میرکاظمی: وصول ۹۷ درصدی منابع بودجه در سال ۱۴۰۱ | استقراضی در سال گذشته نداشتیم
رئیس سازمان برنامه و بودجه تغییر میکند؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به وصول ۹۷ درصدی منابع بودجه در سال ۱۴۰۱، اعلام کرد که هیچ استقراضی صورت نگرفت و همه هزینهها از جمله حقوق به موقع پرداخت شد.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری ایرنا، مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه در مورد عملکرد قانون بودجه ۱۴۰۱، گفت: دولت سیزدهم کشور را در وضعیت مناسبی تحویل نگرفت و از لحاظ اقتصادی شرایط خوبی نداشتم. کشور با بدهی سنگین، فوتیهای کرونا و رشد اقتصادی ۰.۴ درصد در دولت قبل و تورم ۵۰ درصدی مواجه بود.
میرکاظمی با بیان اینکه دولت سیزدهم با ۵۳۲ هزار میلیارد تومان بدهی ناشی از اوراق منتشر شده در سالهای گذشته مواجه بود، اظهار کرد: نرخ بیکاری کشور ۱۶ درصد بود و از طرف دیگر بدهی به تامین اجتماعی، صندوق توسعه ملی و نظام بانکی وجود داشت.
وی تاکید کرد: دولت سیزدهم در آغاز به کار خود با ۶۰ هزار میلیارد تومان تعهد صادر شده از سوی دولت قبل مواجه بود که برای پرداخت آن پولی در خزانه نبود و دولت باید پرداخت میکرد.
میرکاظمی بیان کرد: ضریب جینی به بالای .۰.۴ درصد رسیده بود که نشان از افزایش فاصله طبقاتی بود. همچنین تورم بالای ۵۰ درصد بود. حتی در مرداد ماه ۱۴۰۰ برای پرداخت هزینههای اجتناب ناپذیر با مشکل جدی مواجه بودیم به طوری که برای مسئولان دولت قبل باورکردنی نبود بتوانیم آن از آن دوارن گذر کنیم و پرداختیها انجام شود.
پرداخت ۱۲ هزار میلیارد تومان بابت اوراق فروخته شده طی سال ۱۴۰۰
رئیس سازمان برنامه و بودجه خاطرنشان کرد: دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۰ هر ماه بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان بابت اوراق فروخته شده پرداخت کرد؛ اینها در حالی است همین سال حدود ۱۸۰ هزار میلیارد تومان برای بودجه عمرانی پرداخت شد و سال را با حداقل استقراض سپری کردیم و تلاش شد که هزینهها را مدیریت کنیم.
وی با اشاره به اینکه بودجه ۱۴۰۱ نخستین بودجه دولت سیزدهم بود، گفت: مجلس قانون بودجه سال گذشته را با کمترین تغییرات تصویب کرد و سقف بودجه ۲۰ هزار میلیارد تومان بالا رفت که سقف قانون بودجه ۳۹۴ هزار میلیارد تومان تصویب شد که کمترین مغایرت را با لایحه دولت داشته باشد.
وصول ۹۷ درصدی منابع بودجه در سال ۱۴۰۱
میرکاظمی با اعلام اینکه ۹۷ درصد منابع پیشبینی شده بودجه ۱۴۰۱ وصول شد، اظهار کرد: منابعی که پیشبینی شده بود، تحقق پیدا کرد و مصارف را هم ۹۷ درصد پوشش داده شد. سال گذشته یک انضباط خوبی برقرار شد که نه تنها دولت استقرارضی نکرد بلکه بدهی دولت به بانک مرکزی که یکی از ریشههای پایه پولی است منفی شد و پایه پولی هم کاهش پیدا کرد. عامل کاهش پایه پولی هم شد و وضعیت مناسبی داشتیم.
وی تصریح کرد: جمع منابع وصولی ۱۵۱۷ هزار میلیارد تومان است که ۳۶ هزار میلیارد تومان آن تعدیل بدهی بانک مرکزی است که برای بدهی سالهای قبل پرداخت شد. مجموعا ۱۵۳۹.۲ هزار میلیارد تومان منابع و مصارف کل کشور بود.
تحقق ۱۰۴ درصدی درآمدهای مالیاتی
رئیس سازمان برنامه و بودجه از تحقق ۱۰۴ درصدی درآمدهای مالیاتی در سال گذشته خبر داد و گفت: رقم مصوب درآمد مالیاتی ۴۵۴.۵ هزار میلیارد تومان بود به ۴۷,۱۳۷ هزار میلیارد تومان وصول شد که نشان میدهد ظرفیت اخذ درآمدهای مالیاتی مناسب است و پیشبینی عدد بودجه ۱۴۰۲ هم با واقعیت منطبق است.
کاهش حقوق گمرکی از ۴ درصد به یک درصد
میرکاظمی بیان کرد: درآمد گمرکی در بودجه ۷۲.۹ هزار میلیارد تومان در قانون بودجه سال گذشته دیده شده بود که ۵۹.۶ هزار میلیارد تومان را محقق شد و کاهش آن هم به این دلیل است که قیمت جهانی مواد غذایی چند بار در دو سال گذشته افزایش یافت که دولت برای جلوگیری از افزایش قیمتها حقوق گمرکی را از ۴ درصد به یک درصد کاهش داد که باعق کاهش درآمد گمرکی دولت شد و ۷۵ درصد منابع بودجه در این بخش محقق شد.
