پیش بینی بازار بورس منتهی به ۲ شهریور | دست بازار روی زانوی برجام
بازار بورس منتهی به ۲۶ مرداد ماه با رشد شاخص کل و هموزن آغاز شد و در پایان با ریزش شاخص کل بورس به کار خود پایان داد. براساس پیش بینی کارشناسان از بازار بورس منتهی به ۲ شهریور، هفته متعادلی خواهیم داشت.
به گزارش توان تحلیل، بازار بورس منتهی به ۲۶ مرداد ماه با رشد ۱۸ هزار واحدی شاخص کل کار خود را آغاز کرد و در نهایت با ریزش ۸ هزار واحدی دفتر معاملات را بست. اما وضعیت برای شاخص هموزن طور دیگری رقم خورد و این شاخص در اولین و در آخرین روز هفته معاملاتی با رشد همراه بود. گفتنی است که شاخص کل بورس در هفته منتهی به ۲۶ مرداد ماه با رشد ۰.۲۱ درصدی همراه بود. بورس هفته سوم مرداد با بازدهی ۱.۰۷- درصدی به پایان رسید. شاخص هموزن نیز با رشدی ۲.۴۳ درصدی همراه شد.
پیش بینی بازار بورس منتهی به ۲ شهریور
همانطور که انتظار میرفت برجام مهمترین عاملی بود که بر روند بازار تاثیر گذاشت. سارا فلاح، تحلیلگر بازار سرمایه اعلام کرد که با توجه وضعیت برجام در ابتدای هفته شاهد هیجان خرید و خوشبینی در بورس بودیم. اما این خوشبینیها در روزهای بعد تعدیل شد و تقریبا هفتهی متعادلی را رقم زد. خریداران هنوز هم با سرمایههای بالایی اقدام به خرید نمیکنند و احتیاط کاملا در بازار مشهود است.
با این تفاسیر سه سناریوی کلی در مورد برجام وجود دارد؛
۱. در صورتی که توافق صورت گیرد، کلیت بازار با لیدری نمادهای برجامی مانند بانکیها و خودرو رشد میکند.
۲. اگر مذاکرات شکست بخورد، ریسک سیستماتیک در بازار بالا خواهد رفت. همچنین سرمایهها به سمت روشهای سرمایهگذاری ریسکگریز مثل طلا پیش خواهند رفت.
و ۳. در صورتی که مذاکرات به شکل فعلی ادامه یابد و نتیجه مثبتی و منفی حاصل نشود، بازار در محدودهی رنج نوسان خواهد داشت و هر صنعت جداگانه با توجه به شرایط بنیادی و سنتیمنتال خود حرکت میکند.
از آنجایی که هنوز بحث مذاکرات برجام داغ است، باز هم میتواند تاثیرگذارترین عامل بر بازار بورس منتهی به ۲ شهریور باشد. در صورتی که هنوز خبر قطعی در خصوص برجام مخابره نشود، پیش بینی میشود که بازار بورس منتهی به ۲ شهریور متعادل باشد و شروع سبزی داشته باشیم اما در اواخر هفته شاهد شدت گرفتن عرضهها باشیم.
بیرون از آیینهی برجام
بهتر است کمی گام را به عقب بگذاریم و بازار را از نمایی دورتر ببینیم. جایی که به جز برجام اخبار دیگری هم منتشر شدند که میتوانند در وضعیت بورس اثرگذار باشند. از جملهی این موارد میتوان به تصویب آییننامه واردات خودرو در هیئت دولت و بسته سیاستهای جلوگیری از خروج سرمایه نام برد. دو عاملی که اگر به خوبی اجرا شوند، میتوانند آثار مثبت خود را در بورس به نمایش بگذارند. همچنین دیگر خبر خودرویی مثبتی که منتشر شد، پذیرش ۸ خودروی جدید در بورس کالا و عرضه اولیه سمیکو تا پایان سال است که میتواند اوضاع صنایع خودرویی را بهتر کند.
نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به ۲۱ مرداد ۱۴۰۱ باز هم کاهش یافت. این هم عامل دیگری است که همچنان میتواند جنبههای مثبتی را برای بازار سرمایه قلمداد کند. هرچند همچنان میان کارشناسان اختلافاتی وجود دارد که این افزایش یا کاهش عملا اثری رو بازار ندارد.
همچنین از اروپا و بازارهای جهانی هم این خبر به گوش میرسد که خطر بسته شدن رودخانه راین (که یکی از مهمترین کانالهای انتقال محصولات نفتی است) به دلیل کاهش سطح آب میتواند روی قیمت کامودیتی ها اثر بگذارد.
انتظار یا شتاب؟
بازار بورس منتهی به ۲ شهریور بیشتر از هفتههای گذشته مبهم است و پیش بینی آن دشوارتر است. چرا که آنچه از برجام به گوش میرسد، اخبار موثق نیست و بیشتر حدس و گمان است. این امر بیشتر از آنکه تحلیلپذیر باشد، فقط در حد پیشبینیهایی باقی میماند که یا درست از آب در میآیند و یا خلافشان ثابت میشود. مسئلهی مهم این است که در شرایط فعلی که ابر ابهام به شکلی گسترده روی برجام سایه انداخته است، مانع از آن میشود که بتوان دیدگاهی واضح به وضعیت بازار داشت. به همین خاطر است که میتوان به وضوح دید که سرمایهگذاران بزرگ بازار، همچنان کنار ایستادهاند و نظارهگرند. برای آنها حرکات حسابشده اهمیت بیشتری دارد تا اینکه بخواهند صرفا بر اساس حدس و گمان ریسک کنند و به نوعی روی اتفاقات آینده شرطبندی کنند.
حتی دیدیم که هیجان ابتدای هفته هم فروکش کرد و دوام نداشت. پس مثل سایر دفعاتی که برجام تا نزدیکیهای مسیر پایانی رسید و باز هم اتفاقی نیفتاد، باید هنوز هم منتظر بمانیم. چه بسا حتی در صورت توافق هم، نباید انتظار داشته باشیم که یکشبه بازار متحول شود و روند شارپ عجیبی به خود بگیرد. بهتر است به برجام به چشم یک واقعهی بلندمدت نگاه کنیم که اگر قرار است اثری داشته باشد، دستکم مدتی طول میکشد تا آثار آن را ببینیم. پس شاید منطقیترین کار این باشد که به جای اقدامات شتابزده، گامهای مطمئنتری برداریم و در دام حدس و گمانهای موهوم نیفتیم.