خطیبزاده: مکث در مذاکرات وین به خاطر بیپاسخی آمریکا است
امروز سخنگوی وزارت امور خارجه طی یک نشست خبری گفت که مکث به وجود آمده در مذاکرات وین و احیای برجام، به علت عدم پاسخ آمریکا است.
توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری ایرنا، سعید خطیبزاده در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران داخلی و خارجی، به مسئله مکث در مذاکرات وین و احیای برجام اشاره کرد و گفت این تاخیر به علت عدم دریافت پاسخ از آمریکا است. وی همچنین گزارش آژانس را مورد انتقاد قرار داد و ضمن غیرمنصفانه دانستن آن، به فشارهای اسرائیل بر این گزارشها تاکید کرد. در ادامه متن مشروح کنفرانس خبری امروز، ۱۰ خرداد ۱۴۰۱ سخنگوی وزارت امور خارجه ایران آورده شده است.
علت مکث در مذاکرات وین و احیای برجام | گزارش آژانس
خطیب زاده در رابطه با وضعیت مذکرات وین و علت مکث به وجود آمده در آن گفت: توقف در مذاکرات و یا مکث در آن به خاطر بیپاسخی آمریکا به ابتکاراتی است که تاکنون از سوی ایران و اروپا مطرح شده است.
وی در توضیحاتی بیشتر گفت: ما در گفتوگوها و مذاکرات وین، کنشهایمان روشن است و آنچه که برای ما مهم است پیامهای است که از مجاری مرسوم بین ما و ایالات متحده در رفت و برگشت است ولی متاسفانه آمریکا پاسخهای لازم و مورد انتظار ایران را نداده است. اگر آمریکا از رفتار خود فاصله گرفته و تصمیم سیاسی را بگیرد و اعلام کند بنبستی نیست و میتوان درصد باقیمانده از توافق را نهایی کرد.
موضع ایران در رابطه تحریم سپاه و ارتباط آن با برجام
خطیب زاده در پاسخ به سوال دیگری در مورد مذاکرات وین اظهار داشت: آنچه که در رسانههای آمریکایی و غربی با طراحی گفته میشود از تاکتیکهای قدیمی بوده و موضوع جدیدی نیست. موضوعاتی که بین ایران و آمریکا در حال مذاکره است، مرتبط با چرخه انتفاع اقتصادی ایران و باز کردن همه اجزای فشار حداکثری آمریکا است. در موضوع FTO [فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا] برجستهسازی از سوی رژیم صهیونیستی و برخی رسانههای آمریکایی صورت گرفته است و پاسخ ما روشن بوده که فروکاستن مذاکرات وین به موضوع سپاه، موضع ایران نیست.
وی تاکید کرد: آنچه که در نهایت توافق باید برای ما به دست بیاورد، انتفاع قطعی ملت ایران است. اگر در انتفاع قطعی مردم ایران برخی موضوعات گنجانده شود، فقط در میز مذاکرات و تصویر نهایی که از توافق در ذهن خود داریم. موضوعاتی که بین ما و آمریکا مانده است در خصوص تضمینها، افراد و چرخه انتفاع اقتصادی ایران است که باید کاملا اجرا شود.
گزارش آژانس بینالمللی انرژی
خطیب زاده همچنین به گزارش اخیر آژانس اشاره کرد و در رابطه با آن گفت: گزارش اخیر آژانس منصفانه و متوازن نیست.
وی در پاسخ به سوالی در مورد گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اظهار داشت: گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی بازتاب دهنده واقعیت گفتوگوهای ایران و آژانس نیست. بعد از توافقی که بین ایران و آژانس در تهران انجام شد، به صورت مکتوب ایران پاسخهایی را به آژانس داشت.
خطیب زاده ادامه داد: گزارش روز گذشته آژانس همان گزارشی است که گروسی در پارلمان اروپا به صورت شتاب زده اعلام کرد. این گزارش از همان موقع و حتی قبل از نشست ایران و آژانس جمع بندی شده بود و به نظر میرسد شتابزدگی در این جمعبندی وجود دارد. گزارش منصفانه و متوزان نیست و فشارهای رژیم صهیونیستی مسیر گزارش آژانش را از فنی به سیاسی تغییر داده است. جمهوری اسلامی ایران در مسیر صلحآمیز هستهای کار را جلو میبرد و این موضوع در طرح اقدام راهبردی مجلس هم اشاره شده است.
وی تاکید کرد: آژانس باید حداکثر دقت را داشت که در مسیر فنی و آنچه در اساسنامه آمده خارج نشود اما متاسفانه عناصری مثل رژیم اشغالگر قدس همواره تلاش میکند که هرگاه ابتکاری بوده و نزدیک به یک تحول شدیم، شاهد رفتارها و جاسوسی از آژانس بودیم. آژانس بین المللی انرژی اتمی باید دقت کند مسیری که به سختی آمدیم به راحتی تخریب نکند.
سفر رئیس جمهور تاجیکستان به ایران | سفر رئیس جمهور ایران به عمان
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین سفر اخیر رئیس جمهور تاجیکستان به ایران را فوقالعاده موفق توصیف کرد و با بیان این که در آینده شاهد سفر مقامات سران دیگر کشورها به ایران در چارچوب سیاست همسایگی خواهیم بود، گفت: آقای امیر عبداللهیان در روزهای آینده چند دور سفر خواهند داشت تا مقدمات انجام این سفرها را فراهم کنند.
وی در توضیحات بیشتر پیرامون این سفر گفت: ۱۲ سند در سفر و یک سند که قبلا آماده شده بود که ۱۳ سند امضا شد. در حوزه حمل و نقل و ترانزیت، انرژی و مراودات تجاری و مسائل سرمایهگذاری توافقات بسیار خوبی شد. سفر رئیسجمهور به کشور عمان، توافقات خوبی انجام شد و در مراودات اقتصادی، تبدیل به اسناد لازم الاجرا شد. اراده ایران بر اداره مسیر گسترش روابط با همسایگان است.
مذاکرات با عربستان
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد آخرین تحولات اخیر میان ایران و عربستان گفت: زمان دور ششم گفتوگوها با عربستان هنوز مشخص نشده است و باید ببینیم توافقات در چه سمت و سویی حرکت میکند، در حوزه حج توافقات عملی شده و امیدواریم حج آرامی را داشته باشیم. وزارت امور خارجه به همراه نهادهای ذیربط تمام تلاش خود را کرده است که با همکاری از بخشهای مختلف عربستان بتواند حج آرامی را برای حجاج فراهم کند.
تنش با یونان
وی در بخشی دیگر از سخنان خود در پاسخ به سوالی دربارهی هشدار یونان به کشتیهای این کشور که از نزدیکی مرزهای ایران عبور نکنند، گفت: من هنوز این هشدار را ندیدم ولی چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی.
سخنگوی وزارت امورخارجه در مورد توقیف کشتی ایران در آبهای یونان گفت: زمانیکه که کشتی ما به صورت غیرقانونی ضبط شد، تلاش کردیم تمامی مجرای دیپلماتیک را به صورت فشرده فعال کنیم و وزیر خارجه کشورمان با همتای یونانی تلفنی صحبت کرد اما دولت یونان نشان داد که دستور طرف ثالث برای آن مهمتر بود. باید توجه کنند آمریکا و هیچ طرف ثالثی خیرخواه روابط ایران و یونان نیست. روابط ما محترمانه بوده و باید در همین بستر ادامه یابد.
وی همچنین در مورد توقیف نفتکشهای یونانی در خلیج فارس نیز ادامه داد: چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی. این موضوع که در آبهای سرزمینی ایران، تخلفاتی صورت بگیرد و برخی کشتیها به بنادر میزبان هدایت شوند امر جدیدی نیست. به دولت یونان توصیه میکنم به جای هیاهو از مسیر قانونی اقدام کند، وکیل بگیرد و ما به عنوان وزارت امور خارجه نیز کمک میکنیم. خدمه کشتی در وضعیت خوبی هستند و تلفنها و ارتباط خود را با خانواده دارند و هیچ نگرانی درباره آنها وجود ندارد.
این سخنان خطیب زاده در شرایطی مطرح میشود که صبح امروز علی باقری کنی، نماینده ارشد ایران در مذاکرات وین، در صفحه توییتر خود اعلام کرد که عازم نروژ شده است. وین در رابطه با این سفر خود گفته است که گفتوگوهای جدی و سازنده پیرامون موضوعات دوجانبه، منطقهای و بینالمللی در دستور کار این سفر است.