واکنش هفته آینده بورس به سیگنالهای مثبت چه خواهد بود؟
معاملات هفته گذشته با شدیدترین افت هفتگی شاخص کل پایان یافت. بدین ترتیب دماسنج بازار در عدد ۱۷۵۷۳۰۰ آرام گرفت که علاوه بر افت ۱۴۳ هزار واحدی و معادل تقریبی ۷.۵ درصدی، باعث شد بازدهی ماهانه شاخص کل در مرداد ماه برای اولین بار در سال ۹۹ منفی گردد. اما در پایان هفته تصمیماتی از سوی سازمان بورس اتخاذ شد که باید دید بورس در هفته آینده چطور به آنها واکنش نشان میدهد.
اما دلایل این افت قیمتها و کاهش تقاضا در بازار چه بود؟ آن هم در شرایطی که در متغیرهای بنیادی و تاثیرگذار بر رشد چند ماه اخیر بازار سرمایه، تغییری ایجاد نشده است.
به اعتقاد کارشناسان، ابهام اطلاعاتی که بر بازار سهام حاکم شده است، باعث شده رفتار سرمایهگذاران هیجانی دنبال شود. بخشنامههای مکرر و تغییرات لحظهای تصمیمات قبلی، علاوه بر دامن زدن به هیجانات سرمایهگذاران، باعث بیاعتمادی آنها به سیاستهای کلان اقتصادی دولت میگردد.
عرضه ETF مربوط به نمادهای پالایشی که از ماهها قبل به سهامداران وعده داده شده بود، ناگهان با یک اطلاعیه سازمان خصوصیسازی منتفی میشود و وزیر اقتصاد نیز بلافاصله از افزایش شناوری سهام مربوطه به جای عرضه صدوق خبر میدهد.
سازمان بورس و اوراق بهادار، نصاب سقف سرمایه گذاری صندوقهای سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت در سهام، حق تقدم سهام و قرارداد اختیار معامله سهام را به ۵ درصد کاهش داد. طبق برآورد کارشناسان، مصوبه مذکور باعث خروج ۱۵ هزار میلیارد تومان از بازار میگردد. همچنین در بخشنامهای دیگر، ضریب تعدیل سهام در حساب تضمین مشتریان اعتباری به ۱۰ درصد کاهش یافت.
همه این موارد علاوه بر خروج پول از بازار سهام، به نوعی نشان میدهد که از نظر نهاد ناظر بازار، ریسک سرمایهگذاری در بازار سهام بالا است.
تصمیمات مهم پایان هفته
بر مبنای تصمیماتی که تا این لحظه گرفته شده، بورس تهران در سومین تصمیم خود برای زمان بندی معاملات در یک ماه اخیر اعلام کرد، زمان معاملات بازار سهام به وضعیت قبل برگشت. براین اساس معاملات تمامی نمادها از روز شنبه به صورت عادی از ساعت ۸:۳۰ تا ۹ سفارش گیری شده و از ساعت ۹ تا ۱۲:۳۰ معاملات انجام میشود.
در مصوبه بعدی، نصاب سقف سرمایه گذاری صندوقهای سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت، به ۱۵ درصد افزایش یافت.
همچنین به گفته محسن خدابخش، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس، از روز یکشنبه، دوم شهریور ماه، ضریب تعدیل سهام در حساب تضمین مشتریان اعتباری از ۱۰ درصد به ۲۰ درصد افزایش مییابد.
حال باید دید در روز شنبه و نخستین روز از هفته پیشرو، واکنش بورس به این تصمیمات که میتوان از آنها به عنوان سیگنال نهاد ناظر به سرمایهگذاران یاد کرد، چیست؛ به خصوص که دست حقوقیها با مصوبات جدید، بسیار باز شده است.
در بعد خارجی، بامداد جمعه، خبر درخواست فعالسازی مکانیزم ماشه توسط آمریکا در فضای مجازی منتشر شد. البته بلافاصله همه اعضای شورای امنیت و همچنین برخی دیگر از کشورهای اروپایی مثل بلژیک، با این درخواست آمریکا مخالفت کردند و همه تصریح کردند که آمریکا به مشارکتش در برجام پایان داده و حق استفاده از مکانیزم ماشه را ندارد. با این وجود باید دید در روزهای آینده چه اتفاقاتی در خصوص برجام رخ خواهد داد؛ هر چند به نظر ایران دست بالا را در مقابل آمریکا داشته باشد.