واگذاری صندوقهای ETF در سال ۱۴۰۰ چگونه است؟
بر اساس متن لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ واگذاری صندوقهای ETF منوط به عرضه سهام به روش ثبت سفارش و یا تشکیل این صندوقها با مدیریت دولتی است. مدیریت دولتی این صندوقها نیز نباید برای بلندمدت باشد.
به گزارش اخبار بورس، به نقل از پایگاه خبری تجارت نیوز، بر اساس بند الف تبصره دو لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، علاوه بر روشهای معین شده در لایحه سال قبل، واگذاری صندوقهای ETF مشروط به تشکیل این صندوقها با مدیریت دولتی است؛ به شکلی که این مدیریت بلندمدت نباشد. راه دیگر نیز عرضه سهام به روش ثبت سفارش است.
به این ترتیب وزارت اقتصاد اجازه خواهد داشت که سهام شرکتهای تابعه در بورس یا فرابورس ایران را که تحت مالکیت دستگاههای اجرائی دولتی یا شرکتهای تابعه آنها باشد و یا حتی بانکهای دولتی را هم واگذار کند.
بر این اساس اگر واگذاری در قالب صندوقهای ETF انجام شود، انتقال سهام پس از ایجاد صندوقهای سرمایهگذاری در چارچوب معاملات خارج از جلسه رسمی معاملات بین صندوقها و عرضه واحدها و صندوقهای فوق به عموم امکانپذیر است. همچنین عرضه به روش ثبت سفارش نیز در قالب این صندوقها تا سقف ۳۰ درصد مشمول تخفیف است و میزان دقیق این تخفیف از سوی هیئت وزیران مقرر خواهد شد.
تأسیس صندوقهای ETF از سوی وزارتخانهها، موسسات و شرکتهای دولتی نیز در صورت انجام هماهنگیهای لازم با وزارت امور اقتصادی و دارایی با حداقل سرمایه ۱۰ میلیارد ریال به صورت نقد یا غیرنقد ممکن خواهد بود.
همچنین بر اساس این لایحه، بانکهای دولتی مکلف شدهاند برای أخذ سفارشهای خرید و فروش واحدهای سرمایهگذاری صندوق یا سهام موضوع این مصوبه همکاریهای لازم را با استفاده از شعب خود انجام دهند.
شورای عالی بورس نیز مکلف شده است که سازوکار اجرایی این جزء و اساسنامههای صندوقهای ETF را جهت تصویب هیئت وزیران به گونهای ارائه کند که وزیر تخصصی مربوطه یا نماینده معرفی شده از طرف او مسئولیت مدیریت و حقوق مالکانه واحدهای سرمایهگذاری را به عنوان نمایندهای از دولت، بر عهده گیرد. لازم به ذکر است که درصدی از مبلغ پذیره نویسی با تایید وزیر امور اقتصادی و دارایی، به بازارگردانی واحدهای صندوقهای مذکور اختصاص خواهد یافت.