اخبار

تحلیل اکونومیست درباره بورس ایران / داستان آشنا و عجیبِ حباب بازار سهام

در تحلیل اکونومیست درباره بورس ایران ضمن توصیف وضعیت بورس ایران در ماه‌های اخیر، به شباهت بورس ایران و بورس چین در سال ۲۰۱۵ اشاره شده است.

به گزارش اخبار بورس، به نقل از دنیای بورس، نشریه هفتگی معتبر اکونومیست (Economist) طی مطلبی در تاریخ ۱۷ اکتبر ۲۰۲۰ وضعیت بورس ایران در سال جاری را مورد بررسی قرار داده است و در آن به توصیف و تحلیل صعود و افول بازار سهام ایران پرداخته است. در همین رابطه اکونومیست نوشته است: داستان حباب بورس ایران آشنا و نیز عجیب و غریب است. اما برای پس‌اندازهایی که جای دیگری برای رفتن ندارند، ماجرا بیش از این است.

اکونومیست در ابتدای این تحلیل با عنوان «داستان آشنا اما همچنان عجیبِ حباب بازار سهام ایران» نوشته است: حدود پنج سال پیش سرمایه‌گذاران بازارهای نوظهور از چشم انداز بازار سهام ایران بسیار هیجان زده بودند. آنچه انتظار می‌رفت، لغو تحریم‌ها در ازای اعمال محدودیت در برنامه هسته‌ای ایران بود؛ صادرات نفت، منبع اصلی ارز ایران، افزایش می‌یابد و اقتصاد را تقویت می‌کند این امید وجود داشت که ایران به زودی در شاخص‌های سهام که مورد ردیابی سرمایه گذاران جهانی است، گنجانده شود؛ امری که مطمئناً هجوم خریداران خارجی را به دنبال خواهد داشت. اما اوضاع نسبتاً متفاوت رقم خورد. تحریم‌ها در سال ۲۰۱۶ برداشته شد، اما فقط تا سال ۲۰۱۸ که مجدداً تحریم‌ها توسط آمریکا اعمال شد و صادرات نفت مختل شد.

بورس ایران؛ رونق یا حباب؟

این نشریه در مطلب خود پیرامون این مسئله که رونق بورس ایران آیا واقعی بود یا حباب توضیح داد: ایران واقعاً رونق بازار سهام را تجربه کرد، اما هم خیلی دیرتر از آنچه انتظار می‌رفت، رخ داد و نکته دیگر آنکه خارجی‌ها نقش چندانی در آن نداشتند. البته این بیش از اینکه رونق بوده باشد، حباب بود. چنانچه در نمودار زیر مشخص است، امسال طی مدت کوتاه چندماهه، قیمت سهام به سرعت افزایش یافت. از آن زمان حباب تخلیه شده است و قیمت سهام از اوایل ماه آگوست حدود یک چهارم و از منظر ارزهای احتیاطی بسیار بیشتر کاهش یافته است. یک دلیل منطقی برای خرید دیوانه‌وار سهام، تلاش ایرانیان برای محافظت از سرمایه و قدرت خرید خود در برابر ارزش از دست رفته ریال بود.

تغییرات قیمت بازار سهام ایران در ده ماه اخیر

همچنین در رابطه با این موضوع در این مطلب به نقش تحریم‌ها اشاره و اظهار شده است: تحریم ها باعث می‌شود که نگه داشتن دلار در خارج از کشور بسیار مشکل باشد. وسوسه انگیز است که نتیجه بگیریم که اتفاقات بد زمانی رخ می‌دهد که پس اندازها جایی جز بازار سهام ندارند. اما داستان ایران پیچیده‌تر از این است.

سرمایه‌هایی که به بورس پناه بردند

نویسندگان اکونومیست در بررسی فاکتورهای تعیین‌کننده‌ی وضع موجود بازار بورس و اقتصاد ایران نوشته اند: با اقتصاد شروع کنیم. سقوط تولید نفت که به دنبال اعمال مجدد تحریم‌ها انجام شد، تولید ناخالص داخلی را در سال گذشته حدود شش درصد کاهش داد. کمبود درآمد نفتی به بخش مالی دولت لطمه زده و ریال را تضعیف کرده است.

در ادامه‌ی تحلیل اکونومیست درباره ی بورس ایران نوشته شده است: ماسیِژ وُجتال (Maciej Wojtal) از آملون کپیتال (Amtelon Capital)، یک صندوق مستقر در اروپا که در ایران سرمایه گذاری می‌کند، می‌گوید، «اقتصاد ایران بیش از نفت است. بازار داخلی آن ۸۳ میلیون نفری است که عمده آن جوانان هستند، تقریباً مشابه ترکیه. طیف وسیعی از صنایع، از کالاهای سفید (لوازم خانگی نظیر یخچال، لباسشویی و …) و اتومبیل گرفته تا لوازم آرایش و غذای فرآوری شده، در این بازار جریان دارند».

