اخبار

پورابراهیمی آخرین وضعیت اختصاص سهام عدالت به جاماندگان را تشریح کرد

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تشریح آخرین وضعیت اختصاص سهام عدالت به جاماندگان، اعلام کرد که دولت مکلف است تا پایان سال این واگذاری را انجام دهد.

به گزارش توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری تسنیم، محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در برنامه گفتگوی ویژه خبری که به موضوع «تکلیف قانونی جاماندگان سهام عدالت» اختصاص داشت، گفت: براساس گزارش‌هایی که ما داشتیم تعداد زیادی از افرادی که مستحق دریافت سهام عدالت بودند مثل افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی، رزمندگان، ایثارگران، کارگران فصلی و خیلی از افرادی که جزو مجموعه‌هایی بودند که کاملاً در اولویت واگذاری بودند، از دریافت سهام عدالت محروم شده بودند.

پورابراهیمی اظهار کرد: کمیسیون اقتصادی در مجلس یازدهم این را در دستور کار قرار داد و پس از بررسی و جلسات مشترک با دولت ظرفیتی را ایجاد کرد برای این که بتواند این واگذاری را انجام دهد.

افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی؛ اولویت اختصاص سهام عدالت

نماینده مردم راور و کرمان در مجلس خاطرنشان کرد: ظرفیتش به اندازه‌ای است که بتوانیم با اولویت‌ افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، چهار میلیون تا پنج میلیون در نظر بگیریم و بقیه را اضافه کنیم.

وی ادامه داد: سقف اختصاص سهام عدالت به جاماندگان حداکثر تا ۲۰ میلیون است، ولی طبیعتاً هر چه ما به انتها نزدیک می‌شویم اولویت‌های ما کاهش پیدا می‌کند یا درصد اعطای سهام تغییر می‌کند.

پورابراهیمی بیان کرد: بانک اطلاعاتی که در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هست عدد جاماندگان را احصاء کند؛ چون واگذاری هم بر اساس یک سری شرایط، انجام می‌شود.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: ما به صورت کلی گقتیم که واگذاری انجام شود؛ واگذاری سهام عدالت به جاماندگان مصوب شد، اما دولت قبل با این طرح مخالفت کرد؛ مطلبش هم این بود که ما منابع لازم را نداریم و نهایتاً با تغییر دولت، نامه‌ای را خدمت رئیس جمهور فرستادم و درخواست کردیم که با توجه به این مصوبه کمیسیون و آمادگی برای این واگذاری در ابتدای دولت انجام شود.

پورابراهیمی عنوان کرد: آقای رئیس جمهور آن را به سازمان برنامه و وزارت اقتصاد ارجاع دادند، در حین این بررسی‌هایی که ما در نیمه دوم سال گذشته داشتیم، پیشنهاد کلی اختصاص سهام عدالت به جاماندگان در بودجه‌ای که به صحن علنی آمد، مطرح شد.

وی افزود: جزئیاتش در متن مصوب کمیسیون بود، اما در قانون بودجه فقط عبارت کلی در خصوص واگذاری آمد؛ تکلیف را انجام داد، به استناد این تکلیف، آن جزئیات مجموعه واگذاری در آیین‌نامه دولت می‌تواند مد نظر قرار بگیرد.

دولت مکلف است تا پایان سال سهام عدالت را به جاماندگان واگذار کند

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: دولت مکلف است امسال بر اساس قانون بودجه به جاماندگان سهام عدالت با اولویت افراد تحت پوشش بهزیستی، کمیته امداد و همه کسانی که مشمول دریافت سهام عدالت و واجد شرایط هستند و به هر دلیل دریافت نکردند، حتی بعضی‌ها برگه‌های سهام عدالتشان صادر شده، اما تحویلشان نشد و نهایی نشد، از این افراد هم تعداد زیادی داشتیم که در زمان بررسی، مکاتباتی با کمیسیون اقتصادی داشتند، این مجموعه در کنار بقیه موارد مثل بازنشستگان و مجموعه‌های دیگر که به این گروه اضافه می‌شوند، جاماندگان سهام عدالت خواهند بود که مشمول این قانون خواهند شد.

وی گفت: ما در این قانون به صورت کلی گفتیم کسانی که واجد شرایط هستند و جامانده هستند و سهام عدالت به آن‌ها اختصاص پیدا نکرده باید واگذاری انجام شود؛ طبیعتاً این در حوزه آیین‌نامه‌ها در سامانه دولت قرار می‌گیرد و اختیار آن در دست دولت است.

