اخبار

برجام در ایستگاه پایانی | در آخرین دور مذاکرات وین توافق حاصل می‌شود؟

چهارشنبه هفته گذشته خبری در ورودی رسانه‌های داخلی و خارجی مبنی بر آغاز دور جدید مذاکرات برجام در وین قرار گرفت. حال باید دید که در این دور از مذاکرات احیای برجام، توافق حاصل می‌شود یا خیر.

به گزارش توان تحلیل، هفته گذشته انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار پیامی در صفحه شخصی خود در توییتر اعلام کرد که برای ازسرگیری مذاکرات برجام در راه وین است. پس از آن علی باقری‌کنی، معاون سیاسی وزارت خارجه ایران و مذاکره‌کننده ارشد ایران در مذاکرات هسته‌ای نیز با تیم خود برای آخرین دور مذکرات برجام راهی وین شد. پس از ورود باقری‌کنی به وین قرار بر این شد تا از روز پنجشنبه، ۱۳ مرداد ماه گفت‌وگوها بین نمایندگان ایران و دیگر طرف‌ها در فرمت‌های مختلف برگزار شود.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز اعلام کرده بود که در آخرین دور از گفت‌وگوهای مذاکرات برجام در وین که به روال قبل با هماهنگی اتحادیه اروپا برگزار خواهد شد، در خصوص ایده‌های مطرح‌ شده از سوی طرف‌ها از جمله ایده‌های ارائه شده از سوی جمهوری اسلامی ایران که هفته جاری (۸ تا ۱۳ مرداد ماه) به طرف مقابل ارائه شد، بحث و تبادل نظر صورت خواهد گرفت.

ضرب‌الاجل ۷۲ ساعته برای موفقیت و عدم موفقیت مذاکرات احیای برجام

بلومبرگ با انتشار گزارشی مدعی شد که دیپلمات‌های ایرانی اعلام کرده‌اند که فاصله میان ایران و آمریکا در مذاکرات برجام از زمان برگزاری آخرین دور در وین بیشتر شده و اگر قرار باشد توافقی حاصل شود یا ظرف سه روز آینده خواهد بود یا دیگر توافق بر سر احیای برجام حاصل نخواهد شد.

اما انریکه مورا این ضرب‌الاجل ۷۲ ساعته را تکذیب کرد و گفت: گزارش بلومبرگ را خواندم اما نمی‌دانم چی کسی آن را گفته است.

مورا در پاسخ به سوال «آیا به گفتگوها خوش بین هستید؟»، و اینکه آیا مذاکرات ادامه پیدا می‌کند؟ گفت: بله.

جزیئاتی از آخرین دور مذاکرات وین از زبان رئیس سازمان انرژی اتمی

محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در گفت‌وگو با شبکه العالم در تشریح جزیئاتی از دور جدید مذاکرات گفت: در این دور مباحث، یک طرح ترکیبی شامل مباحث فنی و تحریمی است. در مباحث فنی گفت‌وگو صورت گرفته و یک سری مباحث تکمیلی وجود دارد که مهم‌ترین آن بحث اسناد و مکان‌های ادعایی است که مجددا مانند دوره قبل که بسته شده بود همچنان با همان ترکیب و با همان شرایط بسته شود.

اسلامی اظهار کرد: نصب هزار ماشین IR۶ و سایر ماشین ها، طراحی راکتور اراک و تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد از جمله موارد مورد تاکید مجلس بود، که همه آنها مطابق قانون انجام شد و می توان گفت قانون اقدام راهبردی تا این تاریخ به نسبت زمان صددرصد اجرا شده است.

جان کربی: زمان تهران برای پذیرش توافق در حال سپری شدن است

العالم در گزارشی اعلام کرد که جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات استراتژیک در شورای امنیت ملی کاخ سفید طی نشست خبری در کاخ سفید، مدعی شد که مذاکرات هسته‌ای با ایران تقریباً کامل شده اما زمان برای تهران جهت پذیرش توافق در حال سپری شدن است.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز روز جمعه در در یک کنفرانس مطبوعاتی در پایتخت کامبوج گفت: موضع ما بسیار روشن است و هرگز تغییر نکرده است؛ این طرح باید منحصراً به شکلی که توسط شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده و بدون هیچ گونه اضافات یا حذفیات بازیابی شود.

به گفته لاوروف، آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند طرح اصلاح‌ شده را موضوع توافق جدید قرار دهند؛ در حالی که ایرانی‌ها اصرار دارند که همه چیز طبق مصوبه سال ۲۰۱۵ باشد.

وی خاطرنشان کرد: معتقدم که موضع ایران کاملاً مشروع است. آمریکایی‌ها از این طرح خارج شدند که همه و خود آمریکایی‌ها زمانی آن را تایید کرده بودند. از آنجایی که واشنگتن تلاش کرده بود آن را نابود کند، البته واشنگتن باید صرفاً موضع خود را پس بگیرد و بازگردد و در حال حاضر مسئله این است.

اولیانوف: فضای گفت‌وگوها جدی است

میخائیل اولیانوف سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین که ریاست هیئت این کشور در مذاکرات جاری درباره رفع تحریم‌ها را برعهده دارد پیش از دیدار با علی باقری‌کنی گفت: وضعیت برای من کاملاً روشن نیست، اما ظاهراً همه طرف ها در مورد متن نهایی در حال رسیدن به اجماع هستند.

وی افزود: رسیدن به خط پایان ممکن است خیلی آسان نباشد و زمان نشان خواهد داد که آیا ما موفق می‌شویم یا خیر. اما در کل فضای گفت‌وگوها جدی است.

پیشرفت در مذاکرات احیای برجام | رضایت ایران از مذاکرات

تایمز اسرائیل به نقل از خبرگزاری فرانسه نوشت: یک مقام ارشد اتحادیه اروپا اعلام کرد که پس از ازسرگیری مذاکرات در وین پیشرفت‌هایی حاصل شده است و این پیشرفت‌ها شامل تضمین‌هایی است که در آن آمریکا با زیرپا گذاشتن قول‌هایش در آینده نتواند توافق را مختل کند.

این مقام ارشد اتحادیه اروپا عنوان کرده است که تا آن جایی که من دریافته‌ام ایران خوشحال است و در رابطه با آنچه که در متن توافق است، احساس خرسندی می‌کند. همچنین، ایران از درخواست خود مبنی بر خروج نام سپاه از لیست سازمان‌های تروریستی صرف‌نظر کرده است و به این مسئله «در آینده» و پس از حصول توافق پرداخته خواهد شد.

این منبع اتحادیه اروپا اظهار کرد: ما کمی خسته هستیم. نمی‌توانم تصور کنم که چهار هفته در اینجا بمانم. این دیگر مذاکرات نیست. ما برای نهایی کردن متن توافق اینجا هستیم. به نظر من احتمالی واقعی (برای حصول توافق) وجود دارد اما قرار نیست آسان باشد.

ایران از خواسته خود مبنی بر حذف نام سپاه از لیست سازمان‌های تروریسم کوتاه آمده است؟

گفتنی است که یک منبع آگاه در تیم مذاکره‌کننده به خبرنگار خبرگزاری ایرنا در مورد ادعای وال استریت ژورنال مبنی بر اینکه ایران شرط خود را برای حذف سپاه پاسداران از گروه‌های تروریستی کنار گذاشت، گفت: جمهوری اسلامی ایران درخواست حذف سپاه از لیست تروریسم را کنار نگذاشته است و ادعاهای رسانه‌ای در این رابطه فاقد اعتبار است.

 العربیه در گزارشی نوشت که آلمان، انگلیس و فرانسه روز جمعه، ۱۴ مرداد ماه در بیانیه‌ای اعلام کردند که مذاکرات امروز در وین به منزله دور جدیدی از مذاکرات نیست. این‌ها گفت‌وگوهای فنی هستند.

تروئیکای اروپایی در این بیانیه آورده‌اند: متن بر روی میز است. ما ازسرگیری مذاکرات نخواهیم داشت. ایران باید الان تصمیم بگیرد و تا زمانی که فرصتش وجود دارد، توافق را نهایی کنند. ما از ایران می‌خواهیم که درخواست‌های غیرواقع‌بینانه‌ای خارج از چارچوب برجام نداشته باشد.

چین: آمریکا جبران مافات کند

براساس گزارش تارنمای رسمی وزارت امورخارجه چین، هوا چون یینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در کنفرانس مطبوعاتی، با استقبال از شروع دوباره مذاکرات برجام در وین گفت: با ازسرگیری مذاکرات فرصتی جدید برای یافتن راه‌حل سیاسی و دیپلماتیک برای مسئله هسته‌ای ایران پیدا می‌شود. ما امیدواریم تمامی طرفین از این فرصت استفاده کنند و مضاف شدن تلاش‌های دیپلماتیک نشانگر حسن نیت و انعطاف پذیری برای پیدا کردن راه حل برای مسائل عمده در کوتاه‌ترین زمان ممکن است.

وی اضافه کرد: آمریکا کشوری است که بحران هسته‌ای ایران را ایجاد کرده است و حال زمان آن رسیده تا این کشور اشتباهاتش را جبران کند و فعالانه به نگرانی‌های منطقی ایران  برای مذاکرات و رسیدن به نتایج سریع پاسخ دهد.

موضع رئیس جمهور درباره مذاکرات احیای برجام

محمد جمشیدی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور در صفحه شخصی خود در توئیتر، نوشت: در تمامی گفتگوهای تلفنی آیت‌الله رئیسی با روسای جمهور فرانسه، روسیه و چین، موضع قاطع ایشان این بود که فقط زمانی که ادعاهای پادمانی حل و فصل و بسته شود، توافق نهایی قابل دست یافتن است.

خبرنگار اعزامی ایرنا به وین با انتشار گزارشی اعلام کرد که هیئت جمهوری اسلامی ایران تاکنون با واقع‌بینی در مذاکرات حاضر شده و برای رسیدن به یک توافق پایدار و قابل اتکا آمادگی دارد. هرچند غرب برای فرار از تصمیم‌گیری سیاسی به مقصر جلوه‌دادن ایران متوسل شده اما واقعیت این است که زمان نشان دادن اراده طرف مقابل برای توافق فرارسیده است.

هشتمین دور مذاکرات رفع تحریم‌‌ها ۲۰ اسفند ماه ۱۴۰۰ در وین دچار وقفه شد و پس از سفری که جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اوایل تیرماه به تهران انجام داد توافق شد که مذاکرات از سر گرفته شود که بر همین اساس روزهای هفتم و هشتم تیر ماه این مذاکرات در دوحه به صورت غیرمستقیم بین ایران و آمریکا و به واسطه انریکه مورا برگزار شد. ایران این مذاکرات را مثبت خواند و آمریکا مدعی شد که ایران درخواست‌های فرابرجامی مطرح کرده که این ادعا از سوی حسین امیرعبداللهیان رد شد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا