اولیانوف: علیرغم صدور قطعنامه میتوان مذاکرات وین را به نتیجه رساند
براساس اظهارات اولیانوف، نماینده روسیه در نهادهای بینالمللی مستقر در وین، هنوز امکان از سرگیری مذاکرات و احیای برجام علیرغم صدور قطعنامه شورای حکام علیه ایران وجود دارد.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری فارس، در گزارش خبرگزاری ایتالیایی کانکویسته دلاورو آمده است که براساس اظهارات میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در نهادهای بینالمللی مستقر در وین، هنوز امکان از سرگیری و به نتیجه رساندن مذاکرات و احیای برجام علیرغم صدور قطعنامه شورای حکام علیه ایران وجود دارد.
اولیانوف در مصاحبه با شبکه «روسیا ۲۴» گفت: اکنون باید به نحوی سعی کنیم مذاکرات را از سر بگیریم. البته انجام تمام اینها کار آسانی نیست، به خصوص اینکه بعد از صدور قطعنامه، اوضاع تغییر کرده است.
این دیپلمات روس بیان کرد: اما باید این کار (توافق) را انجام دهیم؛ زیرا هنوز امکان آن وجود دارد و دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران باید در خصوص مسائلی که در مورد آنها صحبت نشده است، گفتوگو کنند.
خبرگزاری روسی تاس نیز نوشت: اولیانوف در مصاحبه روز جمعه با روسیا ۲۴ بابت وقفه ایجاد شده در مذاکرات هستهای با ایران در وین گلایه کرد. نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین گفت: با رسیدن دهم ژوئن (۲۰ خرداد) دقیقاً سه ماه از ایجاد وقفه در مذاکرات وین میگذرد. معتقدم این تصمیمی اشتباه از سوی هماهنگکننده اتحادیه اروپا و هیئتهای غربی بود. نیازی نبود انگیزه موجود تضعیف شود.
اولیانوف در ادامه این مصاحبه اظهار کرد که در تاریخ دهم مارس (۱۹ اسفند) متن توافق احیای برجام تکمیل شده بود و در بحث برداشتن تحریمها، بیش از ۹۹ درصد توافق حاصل شده بود و چیزهای کوچکی باقی مانده بودند که میشد ظرف یکی دو روز بر سر آنها توافق کرد.
در تاریخ ۱۸ خرداد ماه، قطعنامه شورای حکام علیه ایران با ۳۰ رای موافق، دو رای مخالف و سه رای ممتنع به تصویب رسید. سازمان انرژی اتمی ایران ساعاتی قبل از تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام در روز چهارشنبه با صدور بیانیهای از قطع فعالیت تعدادی از دوربینهای فراپادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران خبر داده بود.
در بیانیه سازمان انرژی اتمی آمده بود: جمهوری اسلامی ایران تاکنون همکاریهای گستردهای با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است که متأسفانه آژانس بدون اینکه در نظر داشته باشد که این همکاریها ناشی از حسن نیت ایران است، نه تنها قدردان این همکاریها نبوده، بلکه به نوعی آن را وظیفه ایران نیز تلقی کرده است. به همین دلیل تصمیم گرفته شد از امروز فعالیت دوربینهای فراپادمانی دستگاه اندازه گیری بر خط سطح غنا OLEM و فلومتر آژانس قطع شود که دستور آن به مسئولان مربوطه داده شده است.
این تحولات در حالی رخ دادهاند که مذاکرات رفع تحریمها در وین از چند ماه پیش دچار وقفه شد. دولت آمریکا از زمان آغاز این مذاکرات به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفتوگوها، بارها تلاش کرده طرفهای مختلف را به کند کردن روند مذاکرات و ایجاد مانع بر سر راه آن متهم کند.
کشورهای غربی و به ویژه آمریکا در ماههای گذشته، بعد از وقفه در مذاکرات وین، به رویه همیشگی خود در متوسل شدن به عملیاتهای روانی و رسانهای جهت مقصرنمایی ایران و سلب مسئولیت از خود روی آوردهاند. این کشورها ابتدا با متصل کردن موضوع مذاکرات به جنگ اوکراین ادعا کردند که روسیه مانع از پیشبرد گفتوگوها شده است.
بعد از آنکه سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در جریان سفر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران خاطرنشان کرد که موضوع درخواست ضمانت مسکو برای همکاری با ایران پس از اجرای کامل برجام مانعی برای ادامه گفتوگوها نیست، کشورهای غربی به برجستهسازی یک موضوع ایران پرداخته و مدعی شدند درخواست تهران برای حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی مذاکرات را به بنبست کشانده است.
این در حالی است که کارشناسان معتقدند دولت جو بایدن بنا به دلایل مختلف از جمله مانعتراشیهای رژیم صهیونیستی و اختلافات داخلی با کنگره ارادهای برای بازگشت به برجام نداشته است.