نفت روسیه رقیب ایران در چین شد | کاهش واردات نفت ایران به چین در آوریل
رویترز اعلام کرد که میزان واردات نفت ایران به چین با توجه به افزایش واردات نفت از روسیه، در آوریل ۲۰۲۲ کاهش یافت.
به گزارش توان تحلیل، رویترز در گزارشی عنوان کرده است که واردات نفت ایران به چین در آوریل تحت تاثیر قرنطینههای کرونا و افزایش واردات از روسیه، از اوجی که اواخر سال ۲۰۲۱ و اوایل سال ۲۰۲۲ داشت، کاهش پیدا کرد. اگر چه خرید نفت ایران کاهش پیدا کرد، همچنان هفت درصد از واردات نفت چین به حساب میآید و جزو تامینکنندگان اصلی نفت خام جهان است.
گفتنی است که دیپلماتهای غربی تا حد زیادی امید خود را به احیای توافق هستهای از دست دادهاند، در حالی که قیمتهای بالای نفت این امکان را به ایران میداد که عجلهای برای بازگشت به میز مذاکرات نداشته باشد. احیای توافق هستهای به ایران اجازه میدهد تا فروش نفت خود را محدود به چین که مشتری شماره یک ایران در دو سال گذشته بوده است، نکند و به مشتریان قبلی در کره جنوبی و اروپا نیز نفت صادر کند.
نفت روسیه به چین صادر میشود
در این بین، نفت روسیه که هدف تحریمهای خودخواسته خریداران غربی قرار گرفته است، به مقصد چین روانه شده است. روسیه در اقدامی که آن را عملیات نظامی ویژه میخواند، ۲۴ فوریه دهها هزار نیرو به اوکراین فرستاد و مشتریان نفت این کشور به دلیل نگرانی از تحریمها علیه مسکو، از خرید نفت روسیه فاصله گرفتند.
ارزیابی اولیه شرکت تحقیقاتی ورتکسا (Vortexa Analytics) نشان میدهد که چین در آوریل ۶۵۰ هزار بشکه در روز نفت ایران را وارد کرد که اندکی کمتر از ۷۰۰ هزار بشکه در روز تخلیه شده در مارس بود. شرکت تحقیقاتی کپلر صادرات نفت ایران به چین در آوریل را ۵۷۵ هزار بشکه در روز تخمین زد که کمتر از ۸۴۰ هزار بشکه در روز در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۲ بود.
پالایشگاههای مستقل چین واردات نفت از ایران را کاهش دادند
پالایشگاههای مستقل چینی که در استان شرقی شاندونگ تمرکز دارند، خریداران اصلی نفت ایران هستند. این پالایشگاهها از فوریه واردات نفت را کاهش دادند و در آوریل تحت تاثیر افزایش قیمتها، سهمیههای محدودتر برای واردات و قرنطینههای کرونا که به حاشیه سود آنها لطمه زد، با نصف ظرفیتشان کار کردند.
اِما لی، تحلیلگر چینی ورتکسا گفت: یافتن خریدار برای نفت ایران از فوریه که پالایشگاهها تولیدشان را کم کردند، دشوار شده است. وی همچنین اضافه کرد که حداقل شش محموله نفت ایران که معادل هشت میلیون بشکه نفت است سه ماه است که در بنادر شاندونگ و چجیانگ ماندهاند.
افزایش ۱۶ درصدی واردات نفت روسیه به چین
طبق آمار رفینیتیو (Refinitiv)، از سوی دیگر واردات دریابرد نفت روسیه به چین در آوریل نسبت به مارس ۱۶ درصد رشد کرد و به حدود ۸۶۰ هزار بشکه در روز رسید که بالاترین میزان از دسامبر گذشته است.
عمده نفتی که از روسیه به چین وارد میشود، گرید اسپو است اما اگر گرید نفتی اورال در اروپا بدون خریدار بماند، احتمالا مشتریان جدیدی در چین پیدا خواهد کرد. معاملهگران اعلام کردند که حداقل یک پالایشگاه خصوصی، محموله نفت اورال برای تحویل در ژوئن، با تخفیف شش تا هفت دلار در هر بشکه نسبت به قیمت نفت برنت خریداری کرده است. در مقایسه، نفت ایران پنج دلار از نفت برنت ارزانتر است.
نفت ایران با علامت سایر کشورها به چین صادر شد
تاجران میگویند که برای جلوگیری از تحریمهای آمریکا، نفت خام ایران تحت عنوان نفت عمان، امارات متحده عربی و مالزی به چین صادر شده است. دولت جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، با آگاهی از این موضوع، تصمیم گرفته است که تحریمها را علیه افراد و شرکتهای چینی اجرا نکند. وزارت امور خارجه ایران و چین دراین باره اظهارنظری نکردند.
اداره گمرک چین برای نخستین بار در دسامبر و ژانویه آمار واردات نفت ایران را منتشر کرد که نشان داد در هر یک از این ماههایی دسامبر و ژانویه، ۲۶۰ هزار تن معادل ۱.۹ میلیون بشکه نفت ایران وارد شده است.