اخبار

تشریح تفاوت گواهی سپرده نفت با طرح گشایش نفتی دولت دوازدهم

مدیرعامل بورس انرژی ایران تفاوت گواهی سپرده نفت با طرح گشایش نفتی دولت دوازدهم را تشریح کرد.

به گزارش توان تحلیل، به نقل از پایگاه خبری سنا، مدیرعامل بورس انرژی ایران در خصوص تفاوت ها گواهی سپرده نفت خام و طرح گشایش اقتصادی دولت دوازدهم، گفت: گواهی سپرده نفت یک ابزار استاندارد و شفاف برای فروش است که به پشتوانه نفت موجود در مخازن یا انبارهای شرکت ملی نفت منتشر شده و به صورت فروش قطعی نفت بوده و سررسید ندارد؛ در حالی که اوراق سلف موازی استاندارد بر مبنای عقد سلف منتشر شده و برای تامین مالی پروژه‌ها در چهارچوب پیش‌فروش نفت در سررسید مشخصی در آینده انجام می‌شود.

نقوی با تاکید بر اهمیت توجه به نوع این قراردادها و تفاوت‌های عملی‌شان، اظهار کرد: اوراق سلف جز ابزارهای تامین مالی محسوب شده و سبب ایجاد تعهدات برای ناشر آن می‌شود که حجم و میزان انتشار آن می‌تواند تبعاتی را برای ایفای تعهدات در آینده داشته باشد اما در گواهی سپرده، ناشر (انباردار) ضامن تحویل کالا طبق شرایط اعلامی است.

تحویل دارایی پایه؛ دومین تفاوت گواهی سپرده نفت با طرح گشایش نفتی دولت دوازدهم

این مقام مسئول تضمین تحویل دارایی پایه را به‌ عنوان دومین تفاوت عمده گواهی سپرده نفت خام با طرح گشایش اقتصادی دولت دوازدهم برشمرد و خاطرنشان کرد: گواهی سپرده نفت خام طبق شرایطی که در اطلاعیه گشایش انبار منتشر می‌شود منجر به تحویل شده و اشخاصی که به میزان معینی از گواهی‌ها را در اختیار داشته باشند، درخواست تحویل خود را به شرکت ملی نفت ارائه و نسبت به تحویل اقدام می‌کنند.

وی تصریح کرد: همچنین شرکت ملی نفت ایران این قابلیت را برای سایر اشخاصی که توانایی تحویل ندارند نیز ایجاد کرده تا در قالب ایجاد کنسرسیومی، به وکالت از دارندگان گواهی، فرآیند تحویل را انجام دهد و برای این ابزار مالی امکان تسویه نقدی وجود ندارد اما در قراردادهای سلف موازی استاندارد امکان اعمال اختیار خرید یا فروش و تسویه بر مبنای نرخ اختیار دیده شده است.

مدیرعامل بورس انرژی ایران در خصوص تفاوت در نوع خریداران بالقوه این دو طرح نیز عنوان کرد: عمده خریداران قرارداهای سلف موازی استاندارد نهادهای مالی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری و شرکت‌های تامین سرمایه هستند اما در گواهی سپرده فعالان حوزه نفت و فرآورده‌های نفتی و سرمایه‌گذاران بازارهای مالی حضور دارند.

گواهی سپرده فاقد سود تضمینی است

نقوی با اشاره به اینکه گواهی سپرده فاقد سود تضمینی است، گفت: در طرح قبلی قرار بود حداقلی از سود برای خریداران اوراق تضمین شود. اما گواهی چنین نیست و سرمایه‌گذاران با توجه به قیمت‌های نفت خام می توانند به صورت روزانه نسبت به خرید یا فروش گواهی‌ها تصمیم‌گیری کنند.

منبع
سنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا