تورم نقطه به نقطه مصرف کننده در خرداد کاهش یافت | تالار اختصاصی بورس کالا برای رصد برخط وضعیت اموال مازاد دولت
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به کاهش تورم نقطه به نقطه مصرف کننده در خرداد ۱۴۰۲ و احتمال تغییر مصوبه نرخ خوراک پتروشیمی، اعلام کرد تالار اختصاصی بورس کالا برای رصد برخط وضعیت اموال مازاد دولت راهاندازی میشود.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری تسنیم، سیداحسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به آمارهای اقتصادی کشور، گفت: تولید و فروش شرکتهای بزرگ بورسی کشور در دو ماهه ابتدایی امسال نسبت به ماه مشابه سال گذشته بیش از ۱۰ درصد رشد داشته و این شاخص در اردیبهشت ماه نسبت به فروردین ماه ۲۳ درصد رشد داشته است.
کاهش تورم نقطه به نقطه مصرف کننده
خاندوزی با بیان اینکه این آمار از سال ۹۷ تا امروز جهشی در تولید و فروش شرکتهای بزرگ بورسی است، اظهار کرد: طبق اعلام مرکز آمار درباره تورم خرداد امسال، برای اولین بار تورم نقطه به نقطه مصرف کننده در این ماه ۱۲ درصد در مقایسه با ماه قبل کاهش داشته که حاکی از خروج از سیکل افزایش قیمت پس از اصلاح ارز ترجیحی و افزایش قیمت مواد غذایی و تورم ناشی از جنگ اوکراین است.
وی با اشاره به اینکه تورم کشور در خرداد ماه ۲ درصد اعلام شده بود و نرخ تورم در ماههای قبل بالاتر بود و روند کاهش تورم مصرف کننده وجود دارد، بیان کرد: این تورم ۴.۷ درصدی در اسفند گذشته تا خرداد به ۲ درصد رسید که به معنای تأیید وضعیت تورمی از سوی دولت و همچنین به معنای کاهش فشارهای تورمی نیست و مسئله مهار تورم با دستور رئیس جمهور، دستور شماره یک اقتصاد کلان دولت است اما حاکی از روند کنترل تورم است.
سخنگوی اقتصادی دولت عنوان کرد: بخشی از این روند کاهش مستمر به عنوان کنترل موتورهای خلق تورم از جمله مسائل پولی و نقدینگی است.
۳.۹ درصد؛ رشد نقدینگی در بهار ۱۴۰۲
وی ادامه داد: رشد نقدینگی در سه ماه اول امسال ۳.۹ درصد بوده و این عدد در سال گذشته ۵.۹ بوده است؛ و این روند حاکی از کنترل دولت بر رشد نقدینگی است.
خاندوزی در پاسخ به سؤالی پیرامون مولدسازی گفت: این موضوع از تأکیدات در بودجه سالهای اخیر بوده است و ردیف اعداد و ارقام در نظر گرفته شده بود اما به خاطر برخی موانع و مقاومت در برخی دستگاهها، ارقام عملکرد پایین بوده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی بیان کرد: برای برداشتن این موانع مصوبهای از سوی شورای عالی هماهنگی اقتصادی صادر شد و در یکی دو ماه شروع به کار هیئت عالی این هیئت، وقت هیئت به تصویب گذشت و بیش از ۲ هزار و ۱۲۶ ملک دولتی در این ایام به عنوان اموال مازاد دستگاهها شناسایی شده است.
تالار اختصاصی بورس کالا برای رصد برخط وضعیت اموال مازاد دولت
وی با بیان اینکه مازاد بودن هزار و ۴۳۹ ملک دولتی به تصویب رسیده و وارد فرآیند ارزشافزایی و سپس مولدسازی شده است، اظهار کرد: یک تالار اختصاصی در بورس کالای ایران در آینده نزدیک رونمایی میشود تا فعالان اقتصادی، عموم مردم و کارشناسان به صورت برخط وضعیت اموال مازاد دولت را رصد کنند.
این وزیر دولت سیزدهم خاطرنشان کرد: به عنوان مثال وزارت اقتصاد مولدسازی را از خود شروع کرد و یک مجموعه رفاهی در طرقبه را به هیئت مولدسازی معرفی کردیم و در دستورکار است.
وی ادامه داد: مازاد بودن یک زمین ۲۲ هکتاری داخل شهر تهران متعلق به بانک سپه به تصویب رسید و در دستور کار است و برای طرح تأمین مسکن به عرضه مسکن کمک میکند.
درباره انتخابات اخیر اتاق بازرگانی نظر ما همان نظر دستگاههای نظارتی است
خاندوزی درباره انتخابات اتاق بازرگانی ایران و برخی حواشی پیرامونی آن، خاطرنشان کرد: تقویت رابطه و تعامل مثبت دولت با اتاقهای بازرگانی، تعاون و اصناف در راهبرد دولت بوده و پیگیری شده و میشود؛ درباره انتخابات اخیر اتاق بازرگانی نیز نظر ما همان نظر دستگاههای نظارتی است.
احتمال تغییر مصوبه نرخ خوراک پتروشیمی وجود دارد
سخنگوی اقتصادی دولت در پاسخ به سوالی درباره نرخ خوراک پتروشیمیها بیان کرد: مسئولیت اطلاعرسانی و اخذ نظر صنعت پتروشیمی به عهده وزارت نفت بوده و وزیر نفت اعلام کرد با حضور نمایندگانی از شرکتهای پتروشیمی قبل از مطرح شدن این مسئله در دولت، جلسهای برگزار و اخذ نظر شده بود.
وی اضافه کرد: اما با توجه به اینکه بخشهایی از دولت اصرار دارند که فرمول به جای نرخ ثابت مثل سنوات گذشته در دستور کار باشد تا در نوسانات شاهد انعطافپذیری قیمت در این بازارها باشیم، پیشنهادی از سوی وزارت اقتصاد در کمیسیون اقتصادی دولت طرح شده و اگر تصویب شود ممکن است این مصوبه تغییر کند اما تا امروز همان مصوبهی دولت پابرجا خواهد بود.
خاندوزی درباره تأمین مالی تولید، با بیان اینکه یکی از مهمترین عوامل رشد تولید تأمین مالی آن است، اظهار کرد: با توجه به اینکه منابع بانکی با محدودیتهایی مواجه است، دولت در صدد استفاده از ابزارهای جدید است.
تأمین مالی تولید از بازار سرمایه مورد توجه جدی دولت است
این وزیر دولت سیزدهم گفت: در این زمینه، تأمین مالی تولید از بازار سرمایه مورد توجه جدی دولت است؛ در همین راستا در سه ماهه ابتدای امسال سه اقدام مهم عرضه اولیه انتشار اوراق شرکتی و افزایش سرمایه شرکتهای بورسی رقم خورد.
خاندوزی با بیان اینکه امسال ۹ عرضه اولیه در بورس به ارزش ۹ هزار میلیارد تومان انجام شد، عنوان کرد: این عدد در سه ماهه سال گذشته ۸ عرضه اولیه بود.
وی بیان کرد: ۱۲ هزار میلیارد تومان انتشار اوراق شرکتی انجام شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان افزایش داشته است.
رشد ۱۴۵ درصدی افزایش سرمایه شرکتهای بورسی
این مقام مسئول یادآور شد: افزایش سرمایه شرکتهای بورسی نیز در سه ماهه نخست امسال ۸۱ هزار میلیارد تومان بود. این میزان در سه ماهه سال گذشته ۳۳ هزار میلیارد تومان بوده که حاکی از رشد ۱۴۵ درصدی است.
کاهش مجمع خاموشیهای صنایع در سال جاری
سخنگوی اقتصادی دولت درباره تأمین برق صنایع عنوان کرد: مجموع خاموشیها در سال جاری کاهش یافته و در کارگاههای صنعتی کوچک و متوسط که ۹۰ درصد مشترکان صنعتی کشور را شامل میشوند، تلاش وزارت نیرو بر عدم اعمال محدودیت است.
وی افزود: مدیریت مصرف برای صنایع بزرگ با تناوب پیشبینیپذیر به صورت یک نیمروز در هفته صورت گرفته است. در مجموع تأمین برق صنایع در این مدت نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۰ درصد افزایش یافته است.
اوراق مالی اسلامی در بهار امسال منتشر نشد
خاندوزی در مورد انتشار اوراق مالی نیز گفت: براساس قانون بودجه، ظرفیت انتشار اوراق مالی اسلامی در سال جاری، ۱۸۷ هزار میلیارد تومان بوده اما در سه ماهه اول عملکردی در این زمینه نداشتهایم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی خاطرنشان کرد: بعد از صدور مجوزهای لازم از سوی سازمان بورس از هفته آتی شاهد انتشار و عرضه اوراق خواهیم بود. در عین حال در سه ماهه امسال، حدود ۲۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان توسط خزانهداری بابت تسویه اصل و سود اوراق منتشر شده در سنوات گذشته پرداخت شده است.
اقدامات دولت در زمینه مسکن
وی در پاسخ به سوالی خصوص اقدامات دولت در زمینه مسکن، تصریح کرد: ما اقدامات متعددی دز این زمینه انجام دادهایم که به برخی از آن اشاره میکنم؛ افزایش سقف تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن، ارائه ۵۱ هزار میلیارد تومان تسهیلات ساخت مسکن در مناطق شهری و ۸ هزار میلیارد تومان تسهیلات در مناطق روستایی، آغاز عملیات اجرایی ۱.۳ میلیون واحد مسکونی در قالب برنامههای تأمین مسکن، نوسازی بافت فرسوده شهری، نوسازی مسکن روستایی و پرداخت تسهیلات ساخت مسکن به خودمالکین به صورت جزئیتر پیشرفت پروژه تا اواسط خرداد به این صورت که واگذاری انفرادی و گروهی زمین معادل ۱۹۱ هزار واحد بوده است.
خاندوزی اضافه کرد: در قالب واحدهای حمایتی تعریف شده به صورت انبوهسازی معادل ۵۴۱ هزار واحد، ساخت مسکن نیروهای مسلح حدود ۱۲۴ هزار واحد در حال ساخت، بافتهای فرسوده شهری معادل ۱۲۳ واحد، خودمالکین شهری معادل ۹۵ هزار واحد و خود مالکین روستایی معادل ۲۴۴ هزار واحد عقد قرار داد شده است. در مجموع ۱.۳ میلیون واحد مسکونی تا نیمه خرداد امسال در فرآیند ساخت قرار گرفته است.
آخرین وضعیت وثیقهگذاری هوشمند
سخنگوی اقتصادی دولت در خصوص آخرین وضعیت وثیقهگذاری هوشمند نیز تصریح کرد: فرآیند استقرار سامانه توثیق هوشمند و عقد تفاهمنامه با بانکهای کشور در حال انجام است و تاکنون ۱۳ بانک درخواست استفاده از این سامانه را داشتهاند. از این تعداد چهار بانک به سرویسهای توثیق در محیط عملیاتی دسترسی پیدا کردهاند که شامل بانک ملی، بانک مهر، بانک رسالت و بانک صادرات است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه تاکنون هزار و ۱۲۲ نفر از طریق توثیق اوراق بهادار خود در سامانه موفق به اخذ تسهیلات شدهاند، گفت: این تعداد حدود ۳۲ میلیون ورقه سهام را با استفاده از سامانه به عنوان وثیقه دریافت تسهیلات ارائه کردهاند.
وی ادامه داد: امیدواریم این میزان با تکمیل استقرار سامانه در بانکهای کشور افزایش یابد. دولت درصدد است تا فرآیند تکمیل استفاده از سامانه ستاره را در ۱۳ بانک مذکور به سرعت اجرایی کند.
خاندوزی در پاسخ به سوالی مبنی بر برنامه هفتم توسعه و رد چند پیشنهاد دولت برای رفع ناتراضی صندوقهای بازنشستگی از سوی مجلس، بیان کرد: ناتراضی صندوقها یکی از مسائل مزمنی است که در دهه آتی عوارض بیشتری را در کشور بروز خواهد داد؛ از این رو، حتما باید پیش از اینکه شرایط بدتر شود، چارهاندیشی کرد.
سخنگوی اقتصادی دولت اظهار کرد: بر این اساس دولت در لایحه بودجه سال جاری نیز برخی از موارد را برای اصلاح ناتراضی صندوقهای بازنشستگی لحاظ کرد. اما مجلس معتقد بود باید این موارد در قوانین دائمی و بلندمدت نمود یابد و این موارد در برنامه هفتم نیز پاسخی به درخواست مجلس بود که امیدواریم با عنایت مجلس این گام مهم را در برنامه هفتم برداریم.
وی به دغدغه فضای رسانهای کشور در برخورداری عدهای خاص از رانت اطلاعاتی و خرید و فروش سهام ناظر به مصوبه خوراک پتروشیمیها، گفت: وزیر نفت جلساتی را در این حوزه برگزار کرده و اطلاعرسانی در جلسات تخصصی صورت گرفته است. ریز معاملات ۱۷ و ۱۸ اردیبهشت امسال در حال تحلیل و صحتسنجی است که در صور محرز شدن برخورد بدون مماشات صورت گیرد.
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: سیاست دولت این است که از هر اقدامی که به این اعتماد خدشه وارد کند پرهیز کند و هر کسی در هر جایگاهی بخواهد به این اعتماد لطمه بزند با او برخورد خواهد شد.
خاندوزی در پاسخ به سوالی در خصوص بیانات اخیر رهبری درخصوص اعتبارزدایی از اسناد عادی، تصریح کرد: ابتدا از نکته راهبردی که مقام معظم رهبری در مورد اعتبارزدایی از اسناد رسمی مطرح کردهاند، قدردانی میکنم؛ امیدواریم بعد از فرمایش ایشان در ترتیبات قانونی و اقدامات اجرایی نیز دستگاههای ذیربط تلاش کنند که این عقبماندگی جبران شود.
وی ادامه داد: منافع این موضوع صرفا مختص بخش مالیاتی نیست؛ هر چند که درخواست ما این بود که مجمع تشخیص به حل این معضل کمک کند اما اساسا حوزه سیاستگذاری و حکمرانی املاک و مستغلات در کشور و بخش زیادی از مفاسدی که ناشی از خرید و فروش قولنامهای و غیررسمی و عدم شفافیت نظام مالکیتی در حوزه زمینهای کشور است.
سخنگوی اقتصادی دولت تصریح کرد: ضعف حکمرانی ریال هم در این حوزه مشهود است و هر سال بابت جعل و کلاهبرداری در حوزه املاک و مستغلات صورت میگیرد و تمام اینها منافعی است که ناشی از اعتبارزدایی از اسناد عادی است.
وی افزود: میتوان گفت هیج اقتصاد مترقی را سراغ نداریم که به انضباط اقتصادی و هدایت جریان منابع به سمت تولید برسد مگر اینکه مسئله اسناد رسمی در این حوزه ادامه یابد.
نهایی شدن دو سند توافق در حوزه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف
خاندوزی در پاسخ به سوالی پیرامون دیدار اخیر خود با همتای اماراتی خود توضیح داد: در حاشیه اجلاس بانک توسعه اسلامی در جده، با طرف اماراتی مذاکراتی انجام شده بود و در اجلاس صندوق اوپک نیز آن را پیگیری کردیم؛ دو سند توافق در حوزه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف را نهایی کردهایم که امیدواریم طرف اماراتی با این دو سند اعلام موافقت کند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه امضای آن را هم داشته و وارد حوزه عملیاتی شویم، گفت: در حوزه پروژههای سرمایهگذاری با امارات نیز مذاکراتی در حال انجام است که بخش ارزی آن را بانک مرکزی پیگیری میکند.