ورود کامیون داران و مرغداران به بورس چطور به اقتصاد آسیب میزند؟
با داغ شدن بازار بورس و سوددهی های اخیر آن، مردم تمایل شدیدی به سرمایه گذاری و ورود به بورس پیدا کردهاند. حالا شاهد روی آوردن قشرهای مختلف جامعه از مشاغل مختلف به بازار بورس هستیم.
به گزارش اخبار بورس، به نقل از پایگاه خبری تجارت نیوز، با تب و تابی که پیرامون بازار بورس به راه افتاده و سوددهی های بسیارش در این روزها، شاهد حضور تولیدکنندگان و افرادی از قبیل کامیون داران و باغداران گل در این عرصه هستیم. بسیاری از این افراد سرمایههای اصلی خود را از تولید خارج کرده و در بورس سرمایه گذاری کردهاند که احتمالا تاثیر اقتصادی منفیای در پی خواهد داشت.
تبدیل شدن صف کامیونها به صف خرید سهام
گروه اول رانندگان کامیون و تریلرها هستند. گفته میشود بسیاری از کامیون داران از کار رانندگی با کامیونهای سنگین خود دست کشیده و به خرید سهام روی آوردهاند. این روزها برخلاف همیشه شاهد اتوبانهای پر رفت و آمد بین شهری نیستیم و حالا آزادراه هایی مثل تهران _ ساوه ، خلوت و خالی از سروصدای کامیونهاست. در بندرها و اسکله ها نیز دیگر ازدحام کامیونها به چشم نمیخورد زیرا بسیاری از رانندگان کامیون به خرید سهام و بهرهگیری از سود آن تمایل پیدا کردهاند و آن را به کار طاقت فرسای رانندگی در جادهها ترجیح دادهاند.
در این بین تنها عدهای از رانندگان کامیون با بررسی جوانب کلی این کار، احتیاط کرده و از فروختن کامیونهای خود و خرید سهام اجتناب کردهاند. به گفته برخی از این رانندگان علت احتیاط آنها عدم اطلاعرسانی دقیق و شفاف رسانهها و نداشتن اعتماد کافی به مسئولین و وعدههای آنها میشد .
ورود مرغداران، کارخانهدارها و تولیدکنندگان گل به بازار سرمایه
با جوانی که راننده خاور است و برای تهران بار میآورد، ابتدا از گرانی قطعات خودرو و بیکیفیت بودن لاستیکهای ساخت ایران گلایه میکند و میگوید که تمام دستمزدش برای بار جهرم به تهران را صرف تعمیر خاورش و تعویض صفحه کلاچ کرده است که بیش از یک میلیون تومان برایش هزینه داشته است.
با این که او از بورس سررشته چندانی ندارد، اما تقریبا ۳۰ میلیون تومان از پس اندازهایش را به یکی از همکارانش سپرده تا برایش در بورس ، سهام خریداری کند. او در این باره گفته است که از اسفند ماه تاکنون حدود ۲۰ میلیون تومان سود از بورس دریافت کرده است.
علیرضا در ادامه صحبتهایش از کم شدن سفارشهای باربری میگوید و احتمال میدهد که صاحبان مشاغل و تولیدکنندگان نیز به جای تولید، به خرید و فروش سهام در بازار بورس روی آورده باشند. او علت تحلیل و احتمالی که بیان کرده را اینطور بازگو کرده که مدت هاست دیگر بار مرغ از مازندران به تهران نیاورده است و وقتی ماجرا را از مرغدارهای آن منطقه پرس و جو کرده، متوجه شده که برخی مرغداران جوجهکشی را متوقف کرده و سرمایههای خود را به بازار بورس آوردهاند.
یکی دیگر از باربران نیز در این باره می گوید، بار گل از محلات تقریبا صفر شده است و آنها نیز فعالیت در بورس را به تولید ترجیح دادهاند. در ادامه پرس و جوها از رانندگان، موارد مشابهی از توقف تولیدات و سرمایه گذاری در بورس در کارخانههای تولید لبنیات و مصالح ساختمانی به گوش میرسد.
حضور گل فروشان در بورس
تقریبا بالای ۹۰ درصد بارهای گل در تهران هنگام پخش به ضایعات تبدیل میشود. متاسفانه بسیاری از تولید کنندگان گل در معرض ورشکستگی قرار دارند.
این روزها با شیوع کرونا تولید و فروش گل در بازار ایران بسیار کاهش یافته و نزدیک صفر است. همچنین نبود امکانات برای صادرات گل در ایران زمینه خارج شدن سرمایه داران و تولیدکنندگان گل از این حوزه را فراهم کرده است. تعداد زیادی از تولید کنندگان گل برای رسیدن به سود بیشتر سرمایههای خود را به بازار بورس سپردهاند.
سود ۲۰۰ درصدی بورس
محمدرضا اسماعیلی، رئیس اتحادیه تعاونیهای لبنیات کشور درباره خروج سرمایه داران لبنیات از تولید میگوید، « بورس پارسال ۲۰۰ درصد سود داده است. شما یک کارخانه تولیدی در ایران را مثال بزنید که سود ۲۰۰ درصدی داده باشد.»
او در ادامه می گوید که بیشتر کارخانه داران لبنیات در حال خارج کردن سرمایههایشان از کارخانهها و مهاجرت به کشورهای دیگر هستند.
به گفته اسماعیلی، حدود ۱۵۰۰ واحد کارخانه لبنیات مجوز فعالیت دارند که در حال حاضر تقریبا ۲۰ تا ۳۰ درصد آنها در بازار به فعالیت خود ادامه میدهند و بقیه کارخانهها به علت شرایط نامناسب اقتصادی در این حوزه، مهاجرت کرده یا خط تولید را متوقف و سرمایههایشان را به بازار بورس سپرده و اکنون سهامدار بورس هستند.
برومند چهار آیین، عضو هیئت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی میگوید که نمیتوان این موضوع را تایید یا رد کرد که مرغداران تولیدات خود را متوقف کرده و سرمایهشان را به بورس بردهاند؛ اما اگر این کار را کرده باشند نیز حق دارند.
او در ادامه میگوید، افزایش بیرویه هزینههای تولید در کنار قیمت گذاری دستوری، مرغداران را زیانده کرده است و بسیاری از آنها دیگر تمایل به جوجهریزی ندارند، به همین علت ممکن است آنها سرمایه خود را به بورس سپرده باشند که سودآوری بیشتری از جوجهریزی برای آنها به همراه بیاورد.
ورود تولیدکنندگان به بازار بورس
معمولا ورود مستقیم سرمایه تولیدکنندگان به بورس در شرایطی معقول خواهد بود که این سرمایه در نقش حمایتی برای تولیدات باشد.
این سرمایهها به منظور فراهم کردن سرمایه لازم برای ادامه فعالیت کارخانههای دیگر و سرپا ماندن آنها مورد استفاده قرار میگیرد اما اخیرا تولیدکنندگان خطوط تولید خود را متوقف کرده و سرمایه خود را به بازار بورس وارد کردهاند که این فرایند در این شرایط رشد منفی اقتصادی را در پی خواهد داشت.
به عقیده غلامرضا سلامی، تحلیلگر ارشد بازار سرمایه، دولت مردم را بدون پشتوانه و تضمینی به حضور در بازار بورس تشویق میکند و هدف دولت بیشتر تامین حقوق کارمندان و بازنشستگان است و تاثیر چندانی بر بهبود وضعیت اقتصادی نخواهد داشت.