رایزنی آمریکا و کره جنوبی برای آزادسازی منابع بلوکه شده ایران در سئول
منابع دیپلماتیک و دولتی کره جنوبی از رایزنی مقامات کره و آمریکا برای آزادسازی منابع بلوکه شده ایران در بانکهای کره خبر دادند.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از روزنامه کوریا اکونومیک دیلی (The Korea Economic Daily)، منابع آگاه دیپلماتیک و دولتی در سئول مدعی شدند که مقامات کره جنوبی و آمریکا در حال رایزنی در چارچوب یک کارگروه برای آزادسازی ۷ میلیارد دلار منابع بلوکه شده ایران در بانکهای کره هستند.
افرادی که در جریان این رایزنیها بودهاند، گفتند که آزادسازی این پولها ذیل شرایطی سختگیرانه و تنها به منظور استفاده ایران از این مبالغ برای اموری مانند هزینههای عضویت سازمان ملل و خریداری واکسن کرونا انجام خواهد شد.
یک مقام دولتی سئول گفت: اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، انتظار داریم که روابط خدشهدار شده کره با ایران به طور چشمگیری بهبود پیدا کند.
به گفته منابع مطلع، اگر رایزنیها برای آزادسازی این منابع موفقیتآمیز باشد، انتقال این مبالغ به شعب بانکهای ایران در کشورهای خاورمیانه و نه مستقیما به ایران، امکانپذیر خواهد بود تا بر گردش و نحوه استفاده از آن نظارت شود.
برخی رسانههای محلی در خاورمیانه گزارش دادهاند که انتقال سرمایههای ایران در کره با شرایطی همراه خواهد بود که تهران یک گروگان آمریکایی را که به اتهام جاسوسی در ایران نگهداری میشود، آزاد کند و سطح غنیسازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد محدود کند.
پس از خروج آمریکا از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ در دوران دونالد ترامپ و بازگردانده شدن تحریمهای آمریکا علیه ایران و بلوکه شدن پولهای ایران در دو بانک تجاری کره به نامهای بانک ووری (Woori Bank) و بانک صنعتی کره (Industrial Bank of Korea) به موجب این تحریمها، روابط میان تهران و سئول مخدوش شده است.
بدهی ۷ میلیارد دلاری کره در زمینه واردات نفتی، بیشترین مبلغ پولهای بلوکه شده ایران در بانکهای خارجی است. کره جنوبی پیش از اعمال تحریمها، یکی از بزرگترین مشتریان نفت خام ایران در آسیا بود.
گفتنی است، قبل از اعمال مجدد تحریمهای آمریکا علیه ایران، شرکتهای نفتی کره هزینه واردات نفت خود را به وون کره از طریق حساب بانک مرکزی ایران در سئول پرداخت میکردند. سپس بانک مرکزی ایران مبالغ پرداختی به صادرکنندگان نفت ایران را با واحد پولی خود – ریال ایران – تسویه کرد.
تهران بارها خواستار آزادی وجوه مسدود شده خود در بانکهای کرهای تحت تحریمهای آمریکا شده و اعلام کرده است که سئول این وجوه را «گروگان» نگه داشته است.
با تیره شدن روابط ایران و کره، تهران یک بار محصولات کرهای مانند شرکت سامسونگ را در ایران تحریم کرد، سپس برای مدت کوتاهی یک نفتکش کرهای را توقیف کرد.
روابط سئول با تهران زمانی که یون سوک یول (Yoon Suk Yeol)، رئیس جمهور کرهجنوبی ایران را دشمن امارات متحده عربی خواند، ظاهرا بدتر شد. یون اعلام کرد همانگونه که کره شمالی برای کره جنوبی تهدید است، ایران نیز بزرگترین کشور تهدیدکننده امارات متحده عربی است. این اظهارات یون واکنش تهران را در برداشت.
به عقیده تحلیلگران، در صورتی که منابع بلوکه شده ایران در سئول آزاد شود، روابط تهران و این کشور بهبود مییابد. این اقدام برای بهبود روابط با ایران در حالی صورت میگیرد که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در حال تلاش برای تقویت موقعیت واشنگتن در خاورمیانه در آستانه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در سال آینده است.
تحلیلگران اعلام کردند که بایدن امیدوار است تا بتواند مانع قدرت گرفتن چین در خاورمیانه شود. تلاشهای چین برای میانجیگری برای عادیسازی روابط ایران و عربستان و تقویت همکاریهای اقتصادی پکن با عربستان سعودی چالشی برای آمریکاست.