مبنای واگذاری سهام عدالت چه خواهد بود؟

پورابراهیمی با بیان اینکه اگر مبنای واگذاری، واگذاری باشد که در سال‌های گذشته صورت گرفته و ایام سال ۸۵ به بعد بوده، با همان مکانیزم و همان رویکرد اتفاق می‌افتد، گفت: مثلاً به افراد تحت پوشش امداد تخفیف داده می‌شود یا روش‌های دیگر؛ تمامی این موارد به صورت کلی در قانون آمده، جزئیات آن اشاره نشده است.

نماینده مردم راور و کرمان در مجلس با اشاره به اینکه کاملاً مشخص و واضح است در بخشی از گروه‌های هدف عدد و رقم کاملاً معلوم است، اظهار کرد: بر اساس آمار، مجموع کسانی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بودند در زمان واگذاری تا امروز جز آن ۵۰ میلیون نفر بودند که پنج میلیون و ۱۵۰ هزار نفر سهام عدالت دریافت کردند.

سهام عدالت به جاماندگانِ تحت پوشش کمیته امداد با تخفیف واگذار شود

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: افرادی که الان به ما اطلاع دادند یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر تقریباً افراد تحت پوشش کمیته امداد هستند که این‌ها فاقد سهام عدالت هستند و جزو جاماندگان محسوب می‌شوند و بر اساس این قانون باید سهام به آن‌ها واگذار شود، با روش قبل، با تخفیف هم باید واگذار شود.

وی بیان کرد: به این شکل است که مثلاً یک میلیون تومان قبلاً واگذار می‌کردند می‌گفتند ۵۰ درصدش را مثلاً از محل سود سهام تسویه می‌کردند و سهام واگذار می‌شد، افرادی که تخفیف نداشتند کل یک میلیون از محل سود سهام باید تسویه می‌شد.

پورابراهیمی با بیان اینکه یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر برآورد کمیته امداد است، نزدیک دو میلیون و ۲۰۰ – ۳۰۰ هزار نفر هم افراد تحت پوشش بهزیستی هستند، خاطرنشان کرد: بر اساس قانون و طبق روالی که سنوات گذشته برای مرحله اول واگذاری بوده است مشمول دریافت تخفیف هستند، بقیه افراد که جزو این دو دهک محسوب نمی‌شوند، بر اساس روال عادی مشمول می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه در خصوص اختصاص سهام عدالت به جاماندگان ایثارگران در قانون بودجه تصمیم‌گیری می‌شود، اضافه کرد: برآورد ما این است که نزدیک به سه میلیون نفر شامل این مجموعه هستند و گروه‌های دیگر مثلاً روستائیان، کارگران فصلی و مجموعه‌های دیگر هستند.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: در حوزه پایگاه جامع رفاه ایرانیان باید استعلام شوند که آیا مشمول هستند و در قانون می‌گوید این‌ها باید بر اساس مکانیزمی مشمول باشند، دارایی، درآمدشان و همه اینها.

وی ادامه داد: اشتباهی که در دوره اول انجام شد این بود افرادی داشتیم که مثلاً فردی معلم بود به او نداده بودند و فرد دیگری که شرایطش از نظر درآمدی بیشتر بود به او داده بودند، این خطا و اشتباه در مرحله اول باعث مشکلات ما شده است.

وزارت تعاون بانک اطلاعاتی را در اختیار وزارت اقتصاد قرار دهد

نماینده مردم راور و کرمان عنوان کرد: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اینجا بسیار مسئولیت مهمی دارد و در قانون هم آمده است، اگر بانک اطلاعاتی را در اختیار وزارت اقتصاد قرار ندهد امکان تشخیص افراد به جز گروه‌هایی که تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی، رزمندگان معسر، امکان‌پذیر نخواهد بود؛ لذا وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید پایگاه جامع اطلاعاتی‌اش را در اختیار وزارت اقتصاد قرار دهد، شناسایی آنجا انجام شود بر اساس آن شناسایی باید واگذاری شکل بگیرد.

وی با بیان اینکه واگذاری سهام عدالت مراحلش تعریف شده است، بیان کرد: در متنی که آوردیم این گونه گفتیم «افراد تحت پوشش امداد و بهزیستی»؛ این واضح است، بعد می‌گوییم «و کلیه افراد واجد شرایط»، این طبق قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴، ماده ۳۴ دقیقاً می‌گوید چگونه تعیین می‌شوند و چگونه اجرا می‌شود.

پورابراهیمی گفت: شناسایی با روش علمی؛ در اختیارِ دولت است. در قانون دقیقاً آمده و اشاره کرده که وزارت اقتصاد با همکاری وزارت کار و رفاه اجتماعی باید این را بر اساس روش علمی انجام دهد.

وی افزود: قانون بودجه یک ساله است و طبق تکالیفی که در آنجا آمده یک سال باید عمل کند و تمهیداتش باید در ابتدای سال صورت بگیرد. ما در آنجا گزارش سه ماهه خواهیم گرفت.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: اکنون دولت کار را شروع کرده، پیش‌بینی ما این است که فرآیند واگذاری با توجه به تجربه‌ای که در طول سال‌های اخیر داشتیم و مخصوصاً با دستور مقام معظم رهبری در اردیبهشت سال ۹۹ که خیلی از این اختیارات را به شورای عالی بورس واگذار کردند و فرمودند از طریق آنجا تصمیم‌گیری شود، خیلی از این موضوعاتی که الان ابهام را شاید در سطح فضای تخصصی تعریف می‌کند به نظرم در آنجا قابل حل است و عملاً نحوه واگذاری و شکل واگذاری در آنجا قابل بیان است.

گروه‌هایی که مشخص نیستند باید در پایگاه جامع رفاه ایرانیان تعریف شوند

پورابراهیمی اظهار کرد: اولین موضوع؛ دامنه شمول است، بعضی گروه‌ها کاملاً مشخص است، بعضی از آن‌ها باید در پایگاه جامع رفاه ایرانیان تعریف شود، وزارت کار و رفاه اجتماعی این دفعه نباید بگوید ما اطلاعات کامل نداریم و نمی‌توانیم، اینجا تکلیف وزارت رفاه است و سالهاست وزارت رفاه از تکلیف قانونی خود شانه خالی کرده است.

نماینده مردم راور و کرمان بیان کرد: امیدواریم برای یک بار در کشور، وزارت رفاه این پایگاه جامعی که ما از آن نام می‌بریم تعیین تکلیف کند، نه تنها برای سهام عدالت، بلکه برای قطع کردن یارانه فردی.

حدود ۱۵ میلیون واجد شرایط دریافت سهام عدالت نبودند

وی گفت: این حتماً مبنای تصمیم است، اگر این اطلاعات نباشد، اشتباهی که در سال ۸۵ انجام شد به حدود ۱۰- ۱۵ میلیون نفر که واجد دریافت سهام عدالت نبودند، سهام عدالت داده شد، افرادی که واجد بودند حذف شدند، این می‌شود نبود اطلاعات دقیق در کشور.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه این بار نباید این خطا اتفاق بیفتد، این پایگاه جامع حتماً باید مبنای تصمیم باشد، وزارت رفاه باید قطعاً پای کار بیاید، گفت: وزارت اقتصاد هم خوب ورود کردند، وزارت رفاه هم همکاری کنند، ما بخش اول شناسایی‌مان که در دهک‌های تحت پوشش است کاملاً مشخص است، کافی است طی نامه و مکاتبه‌ای از وزارت اقتصاد، فهرستشان را سازمان حمایتی بدهند.

پورابراهیمی در پاسخ به این پرسش که آیا می‌شود گفت الآن هر کسی که یارانه بگیرد ممکن است به او تعلق بگیرد؟ گفت: نه، می‌تواند تغییراتی کرده باشد، به روزرسانی و کاملاً بر اساس سال ۱۴۰۱ یک ارزیابی انجام شود، البته اطلاعاتی ما از قبل داریم که چقدر کارگران فصلی گرفته‌اند یا نگرفته‌اند، چقدر افراد برگه سهام عدالت برای آن‌ها چاپ شده، اما ماهیت واگذاری سهام عدالت حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر هستند که سه میلیون نفر افراد خانواده ایثارگران، رزمندگان، جانبازان، خانواده شهدا، هر کسی که در گروه خانواده ایثارگران هستند، آماری که چند روز قبل گرفتیم.