تشریح سایر درآمدهای دولت در ۱۴۰۱
وی با اشاره به سایر درآمدهای دولت در سال گذشته، گفت: مثل سود سهام شرکت های دولت و درآمد درستگاههای اجرایی که در قانون مشخص شده است از ۱۳۷.۹ همت حدود ۱۶۴.۷ همت محقق شد که تحقق ۱۱۹ درصدی را نشان میدهد و در سایر اجزا افزایش داشتیم که نشان میدهد کمترین خطا را داشتیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در مورد واگذاری داراییهای سرمایهای و فروش اموال، بیان کرد: جمع ۵۵۴.۷ همت رقم مصوب بودجه بوده است که ۴۵۰.۷ همت عملکرد داشتیم که تحقق ۸۱ درصدی را نشان می دهد. در بخش نفت ۸۵ درصد تحقق منابع را داشتیم و در فروش اموال مازاد ۲۳ درصد بود که علت بحث مولد سازی مطرح شده به همین دلیل است که در بودجه فروش اموال آورده می شود اما مدیران ریسک نمی کنند و نگران فروش هستند که این عملکرد فروش اموال بسیار پایین است البته در سالهای گذشته خیلی بسیار پایین بوده و در حدود یک تا ۲ درصد بود.
وی ادامه داد: امیدوارم امسال با این آییننامه جدید مولدسازی که به مدیران شجاعت را میدهد تا این نسبت را اصلاح کنیم.
انتشار ۱۴۰ هزار میلیارد تومان اوراق
میرکاظمی بیان کرد: در بحث واگذاری دارایی مالی در ۴۸۷ همت (واگذاری سهام، شرکت و اوراق و…) مصوب بود که ۴۲۵ همت عملکرد داشته است که ۸۷ درصد عملکرد دارایی مالی بوده است؛ البته بیش از آن چیزی که اوراق فروختیم منتشر کردیم که حدود ۱۴۰ هزار میلیارد تومان است. حدود ۱۷۷ هزار میلیارد تومان بابت بدهی اصل و سود اوراقی که در دولت قبل فروخته شده، پرداخت کردیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در بخش مصارف (اعتبارات هزینه) گفت: مجموعه اعتبارات هزینهای پرداخت ۱۰۱۴ هزار میلیارد تومان است که رقم مصوب آن ۹۹۸ هزار میلیارد تومان بود؛ این در حالی است که ترمیم ۱۰ درصدی حقوق کارکنان را انجام دادیم که ۶۱.۴ هزار میلیارد تومان برای دولت هزینه داشت ولی تلاش شد در همان چارچوب سقف مصوب اعتبارات هزینهای دیده شود.
تحقق ۸۱ درصدی عملکرد در پرداخت بدهیهای دولت
میرکاظمی در مورد پرداخت بدهیهای دولت نیز، گفت: در بودجه ۱۴۰۱ برای تعدیل بدهی تامین اجتماعی، بنیاد شهید و سایر موارد ۱۳۰ هزار میلیارد تومان دیده شده بود که در ۱۲ ماه ۱۰۴.۵ هزار میلیارد تومان چیزی حدود ۸۱ درصد تحقق عملکرد داشتیم که توانستیم بخشی از بدهی ها را با سهام و .. تسویه کنیم.
وی در مورد تخصیص بودجه عمرانی گفت: ۲۶۰ هزار میلیارد تومان بودجه تملک دارایی در قانون بودجه ۱۴۰۱ مصوب شده بود که دولت سیزدهم در ۱۲ ماه سال گذشته ۳۱۲ هزار میلیارد تومان پرداختی داشت که ۱۲۰ درصد تحقق عملکرد بود و دولت تلاش کرد هزینههای جاری انجام شود و با صرفهجوییهایی که انجام شد هم ترمیم حقوق انجام شد و هم بحث تعرفه پرستاری بعد از ۱۰ سال اجرایی شد و رتبهبندی معلمان پرداخت شد و بودجه عمرانی هم پرداخت شد که عمده آن هم نقدی بود که ۱۹۱ همت نقدی و ۴۴ همت اسناد بود اما در سنوات قبل در اوراق و اسناد داده می شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه توضیح داد: ۱۵ هزار میلیارد تومان هم با توجه به ماده ۵۶ با کمک بانکها بود و بانکهای سرمایهگذاری کردند و ۴.۵ هزار میلیارد تومان از طریق تبصره ۱۴ قانون بودجه (هدفمندی یارانهها) کمک شده و ۱۹ هزار میلیارد تومان معادل قیر است که برای پروژههای عمرانی پرداخت شده است که ۱۱ همت هم برای اشتغال داده شده است.
هیچ استقراضی در سال گذشته نداشتیم
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: با وجود هزینههای هنگفتی که در سال گذشته تحمیل شده بود، دولت ماهانه ۱۵ همت اوراق را در سال گذشته که عمدتا توسط دولت گذشته منتشر شده بود تسویه کرد. هیچ استقراضی صورت نگرفت و همه هزینهها از جمله حقوق به موقع پرداخت شد. همین عملکرد سبب شد تا پایه پولی افزایش پیدا نکند بلکه کمتر هم شود.
طبق اطلاعات به دست آمده از مقامات آگاه، سیدمسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه به زودی این مسئولیت را به داود منظور که هماکنون رئیس سازمان امور مالیاتی است، تحویل خواهد داد. داود منظور یکی از گزینه های اصلی سکان داری سازمان برنامه و بودجه است، وی فارغ التحصیل از دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در مقطع دکتری اقتصاد با گرایش اقتصادسنجی است.
همچنین شنیده شده قرار است محمدهادی سبحانیان از معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد به سازمان امور مالیاتی برود.