تحلیل بنیادی وپارس – بانک پارسیان
تحلیل جامع بانک پارسیان (وپارس)
کلیات
بانک پارسیان در سال 1380 با مجوز بانک مرکزی در تهران تاسیس شد. آخرین سرمایه ثبت شده 15634 میلیارد تومان که شرکت برنامه افزایش سرمایه (53 درصدی) از 15634 به 24000 میلیارد تومن از محل مطالبات و آورده نقدی طی دو سال آتی در جریان دارد. آخرین ارزش بازار 49000 میلیارد تومان می باشد.
وپارس دارای 348 شعبه در سطح کشور و 2 شعبه در خارج از کشور می باشد. تعداد پرسنل 4083 نفر- گروه ایران خودرو با در اختیار داشتن اکثریت سهام سهامدار اصلی است. سال مالی بانک 29 اسفند ماه هر سال و دفتر مرکزی آن در تهران شهرک غرب بلوار فرحزادی واقع است.
بررسی ترازنامه وپارس: شهریور ماه 1399
جمع دارایی ها 183111 میلیارد تومان
- تسهیلات پرداختی 112017 میلیارد تومان
- دارایی های ثابت شامل املاک 3553 میلیارد تومان
- سایر دارایی ها (تملیکی) 2416 میلیارد تومان
- سرمایه گذاری ها 13070 میلیارد تومان
جمع بدهی ها 170586 میلیارد تومان
- سپرده های دریافتی 122.321 میلیارد تومان
- ارزش ویژه 12525 میلیارد تومان
- سرمایه 15634 میلیارد تومان
- زیان انباشته 3947 میلیارد تومان
بانک پارسیان 183 همت انواع دارایی در ترازنامه خود دارد که رقم عمده آن در ارتباط با اقلام بانکی و بخشی نیز شامل املاک (شعب) ، املاک تملیکی و سرمایه گذاری در طرح ها و پروژه ها می باشد که این موارد را در ادامه به تفصیل بررسی می کنیم. بخش بدهی ها به مبلغ 170 همت که رقم عمده آن مربوط به منابع سپرده جذب شده می باشد. در مجموع حقوق صاحبان سرمایه بانک مثبت اما با زیان انباشته مواجه است.
- بانک توانست با تجدید ارزیابی دارایی ها و سرمایه گذاری های خود در سال 1398 افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها به میزان 558 درصد را عملی و از شمول ماده 141 خارج شود.
- بانک جهت افزایش نسبت کفایت سرمایه خود ( در حال حاضر منفی) قصد دارد سرمایه خود را طی دو سال از 15 همت به 24 همت از محل آورده نقدی و مطالبات افزایش دهد.
بررسی فاکتور های مهم بانکی در ترازنامه وپارس
فعالیت اصلی بانک ها شامل جذب سپرده از مشتریان (منابع) و اعطای تسهیلات(مصارف) به متقاضیان می باشد. پس در نگاه کلی ترازنامه بانک را می توان به دو بخش منابع (چپ ترازنامه) و مصارف (راست ترازنامه) تقسیم بندی کرد. که بخش منابع شامل انواع سپرده های دریافتی و تسهیلات دریافتی از سایر بانک ها و بخش مصارف شامل تسهیلات اعطایی و یا سپرده گذاری بانک در سایر بانکها باشد.
در بخش منابع کل سپرده های جذب شده بانک ها به دوسته کلی قابل تقسیم است : سپرده های هزینه زا و سپرده های غیر هزینه زا . سپرده های هزینه زا سپرده های هستند که بانک بابت آنها نرخ بهره پرداخت می کند این سپرده ها طبق فرمت گزارشگری صورت های مالی بانک ها بطور جداگانه در سمت چپ ترازنامه تحت عنوان ” حقوق صاحبان سپرده های سرمایه گذاری” گزارش می شوند. نرخ های سود پرداختی به صورت دستوری از طرف شورای پول و اعتبار تعیین و بانک ها مجاز به تعیین سود سپرده های خود نیستند. آخرین جدول سود سپرده ها ابلاغی بانک مرکزی در تیر ماه 1399 به شرح زیر است:
نوع حساب | نرخ سود سالانه |
عادی | 10 درصد |
ویژه سه ماهه | 12 درصد |
ویژه 6 ماهه | 14 درصد |
یکساله عادی | 16 درصد |
گواهی سپرده عام یکساله | 18 درصد |
سپرده 2 ساله | 18 درصد |
و اما سپرده های غیر هزینه زا یا بعبارتی رایگان شامل سپرده های پس انداز و دیداری می باشد. میزان جذب این سپرده وابسته به تعداد شعب بانک ، سطح نفوذ در شبکه بانکی و کیفیت ارائه خدمات بانکی به مشتریان خود بین بانک ها متفاوت است. هر چه میزان سپرده های غیر هزینه زا افزایش یابد هزینه تمام شده پول برای بانک کمتر و در نتیجه حاشیه سود بانک افزایش می یابد. خوشبختانه جمع کل سپرده های غیر هزینه ی نیز بصورت یک رقم جداگانه در سمت چپ ترازنامه بانک ها تحت سرفصل ” سپرده مشتریان“ گزارش می گردد.
معمولا بانک ها علاوه بر جذب سپرده از مشتریان نسبت به دریافت یا پرداخت تسهیلات از سایر بانک ها اقدام می کنند. چنانچه بانکی مشکل نقدینگی داشته باشد معمولا یا به بانک مرکزی و یا به سایر بانک ها مراجعه می کند. نرخی که بانک ها از منابع خارج از سپرده های عادی خود جذب منابع می کنند به نرخ بهره بین بانکی معروف است. این نرخ در حال حاضر 20 درصد و بعنوان یک نرخ مرجع برای تعیین سایر نرخ ها می باشد.این نرخ معمولا توسط بانک مرکزی تعیین و افزایش یا کاهش آن معمولا سیگنالی برای سایر بازار ها از جمله بازارسرمایه محسوب می شود.
بانک ها براساس فرمت گزارشگری خود موظفند کلیه وجوه دریافتی از سایر بانک ها و حتی بانک مرکزی را تحت سرفصل ” بدهی به بانک ها و سایر موسسات اعتباری“ در سمت چپ ترازنامه گزارش کنند.
و اما از اقلام مهم در سمت راست ترازنامه تسهیلات اعطایی می باشد که به تفکیک دولتی و غیر دولتی در ترازنامه گزارش می شود . طبق دستورالعمل های بانک مرکزی از هر سپرده دریافتی بایستی درصدی ( در حال حاضر 10 درصد) تحت عنوان سپرده قانونی نزد بانک مرکزی قرار بگیرد. بنابراین سپرده های دریافتی منهای سپرده قانونی منابع آزاد بانک می باشد که بانک می تواند از محل آن اعطایی تسهیلات کند. و آخرین آیتم بانکی مربوط به مطالبات از سایر بانک ها می باشد که همانطور که گفته شد مربوط به فعالیت بانک در بازار بین بانکی و یا سپرده گذاری در سایر بانک ها می باشد.