وی افزود: این اطلاعات همه باید بررسی شود، این طور نیست که ما به صرف این که یک گزارشی به ما بدهند، واگذاری را انجام دهیم بلکه تک تک افرادی که به ما معرفی می‌کنند باید بررسی شوند.

دریافت وجه برای ثبت نام جاماندگان سهام عدالت خلاف قانون است

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: درخواستم از مردم این است که با توجه به این که مجلس با کلی پیگیری، کش و قوس‌های زیادی داشت در طول یکی دو سال اخیر خوشبختانه این تصویب شد و شورای نگهبان هم تأکید کرد و دولت هم پای کار آمده و کار را شروع کرده است، الان هیچ نیازی به پرداخت یک ریال وجه بابت سهام عدالت برای جاماندگان نیست.

پورابراهیمی بیان کرد: هر زمان که قرار است در ارتباط با آن مجموعه‌ها ثبت نام صورت بگیرد اطلاع‌رسانی می‌شود، در آن زمان هم تأکیدمان به دولت این بوده و هست که بابت ثبت نام نباید پولی از مردم گرفته شود؛ لذا همه این‌ها به صورت تعریف شده است و هر کسی که به اسم تعاونی سهام عدالت، مجموعه‌های سهام عدالت از مردم پول دریافت کند خلاف قانون است و باید با آن برخورد قانونی صورت گیرد.

نماینده مردم راور و کرمان اظهار کرد: فراخوان از طریق رسانه ملی اعلام خواهد شد و همه فرآیند‌ها پیگیری خواهد شد و طبق ضوابط قانونی و بدون پرداخت وجه این موضوع در نیمه اول سال اجرایی شود و بتوانیم در نیمه دوم سال شاهد این باشیم که گروه‌های مختلف از این مزیت قانونی که دریافت سهام عدالت است برخوردار شوند.

سامانه مشخصی برای اطلاع‌رسانی جاماندگان سهام عدالت تعریف شود

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: تأکید و درخواستم از وزارت اقتصاد و سازمان خصوصی‌سازی این است که یک ساختار و سامانه مشخصی برای اطلاع‌رسانی تعریف کنند؛ در آنجا کاملاً موضوع جاماندگان سهام عدالت، صفحه خاصی که اطلاعات مشخص قرار بگیرد، مردم بتوانند و رسانه ملی اعلام کند کسانی که جامانده سهام عدالت هستند از طریق این صفحه اطلاع‌رسانی می‌توانند با پشتیبانی اطلاعاتی (وزارت اقتصاد) استفاده کنند و هیچ چیزی باعث نشود تعدادی از این افرادی که سودجو هستند از این فضا استفاده کنند و مردم را دچار مشکل کنند.

وی خاطرنشان کرد: آمار تقریباً اولیه‌ای را از کارگران فصلی داریم؛ بر اساس تکالیفی که در قانون سنوات گذشته هم بود، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به این حوزه پرداخته، یکی از اقداماتی که برای کارگران فصلی انجام شد؛ بیمه آن‌ها بود؛ لذا بخش اصلی اطلاعات این افراد وجود دارد، به راحتی می‌شود مشخص کرد چه تعداد از آن‌ها سهام عدالت را دریافت کردند.

پورابراهیمی گفت: برای بقیه افراد نیز مثل بازنشستگان، مجموعه‌های مختلفی از روزنامه‌نگاران، خبرنگاران، خادمان مساجد و خیلی از این گروه‌ها که سهام عدالت دریافت نکرده‌اند؛ طبیعتاً این اطلاعات هم بر اساس آن پایگاه، قابل بررسی و احصاء خواهد بود.

انتقال سهام متوفیان به وراث در چه وضعیتی قرار دارد؟

وی در خصوص انتقال سهام متوفیان به وراث اظهار کرد: بر اساس گزارشی که ما داریم، هنوز تصمیم لازم در این زمینه ظاهراً نگرفته و بخشی از این واگذاری‌ها که انتقال بوده، عملیاتی نشده است.

پورابراهیمی در پایان تاکید کرد: اگر وزیر اقتصاد دستور دهند که تکلیف این افراد نیز هرچه سریعتر انجام شود، گاین گرفتاری مردم حل خواهد شد؛ نزدیک به دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از دارندگان سهام عدالت از زمان واگذاری تا الان فوت کرده‌اند که سهام آن‌ها باید به وراثشان برسد.

منبع
تسنیم

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا