اخبار

برنامه اوپک پلاس برای ورود ایران به توافق کاهش تولید نفت در صورت احیای برجام

اوپک پلاس برنامه دارد تا در صورت احیای برجام، زمینه ورود ایران به توافق کاهش تولید نفت را فراهم کند تا بتواند از آسیب دیدن قیمت‌ها جلوگیری کند.

به گزارش توان تحلیل، به نقل از رویترز، منابع نزدیک به اوپک پلاس اعلام کردند که این گروه برنامه دارد تا زمینه ورود ایران به توافق کاهش تولید نفت را در صورت احیای برجام، فراهم کند. این اقدام سبب جلوگیری از ضربه زدن به قیمت‌های این محصول و رقابت در بازار نفت می‌شود.

آژانس بین‌المللی انرژی برآورد کرده است که نتیجه موفق مذاکرات هسته‌ای، تحریم‌های آمریکا علیه صادرات نفت ایران را رفع کرده و ۱.۳ میلیون بشکه در روز نفت ایران را به بازار جهانی برمی‌گرداند. این امر محدودیت عرضه جهانی را کاهش خواهد داد و ترمز صعود قیمت‌ها را که چند دلاری بیشتر تا قیمت ۱۰۰ دلار در هر بشکه فاصله ندارند، می‌کشد.

به گفته منابع آگاه، ایران به دلیل تحریم‌های آمریکا از مشارکت در توافق محدودیت عرضه اوپک پلاس معاف شده است. اگرچه این معافیت به ایران اجازه می‌دهد که تولیدش را افزایش دهد اما اوپک پلاس احتمالا به دنبال آن خواهد بود که ایران را به پیمان نفتی خود وارد کند.

یک منبع نزدیک به اوپک پلاس با بیان اینکه توافق برای احیای برجام نزدیک به نظر می‌رسد، اعلام کرد که احتمال زیادی وجود دارد که اوپک ایران را با توافق محدودیت عرضه تطبیق دهد؛ زیرا گزینه دیگری وجود ندارد.

ایران به دنبال احیای تولید از دست رفته است

یک منبع آگاه از برنامه‌های ایران گفت که ایران در ابتدا به دنبال احیای تولید از دست رفته خود خواهد بود. اما احتمالا پس از مذاکرات با اوپک پلاس، با یک سهمیه تولید موافقت می کند. ایران یکی از پنج عضو موسس اوپک است.

ایران حدود ۲.۵ میلیون بشکه در روز نفت تولید می‌کند که حدود ۱.۳ میلیون بشکه در روز کمتر از سطح تولید در سال ۲۰۱۸ است که دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا از توافق هسته‌ای خارج شد و تحریم‌ها علیه صادرات نفت ایران را بازگرداند.

یک منبع آگاه از برنامه ایران گفت که با رفع تحریم‌های ایران تولید نفت خود را مطابق با توانمندی تاسیسات و منافعش افزایش خواهد داد تا درآمد نفتی از دست رفته خود را جبران کند. به نظر می‌رسد که اوپک پلاس یک سهمیه برای تولید نفت ایران تعیین خواهد کرد. اما این سهمیه به تدریج اعمال می‌شود و ایران با اندکی چانه زنی برای نشان دادن حمایت از اوپک، این سهمیه را خواهد پذیرفت.

عرضه جدید اوپک پلاس با حضور ایران

محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک در خصوص این که آیا اوپک پلاس به دنبال توافق عرضه جدیدی خواهد بود که شامل ایران باشد، گفت: سابقه این گروه زمینه اطمینان را فراهم می‌کند. پس از گذشت بیش از پنج سال از زمان آغاز همکاری تاریخی میان تولیدکنندگان اوپک و غیرعضو اوپک که به ما کمک کرد از دو سیکل نفت عبور کنیم، دلیل کافی داریم تا در حرکت به جلو به شکل معقولی خوش بین بمانیم.

اوپک سرگرم تسهیل تدریجی محدودیت عرضه‌ای است که در سال ۲۰۲۰ در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران پاندمی کووید ۱۹ به اجرا گذاشت. اما این گروه به دلیل سرمایه‌گذاری ناکافی بعضی از تولیدکنندگان کوچک‌تر، مکررا موفق نشده است به اهداف تولیدش دست پیدا کند.

یک منبع آگاه از روسیه نیز گفت: برای آمریکا، رفع تحریم‌ها علیه ایران برای کمک به پایین آوردن قیمت‌های نفت با توجه به فشار داخلی که دولت بایدن به دلیل رشد نرخ تورم با آن روبه‌رو شده است، منطقی به نظر می‌رسد. آمریکا ممکن است این مسئله را بررسی کند که عرضه ایران تاثیر هر گونه جنگ میان روسیه و اوکراین بر بازارهای جهانی نفت را تعدیل خواهد کرد. آمریکا مطمئنا تحریم‌ها علیه ایران را خواهد برداشت؛ زیرا آن‌ها تصمیم گرفته‌اند که روسیه را با توجه به تنش‌های جاری پیرامون اوکراین، تحت فشار بیشتری قرار دهند.

عرضه بیشتر نفت ایران به کاهش اختلاف بین هدف تولید و سطح واقعی تولید اوپک پلاس کمک خواهد کرد

منابع آگاه اوپک پلاس همچنین اظهار کردند که عرضه بیشتر نفت ایران به کاهش اختلاف بین هدف تولید و سطح واقعی تولید اوپک پلاس کمک خواهد کرد. هر گونه توافق هسته‌ای احتمالا اوپک پلاس را ناچار می‌کند در سهمیه‌های تولید تغییراتی دهد تا فضا را برای بازگشت نفت ایران مهیا کند.

هنگامی که ایران پس از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ به بازار جهانی بازگشت، در میان تولیدکنندگان نفت برای منافع خود با قدرت مذاکره کرد و در ابتدا با شرکت در فریز تولید برای مقابله با مازاد عرضه مخالفت کرد. سپس در مذاکرات سال ۲۰۱۶ که تولیدکنندگان دیگر اوپک پلاس با کاهش تولید موافقت کردند، ایران با اشاره به تاثیر تحریم‌ها که باعث کاهش سهم بازارش شده است، سهمیه‌ای دریافت کرد که به این کشور اجازه داد تولیدش را افزایش دهد.

بر اساس گزارش رویترز، یک منبع سوم نزدیک به اوپک پلاس گفت که این گروه از مذاکره درباره بازگشت نفت ایران به بازار غافل نخواهد شد و در برخورد با مسائل مشابه سابقه دارد.

منبع
رویترز

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا