هشدار آژانس بینالمللی انرژی درباره کمبود عرضه نفت: اعضای اوپک پلاس به بنبست مذاکرات پایان دهند
آژانس بینالمللی انرژی (IEA) در جدیدترین گزارش خود درباره کمبود قابل توجه عرضه نفت هشدار داد و اعلام کرد: تولیدکنندگان اوپک پلاس به بن بست مذاکرات پایان داده و با افزایش تولید موافقت کنند.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری ایسنا، با توجه به اختلاف عربستان سعودی و امارات متحده عربی، اوپک پلاس با مشکلاتی مواجه شده است. این بن بست مانع تصویب افزایش تولید نفت شده و سبب میشود تا سطح تولید اعضای اوپک پلاس در ماه میلادی آینده (اوت) بدون تغییر باقی بماند. این درحالیست که مصرف سوخت در مقایسه با روزهای آغازین همهگیری ویروس کرونا، بهبود پیدا کرده و فصل تابستان تقاضا را به اوج رسانده است.
براساس گزارش ماهانه آژانس بینالمللی انرژی، بن بست اوپک پلاس باعث عمیق شدن کمبود عرضه شده و به بالا بردن قیمتهای سوخت منجر میشود. این اتفاق به نوبه خود به تورم دامن زده و به روند احیای شکننده اقتصاد آسیب وارد میکند. در حال حاضر نفت برنت بالای ۷۵ دلار در هر بشکه معامله میشود که بالاترین رکورد دو سال اخیر است.
از ماه مه سال ۲۰۲۰، محدودیت عرضه ایجاد شد که هم اکنون اوپک و متحدانش قدم به قدم در راه احیای این محدودیت هستند. اما با توجه به اختلاف میان عربستان و امارات بر سر سهمیه تولید امارات، تسهیل محدودیت عرضه این گروه با مشکل مواجه شده است.
اشباع ذخایر نفت از بین رفته است
براساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، اختلاف میان دو کشور حاشیه خلیج فارس در لحظه نامناسبی اتفاق افتاده است. اشباع ذخایر نفت که در دوران همهگیری کووید ۱۹ ایجاد شده بود، از میان رفته و هم اکنون ذخایر از سطح میانگین خود نیز پایینتر هستند. با این وجود به نظر میرسد که تقاضای جهانی برای نفت امسال در مقایسه با سال ۲۰۲۰، ۵.۴ میلیون بشکه در روز رشد میکند. عواملی مانند رشد اقتصادی جهانی قوی، رشد نرخ واکسیناسیون و تسهیل تدابیر فاصلهگذاری اجتماعی، سبب پشتیبانی از بهبود تقاضای جهانی برای نفت تا پایان سال میلادی جاری خواهند بود.
زمانی که اختلاف میان دو کشور خاورمیانه عضو اوپک پلاس به وجود آمد، این گروه در آستانه تصویب طرح افزایش تولید ماهانه ۴۰۰ هزار بشکه در روز از اوت تا دسامبر سال ۲۰۲۱ بود. لازم به ذکر است که این اختلاف سبب بینتیجه ماندن مذاکرات این گروه در پنجم ژوئیه شد و با وجود تلاشهای میانجیگیرانه که برای حل اختلاف انجام شده، این توافق همچنان در بن بست مانده است.
افزایش تولید نفت، پاسخگوی نیاز مصرفکنندگان نخواهد بود
بنابر اعلام نمایندگان این گروه، حال که فروش اوت مشخص شده و اکثر کشورهای حوزه خلیج فارس برای تعطیلات مذهبی آماده میشوند، مذاکرات در دور بعدی دیدار اوپک پلاس بر حجم عرضه سپتامبر متمرکز خواهد شد. براساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، در صورتی که اوپک پلاس از بن بست کنونی خارج شود نیز، افزایش تولید ۴۰۰ هزار بشکه در روز که این گروه در نظر داشت، پاسخگوی نیاز مصرفکنندگان نخواهد بود.
برآورد آژانس بینالمللی انرژی حاکی از آن است که این گروه در ژوئن، ۴۰.۹ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرد. در صورتی که اوپک پلاس به افزایش تولید برنامهریزی شده در ماه میلادی جاری (ژوئیه) ادامه دهد، تولیدش به میزان قابل توجهی کمتر از ۴۳.۴۵ میلیون بشکه در روز خواهد بود. این در حالیست که بنابر پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی، این میزان تولید باید در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ محقق شود.
احتمال وقوع جنگ قیمت نفت
پایین بودن میزان تولید نفت سبب کاهش بیشتر سطح ذخایر خواهد شد. در حال حاضر ذخایر نفت در کشورهای توسعه یافته، ۱۰.۸ میلیون بشکه پایینتر از میانگین پنج ساله (۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹) است. این ذخایر در اوج اشباع در تابستان سال گذشته ۲۵۰ میلیون بشکه بالاتر از این میانگین بود.
قیمتهای نفت از زمان بن بست مذاکرات اوپک پلاس نوسانی مانده است؛ زیرا معاملهگران در برابر نتایج احتمالی که شامل وقوع یک جنگ قیمت نفت مشابه اوایل سال ۲۰۲۰ بود، سرگردان ماندهاند.
گزارش بلومبرگ حاکی از آن است که آژانس بینالمللی انرژی در مورد احتمال وقوع جنگ بر سر سهم بازار، حتی اگر دور از انتظار باشد، هشدار داده است. این جنگ محتمل، فارغ از هر نتیجهای، نوسانی را گریبانگیر بازارها میکند که این نوسان به نفع هیچ کدام از تولیدکنندگان یا مصرفکنندگان نخواهد بود.