیت صندوق از «توسعهای» به «ثروت» تغییر کند و سوم آنکه صندوق در نظر دارد با هدف افزایش نرخ بازده و افزایش سرمایهی خود، سرمایهگذاری در سهام شرکتهای داخلی و بینالمللی را آغاز کند.
البته این اولین بار نیست که صندوق توسعه ملی قصد سرمایهگذاری خارجی و همکاری با نهادهای بینالمللی را دارد. در سال ۲۰۱۹، صندوق توسعه ملی تفاهمنامههایی را با سرمایهگذاران خارجی از جمله صندوق CDP ایتالیا، هولدینگ بایترک قزاقستان و اگزیم بانک کره به امضاء رساند. ضمن اینکه برای سالهای زیادی در مجمع صندوقهای ثروت ملی SWF عضویت داشته و در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ گزارش خود ارزیابی، بر اساس اصول سانتیاگو منتشر کرده است.
اهداف صندوق قابل تحقق است
این مؤسسه در گزارش خود، اهداف صندوق توسعه ملی را قابل تحقق دانسته و تاکید کرده است: با این حال، این بار و با توجه به ترازنامهای قابل توجه و رهایی از وابستگی به دولت، به نظر میرسد اهداف صندوق محقق خواهند شد. صندوق توسعه ملی، با همکاری مؤسسه جهانی صندوقهای ثروت ملی، در حال انتشار اطلاعات بیشتری از خود در تارنمای صندوق است تا بدین ترتیب، حاکمیت، پایداری و انعطافپذیری خود را بهبود بخشد. ۱۰ تیر ۱۴۰۱، عملکرد و امتیازهای صندوق توسعه ملی در سال ۲۰۲۲، در کنار آمار ۱۹۹ صندوق برتر دیگر جهان منتشر خواهد شد.
دفتر مرکزی مؤسسه جهانی ردهبندی صندوقهای جهانی در نیویورک قرار دارد و ماهیت اصلی آن رتبهبندی و بررسی استراتژی صندوقهای ثروت ملی کشورهای مختلف دنیا بوده و مرجع مناسبی برای سرمایهگذاران محسوب میشود.