۳ میلیون نفر در آذر ماه کد بورسی دریافت کردند
با توجه به آخرین آمار از کدهای جدید صادر شده در آذر ماه، ۳ میلیون نفر در این ماه اقدام به دریافت کد بورسی کردند که این مسئله نشانگر استقبال مجدد از بازار سهام است.
به گزارش اخبار بورس، به نقل از روزنامهی دنیای اقتصاد، با توجه به این که پس از اقبال گسترده به بازار سهام در ابتدای سال، روند استقبال مردم از بورس به دنبال آغاز اصلاح شاخصهای سهام کند شده بود، اکنون شاهد اقبال مجدد بازار سهام در این زمینه هستیم. طبق آخرین آمار منتشر شده در رابطه با کدهای بورسی صادر شده، تنها در آذر ماه سه میلیون و ۲۳۰ هزار نفر از طریقه سامانه سجام اقدام به دریافت کد بورسی کردهاند. به این ترتیب جامعه بورسی کشور در حال نزدیک شدن به رقم ۲۵ میلیون نفر است.
از جمله دلایلی که موجب بازگشت اعتماد نسبی و علاقهی مجدد عموم مردم به سرمایهگذاری در بورس شده است، میتوان به از سرگیری عرضههای اولیه و استقبال سرمایهگذاران از آنها، ثبات نسبی قیمت دلار و سکه، رکود عجیب در بازارهای مسکن و خودرو، افزایش قیمتهای جهانی، شرایط ایده آل بازارهای کالایی، کاهش ریسکهای سیستماتیک و احتمال بهبود وضعیت بینالمللی کشور اشاره کرد. تمام این عوامل در ماههای اخیر دست به دست هم دادند تا در پایان فصل پاییز شاهد کاهش پیچیدگی روند معاملات و تزریق پول حقیقی به بورس باشیم.
روند درخواست کدهای معاملاتی امسال چگونه بود؟
سال جاری، سالی استثنائی برای بازار سهام تلقی میشود. چرا که بازار سهام چه در زمینه شاخص کل و چه در زمینه استقبال عموم مردم، فراز و فرود زیادی را تجربه کرد. از ابتدای سال و با رشد بیسابقهی شاخص کل بازار سهام شاهد هجوم مردم به ثبت نام برای کدهای بورسی بودیم. اما این روند افزایش درخواست کد بورسی، در طی سال و متناسب با وضعیت کلی بازار سهام افت و خیز فراوانی را تجربه کرد.
به هر ترتیب دوباره شاهد اقبال مردم به بازار سهام هستیم؛ به طوری که طبق آخرین آمار منتشر شده دربارهی ثبتنامکنندگان کد بورسی، تنها در آذرماه، سه میلیون و ۲۳۰ هزار نفر برای دریافت کد معاملاتی در سامانه سجام ثبتنام کردند که از این میان، ۲۰۵۱ کد مربوط به سهامداران حقوقی و ۲ میلیون و ۴۷ هزار کد نیز برای سهامداران حقیقی بوده است. به این ترتیب کل ثبت نامکنندگان در ۹ ماهه نخست سال ۹۹ به رقم ۲۴ میلیون و ۶۱۷هزار سهامدار رسیده است.
این در حالی است که تا پایان سال ۹۱، ۶ میلیون و ۴۸۸ هزار کد، سال ۹۲، ۷ میلیون و ۳۶۲ هزار کد، سال ۹۳، ۷میلیون و ۹۹۶ هزار کد، سال ۹۴، ۸ میلیون و ۸۴۱ هزار کد، سال ۹۵، ۹ میلیون و ۳۴۸ هزار کد، سال۹۶، ۹ میلیون و ۹۶۵ هزار کد، سال ۹۷، ۱۰ میلیون و ۸۴۴ هزار کد و تا پایان سال ۹۸، ۱۱میلیون و ۶۶۵ هزار کد معاملاتی برای انجام معاملات جدید صادر شده است.
کارشناسان رشد بیسابقهی استقبال مردم از بازار سهام در سال ۹۹ را نتیجه حمایت دولتمردان میدانند. از سوی دیگر الزام سهامداران عدالت به دریافت کد بورسی از دلایل دیگر این رشد جهشی محسوب میشود. همچنین به طور مشخص شکست قیمت دلار و سکه یکی از متغیرهای اساسی رشد درخواست کدهای معاملاتی آذر ماه محسوب میشود.
صدور کد بورسی برای سرمایهگذاران خارجی چگونه بوده است؟
طبق آمار شرکت سپردهگذاری مرکزی، از میان تعداد کدهای معاملاتی صادر شده در آذر ماه، ۶۲ عدد مربوط به سرمایهگذاران خارجی از نقاط مختلف دنیا است. به این ترتیب مجموع کدهای معاملاتی سرمایهگذاران خارجی به ۲ هزار و ۵۴۹ نفر رسیده است. با توجه به وضعیت تحریمی فعلی و سرد شدن روابط بینالملل ایران، کارشناسان عقیده دارند همین میزان فعلی علی رغم این که ممکن است در ظاهر ناچیز به نظر برسد، اما آمار مطلوبی نسبت به شرایط محسوب میشود. همچنین انتظار میرود با روی کار آمدن بایدن و بهبود روابط دیپلماتیک دو کشور و احیای برجام، اقبال سرمایهگذاری خارجی همانند شرایط پس از برجام، افزایش یابد.
تهرانیها دیگر پیشتاز دریافت کد بورسی نیستند
با بررسی آمار شرکت سپردهگذاری مرکزی میتوان نتیجه گرفت تهرانیها که ماهها و سالهای گذشته بیشترین تقاضای کد بورسی را داشتند، اکنون میدان را به استانهای دیگر واگذار کردند. طبق آمار، تا آبان ماه تهران با ۲۷ هزار و ۹۹۸ نفر ثبت نامکننده در صدر ثبت نامکنندگان کد معاملاتی قرار داشت اما در آذر ماه این استان فارس بود که با ۸۶۷ هزار و ۳۰۳ نفر صدر جدول را برای خود کرده است. پس از استان فارس، استان کرمان با ۶۳۲ هزار و ۹۶۵ نفر در رتبه بعدی قرار گرفته است. در ردههای بعدی نیز استانهای خوزستان، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، یزد، تهران، چهارمحال و بختیاری، اصفهان و اردبیل قرار گرفتهاند. انتهای جدول نیز متعلق به استان سمنان با یک هزار و ۲۰۸ ثبت نام کد معاملاتی است.