تحریم‌ها تجارت را کاملا خفه نکرده است. همسایگان ایران – به ویژه عراق و افغانستان – فاقد پایگاه صنعتی چون ایران هستند و بنابراین مقدار زیادی از این محصولات را وارد می‌کنند و همسایگی آن شامل پاکستان، ترکیه و امارات متحده عربی است.

رامین ربیعی از گروه خدمات مالی «شرکای فیروزه‌» (Turquoise Partners) می‌گوید: یک ریال ضعیف‌تر به مرور صنایع صادراتی غیرنفتی مانند پتروشیمی‌ها، فلزات، خدمات مهندسی – و حتی صنعت شکلات و شیرینی – را تقویت کرده است.

بازار سهام این تنوع صنعتی را منعکس می‌کند. صدها سهام در بخش‌های مختلف وجود دارد. و از آنجا که نفت خام یک تجارت دولتی است، بازار سهام اقتصاد غیرنفتی را بهتر منعکس می‌کند. سال گذشته بازار به دلیل بهبود درآمد صادرات، روند خوبی را تجربه کرد. مردم نیز توجه کردند. در اینجا یک رشته سرمایه‌ای وجود داشت که به عنوان یک پرچین یا پوشش ریسک در برابر کاهش ارزش ریال عمل می‌کرد. امسال صحنه برای ذوب شدن این سرمایه در قالب بازار سهام فراهم شد.

ویروس کرونا که ایران را سخت تحت تأثیر قرار داد، ماشه را چکاند. صنعت متوقف شد. ارزهای سخت حتی کمیاب شدند. به گفته «بن‌بست» که بازار غیررسمی ارز را ردیابی می‌کند، از ژانویه تاکنون ریال بیش از نیمی از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است.

بانک مرکزی ایران برای کاهش آسیب‌های اقتصادی، سیستم بانکی را غرق در نقدینگی کرد. تورم تقریباً تا ۳۵ درصد افزایش یافت. در نتیجه این رخدادها نقدینگی خیلی زود راه خود را به بازارهای سرمایه از جمله بازار سهام باز کرد.

دولت ایران حتی در آوریل مبلغی از طریق یک عرضه اولیه بزرگ درآمد کسب کرد. همانطور که در آمریکا سرمایه گذاران خرده‌فروشی به بازار سهام سرازیر شدند. ربیعی می‌گوید، تعداد افراد فعال در بازار سهام طی چند ماه از ۷۰۰ هزار به پنج میلیون نفر رسید.

وضعیت مشابه بازار بورس ایران با بازار بورس چین در سال ۲۰۱۵

در پایان تحلیل اکونومیست درباره ی بورس ایران نوشته شده است: سایه‌هایی از آنچه در سال ۲۰۱۵ در چین رخ داد، در اینجا وجود دارد. ترس از کاهش ارزش پول، اقتصاد ضعیف، سرمایه‌ای که با تشویق دولت در دام هیجان افتاد و خوراک بازار سهام شد، و البته پایان بدی داشت.

اما سهام تنها پرچین شهر در ایران نبود. آقای ربیعی می‌گوید از زمان اعمال مجدد تحریم‌های آمریکا قیمت املاک در تهران افزایش یافته است. تقریباً هر نوع پرچین از سکه‌های طلا گرفته تا اتومبیل‌های دست دوم، در برابر ریال ضعیف، چند برابر شده است. برخی دیگر به حباب پویای ارزهای سخت در ایران دل بسته‌اند؛ ارزهایی که هرچه بالاتر می‌روند، وسوسه تداوم احتکار آن‌ها بیشتر می‌شود. کمبود، کمیابی می‌آورد.

اسفندیار بتمنقلیچ، از گروه بورس و بازار، اندیشکده‌ای مستقر در لندن که بر اقتصاد ایران متمرکز است، می‌گوید برای دولت ایران، رونق بازار سهام کمترین راه برای جذب نقدینگی مازاد بود. درست است؛ افرادی که در اوج بازار سهام، سرمایه خود را وارد کردند، اکنون با خسارات سنگینی مواجه شده‌اند. اما یک حباب بازار سهام به ارزهای سخت، اتومبیل‌های دست دوم یا دارایی‌های دیگر نیز ضربه می‌زند و همه اینها به هزینه‌های زندگی می‌افزاید.

البته افراد خوش‌بین به تجربه چین اشاره می کنند و می‌گویند، چین از آشفتگی خود جان سالم به در برد و ارزش بازارهای سهام آن به اوج جدیدی رسیده است.

منبع
اکونومیست

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا