رئیس قوه قضاییه خواستار شفاف سازی ابهام های مهم بورس شد
رئیس قوه قضاییه خواستار شفاف سازی ابهام های مهم بورس در خصوص نمایش صف خرید و فروش در بورس، دخالتهای ناظرین بورس در فرآیند خرید و فروش سهامداران و خرید سهام با کد بورسی افراد حقیقی از سوی صندوقهای حقوقی شد.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از مرکز رسانه قوه قضاییه، پس از دستور حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه به سازمان بازرسی و دادستان کل کشور در خصوص بررسی ویژه وضعیت بورس، هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار با رئیس دستگاه قضا دیدار کردند.
محسنی اژهای ضمن اشاره به اهمیت بازار سرمایه و بورس، گفت: با استقبال مردم از بورس فرصت خوبی برای دولت و مردم پیش آمد و نباید این فرصت با عملکرد ناصواب از بین برود و لازم است با شفاف نمودن فرآیندها در بورس دغدغه مردم هرچه زودتر رفع شود و مردم با امیدواری بتوانند کماکان در بورس فعالیت نمایند.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه بدیهی است که بازار سرمایه نیز مانند بسیاری از بازارهای دیگر دادوستد، دارای سود و زیان است، اظهار کرد: طبعاً افراد با اختیار و آگاهی و آشنایی با بازار باید وارد آن شوند؛ از آنجا که رشد فوقالعاده شاخص بورس در سالهای ۹۸ و ۹۹ غیرمتعارف و غیرمنطقی بود، خیلی از دلسوزان و سازمان بازرسی و دادستانی کل کشور به مسئولین ذیربط به صورت کتبی و شفاهی هشدارهایی دادند و موارد خلاف را متذکر شدند.
این مقام مسئول با اشاره به دغدغههای موجود در خصوص ریزش بورس در کشور، بیان کرد: باید تلاش و ابعاد نظارتی بازار سرمایه تقویت شود تا فرصت بازار سرمایه به ضد آن تبدیل نشود.
رئیس دستگاه قضا ضمن اشاره به آمادگی کامل قوه قضاییه برای کمک به دولت و سازمان بورس برای رفع آسیبها و مشکلات بورس، خاطرنشان کرد: با افزایش غیرمتعارف شاخص بورس و تبلیغات صورت گرفته در سالهای ۹۸ و ۹۹، جمع کثیری از مردم بدون اطلاع و آشنایی کافی حدود ۶۰ میلیون کد بورسی گرفتند.
وی تصریح کرد: در آن مقطع زمانی سازمان بورس هم اطلاعرسانی و آگاهیبخشی مناسبی انجام نداد و در این فضا بعضی افراد کل موجودی را وارد بورس کردند و حتی بعضی از مردم با شرایط پیش آمده از بستگان و آشنایان خود نیز وجوهی را اخذ کرده و وارد بورس شدند و در حال حاضر برای این دسته مشکل مضاعفی به وجود آمده است.
فرصت استثنایی برای شرکتهای بورسی با ورود سرمایه مردم
مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در این نشست، گفت: ورود سرمایه مردم به بازار بورس طی سالهای ۹۸ و ۹۹، یک فرصت استثنایی برای شرکتهای بورسی و رونقدهی به اقتصاد کشور ایجاد کرد. اما متأسفانه از آن جهت که زیرساختهای فنی، حقوقی و نظارتی متناسب با این هجوم سرمایه به بورس تعبیه نشده بود، موجب پدید آمدن مخاطراتی شد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار یادآور شد: آزادسازی بخش دوم سهام عدالت، مهیا نبودن زیرساختهای فنی و حقوقی کامل، فروکش کردن نقدینگی موجود با اقدامات دولت وقت و برخی عوامل دیگر از جمله دلایل ریزش بورس بودند.
وضعیت فعلی بازار سهام مثبت و امیدوارکننده است
عشقی وضعیت فعلی بازار سهام را مثبت و امیدوارکننده ارزیابی کرد و گفت: در مدت اخیر سودهای شرکتهای بورسی افزایش یافته است و مؤید این موضوع، صورتهای مالی ماهانهای است که شرکتهای بورس در اختیار سازمان بورس قرار میدهند و این فرآیند، ما را به این نتیجه میرساند که نباید نگران بود.
