روند عضویت ایران در بریکس تشریح شد
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه ایران با اشاره به روند عضویت ایران در بریکس، اعلام کرد امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در نشست آتی این گروه حضور دارد.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری فارس، مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه ایران در گفتوگویی درباره روند عضویت جمهوری اسلامی ایران در بریکس با ذکر این نکته که هنوز کشورهای عضو بریکس معیارهای خودشان را برای اعضای جدید مشخص نکردهاند و در حال نوشتن آن هستند، گفت: اما با معیارها و تواناییهایی که ما داریم به راحتی میتوانیم خودمان را با آن معیارها تطبیق دهیم.
صفری اظهار کرد: در حال حاضر ۱۹ کشور تقاضای عضویت در گروه بریکس را مطرح کردهاند و جمهوری اسلامی ایران جزو اولین کشورهایی بوده که تقاضای عضویت را مطرح کرده است.
تاثیرات عضویت در بریکس بر روند دلارزدایی
معاون وزیر امور خارجه درباره تاثیرات عضویت در بریکس بر روند دلارزدایی از تجارت خارجی، بیان کرد: میتوانیم معاملات خود با روسیه، چین، برزیل و آفریقای جنوبی را بدون دلار و با استفاده از پول ملی انجام دهیم.
وی ادامه داد: با عضویت در این سازمان میتوانیم از طریق آفریقای جنوبی اقدام به توسعه تجارت در آفریقا کنیم و همچنین با برزیل در آمریکای لاتین.
صفری با بیان اینکه فضا در این کشورها در جهت صدور خدمات فنی و مهندسی بسیار باز است، اظهار کرد: ما در زمینههای مختلف از جمله در بخشهای انرژی، نیروگاهها، ساختمانسازی و جادهسازی دارای تواناییهای بالایی هستیم و میتوانیم در بخش صدور خدمات فنی و مهندسی فعالیت کنیم.
وی اضافه کرد: در صورت عضویت در بریکس میتوانیم در زمینه هایتک در دارو، تجهیزات پزشکی و نانو و بایو به راحتی با این کشورها سرمایهگذاری مشترک انجام داده و زمینه صادرات کالاهای دانشبنیان را فراهم کنیم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه ایران با اشاره به اینکه این کشورها موسسات مالی برای وام دادن و تسهیلات برای پروژهها را ایجاد کردهاند، گفت: اینها پتانسیلی است که میتوانیم با استفاده از تسهیلات مذکور پروژهای خود را در داخل کشور و چه در سایر کشورها اجرا کنیم.
امیرعبداللهیان در نشست آتی بریکس حضور دارد
این معاون وزیر خارجه با بیان اینکه از وزیر امور خارجه برای شرکت در نشست آتی بریکس در آفریقای جنوبی دعوت به عمل آمده است، گفت: وزیر امور خارجه کشورمان در این نشست شرکت خواهد کرد و علاوه بر حضور در این نشست، ملاقاتهای جانبی هم با اعضا و کشورهای ناظر برگزار خواهد شد و فرصت خوبی برای توسعه همکاریهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی است.
گفتنی است، نشست وزرای خارجه گروه بریکس قرار است اول ژوئن مصادف با ۱۱ خرداد ماه در شهر کیپتاون آفریقای جنوبی برگزار شود.
سازوکار بریکس (BRICS) شامل پنج اقتصاد بزرگ در حال ظهور، یعنی برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است. برای نخستین بار وزرای امور خارجه چین، هند، برزیل و روسیه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۰۶ با هم دیدار کردند و نخستین نشست رسمی سران این گروه در سال ۲۰۰۹ در روسیه برگزار شد.
آفریقای جنوبی هم در سال ۲۰۱۰ به شورای تجاری این گروه پیوست و ریاست این گروه در سال ۲۰۲۳ را نیز بر عهده دارد. در سالی که گذشت الجزایر، آرژانتین، مصر، اندونزی، ایران، نیجریه، عربستان سعودی، ترکیه و امارات عربی متحده تمایل خود را برای پیوستن به بریکس اعلام کردند.
در دوران ریاست چین بر بریکس در سال ۲۰۲۲ رئیس جمهور چین از آیتالله رئیسی برای شرکت در این نشست دعوت کرد که بر این اساس رئیس جمهور در این نشست شرکت و به ایراد سخنرانی پرداخت. پیش از این سعید خطیبزاده، سخنگوی سابق دستگاه دیپلماسی از ارسال درخواست عضویت ایران در بریکس از سوی حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه خبر داده بود.
کشورهای بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی دوم تا سوم ژوئن در شهر «کیپ تاون» آفریقای جنوبی گرد هم خواهند آمد تا در مورد گسترش این ائتلاف گفتوگو کنند.
«آنیل سوکلال» نماینده آفریقای جنوبی در این گروه گفت: آنچه که مورد بحث قرار خواهد گرفت گسترش بریکس است. ۱۳ کشور به طور رسمی درخواست پیوستن به آن را داده و ۶ کشور دیگر به طور غیر رسمی درخواست کردهاند. ما هر روز درخواستهایی دریافت میکنیم.