برنامه سازمان بورس برای تقویت زیرساختها
محسنی اژهای پس از اظهارات عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار این سوال را مطرح کرد که این سازمان برای تقویت زیرساختها و به طور خاص نظارت و اعتمادسازی مردم چه برنامهای دارد؟
عشقی نیز در پاسخ گفت: تا پایان سال با ارتقاء و تقویت سامانههای فنی و نظارتی تمام جریانهای مالی اثرگذار در بازار سرمایه در سریعترین زمان ممکن مورد رصد و شناسایی قرار خواهند گرفت و از این طریق از بسیاری آسیبها و مخاطرات پیشگیری خواهد شد.
بخش حقوقی سازمان بورس کارآمدی لازم را ندارد
حجت الاسلام والمسلمین منتظری دادستان کل کشور اظهار کرد: از سال ۹۷ به بعد تذکرات و اخطارهایی به مسئولین ذیربط بورس از جمله وزیر اقتصاد وقت دادهایم و به نظر میرسد که بخش حقوقی سازمان بورس کارآمدی لازم را ندارد.
دادستان کل کشور ضمن اشاره به ضرورت ساماندهی مجامع شرکتهای سهام عدالت، بیان کرد: در جلسه اخیر شورای عالی بورس فرصت سه ماهه برای این امر تعیین شد.
معاون رئیس سازمان بازرسی کل کشور نیز در این نشست طی سخنانی به تذکرات و گزارشات این سازمان به مسئولین ذیربط سازمان بورس طی دو سال اخیر اشاره کرد.
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه مسائل مطرح شده از سوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و دادستان کل کشور جای بررسی و اقدام دارد، گفت: اینجانب با ملاحظات گزارشات رسمی و مردمی، تفاوتهایی بین فرآیند بورس در کشور خودمان و سایر بورسهای دنیا میبینم که میتواند باعث رانت و سوءاستفاده عدهای و متضرر شدن عده دیگری شود؛ لذا به بعضی از موارد اشاره میکنم و امیدوارم سازمان بازرسی کل کشور و مسئولین سازمان بورس و اوراق بهادار به طور دقیق این موضوعات را بررسی کرده و اقدام مقتضی را به عمل آورند.
ابهاماتی که باید شفافسازی شود
رئیس قوه قضاییه در همین راستا به نمایش صف خرید و فروش در بورس، دخالتهای ناظرین بورس در فرآیند خرید و فروش سهامداران و خرید سهام با کد بورسی افراد حقیقی از سوی صندوقهای حقوقی اشاره کرد و یادآور شد: این موارد ابهاماتی است که اعضای هیئت مدیره سازمان بورس باید در رابطه با آن شفافسازی و رفع ابهام کنند.
چرا در بورس ایران صف خرید و فروش نمایش گذاشته میشود؟
محسنی اژهای در خصوص نمایش صف خرید و فروش در بورس نیز گفت: با وصف اینکه در بورسهای متعارف دنیا صف خرید و فروش به نمایش گذاشته نمیشود، چرا در بورس ایران صف خرید و فروش نمایش گذاشته میشود؟
وی تصریح کرد: از طرف ناظرین بورس دخالتهای غیرمتعارف در امر خرید و فروش سهام صورت میگیرد و اموری بر سهامداران حقیقی و حقوقی تحمیل میشود و فرضاً نمادی بدون ضابطه بسته میشود بدون اینکه توضیحی داده شود.
مشاهده حداکثر ۵ ردیف از سفارشات توسط سهامداران عادی به صورت آنلاین
رئیس قوه قضاییه با اشاره به دسترسی کارگزاریها و سازمان بورس به کلیه ردیفها و سفارشات عرضه و تقاضا، گفت: این در حالی است که سهامداران عادی به صورت آنلاین حداکثر ۵ ردیف از سفارشات را میتوانند مشاهده کنند.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: همچنین دیده شده که صندوقها به جای کد بورسی خود صندوق، با کدهای حقیقی که در صندوق سرمایهگذاری کردهاند، در بورس شرکت میکنند و یا کدهای حقیقی صندوق را در اختیار دیگران قرار میدهند و آنها در بورس شرکت میکنند.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه همه این موارد میتواند ایجاد رانت و فساد کند، تاکید کرد: باید در خصوص همه این موارد شفافسازی شود.
آسیبها و کمبودها را شناسایی، جمعبندی و رفع کنید
در پایان این نشست رئیس قوه قضاییه از سازمان بازرسی خواست مسائل را به صورت جدی دنبال کند و به هیئت مدیره سازمان بورس نیز گفت که شما موظف هستید آسیبها و کمبودها را شناسایی، جمعبندی و رفع کنید و اگر نیاز به کمک قوه قضاییه است حتما کمک میکنیم و اگر معتقد هستید مجازاتها در این زمینه ناکافی است، به صورت موردی اعلام کنید که اقدام لازم به عمل آید.