اخبار

آسمان بورس با ورود ستاره خلیج فارس نورانی می‌شود؟

مدیرعامل فرابورس ایران از انجام فرآیند پذیرش و عرضه اولیه بخشی از سهام شرکت نفت ستاره خلیج فارس در بازار فرابورس خبر داد.

به گزارش اخبار بورس، به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد؛ مدیر عامل فرابورس ایران ضمن اعلام خبر انجام فرآیند پذیرش شرکت نفت ستاره خلیج فارس در فرابورس اعلام کرد که بخشی از سهام این شرکت پس از پذیرش و درج، در بازار فرابورس و به صورت عرضه اولیه در اختیار سهامداران قرار خواهد گرفت.

پالایشگاه ستاره خلیج فارس در آستانه ورود به بازار سرمایه قرار گرفته است. شنیده‌ها حاکی از آن است که با وجود مشکلات مالی و بدهی‌های ارزی سنگین این شرکت، هم‌چنان این احتمال وجود دارد که شاهد عرضه سهام این پالایشگاه در تابستان سال جاری باشیم.

آخرین مرتبه‌ای که این شرکت اطلاعات مالی خود را در کدال منتشر کرده است به سال ۱۳۹۶ بر می‌گردد. هم‌چنین بدهی‌های ارزی سنگین این شرکت موجب پیچیدگی شرایط شده است.

باید منتظر ماند و دید که در روزهای باقیمانده‌ از تابستان امسال، آیا شاهد شفاف‌سازی اطلاعات مالی سال‌های گذشته این شرکت خواهیم بود یا خیر. ورود ستاره خلیج فارس به بازار بورس از دو سال پیش با اما و اگرهای فراوانی همراه بوده و هنوز هم این موضوع ادامه دارد. با این‌ حال طبق اعلام مدیرعامل فرابورس ایران، امسال تمام گمانه‌زنی‌ها به پایان خواهد رسید و سهام این شرکت در بورس عرضه خواهد شد.

از همین رو، خبرگزاری ایرنا روز شنبه اخباری مبنی بر انجام فرآیندهای لازم برای عرضه اولیه بخشی از سهام بزرگ‌ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان در فرابورس ایران منتشر و اعلام کرد که این پالایشگاه آماده پذیرش در بورس است.

آیا ستاره خلیج فارس در آسمان بورس ایران طلوع می‌کند؟

بر طبق گزارش ایرنا، افتتاح پالایشگاه ستاره خلیج فارس که لقب بزرگ‌ترین پالایشگاه میعانات گازی در جهان و اولین در خاورمیانه را از آن خود کرده است، در دولت تدبیر و امید صورت گرفت. ایران با بهره‌برداری از این پالایشگاه نه تنها دیگر نیازی به واردات بنزین نداشت، بلکه توانست با تولید سوخت باکیفیت، خود را در زمره صادرکنندگان نیز قرار دهد.

با اینکه میزان صادرات بنزین ستاره خلیج فارس هم‌چنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، اما تولید بنزین در این پالایشگاه فرصت خوبی را برای صادرات بنزین در اختیار ایران گذاشت.

وزارت نفت به همراه شرکت ملی پالایش و پخش، مسئولیت صادرات بنزین را بر عهده دارند و معلوم نیست که شرکت ستاره خلیج فارس در تولید چه میزان از مجموع بنزین صادراتی نقش داشته است. طبق آخرین آمارهای موجود، در ماه جولای، ایران روزانه ۱۵۰ هزار بشکه بنزین را به کشورهای دیگر صادر کرده است که احتمالا درصدی از این میزان، در شرکت ستاره خلیج فارس تولید شده است.

به گزارش ایرنا، اکنون این پالایشگاه در شرایطی قرار دارد که آماده ورود و پذیرش در فرابورس ایران است و با عرضه اولیه سهام این شرکت، افراد بیشتری از سود فعالیت‌های اقتصادی آن بهره خواهند برد.

چه موانعی در مسیر ورود ستاره خلیج فارس به بورس وجود دارد؟

مدیرعامل فرابورس ایران ضمن اعلام انجام فرآیند پذیرش شرکت نفت ستاره خلیج فارس در بازار فرابورس گفت: « بخشی از سهام این پالایشگاه پس از طی کردن پروسه‌های لازم برای پذیرش در فرابورس، به صورت عرضه‌ اولیه در اختیار سهامداران قرار می‌گیرد. »

امیر هامونی در ادامه افزود: « طبق تلاش‌های صورت‌گرفته و وعده‌های مساعدی که برای تبدیل بدهی این شرکت از ارزی به ریالی داده شده است، فرآیند پذیرش این پالایشگاه مجددا به جریان افتاده است تا بخشی از سهام آن پس از انجام امور لازم برای پذیرش در فرابورس، عرضه اولیه شود. »

هامونی گفت: « موضوع پذیرش شرکت نفت ستاره خلیج فارس در فرابورس، پیش از این مطرح شده بود که به خاطر بدهی‌های ارزی این شرکت، این فرآیند متوقف شد. »

ستاره خلیج فارس؛ بزرگ‌ترین تولید کننده بنزین ایران

مطالعات ابتدایی پالایشگاه ستاره خلیج فارس در دهه‌ی ۸۰ کلید خورد. این پروژه در سه فاز تعریف شده است. مجموع توان پالایش این سه فاز، روی هم رفته به ۳۶۰ هزار بشکه میعانات در روز می‌رسد، اما با اصلاح فرآیند تولید و ساختار این پالایشگاه، و بدون ایجاد فاز جدید، ۱۲۰ هزار بشکه دیگر نیز به این میزان افزود شد تا مجموع توان پالایش به ۴۸۰ هزار بشکه در روز برسد. ساخت فاز مجازی در پالایشگاه ستاره خلیج فارس، منجر به صرفه‌جویی ۹۰ میلیون دلاری شده است.

اکنون بزرگ‌ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان، به صورت روزانه ۴۵ میلیون لیتر بنزین باکیفیت یورو تولید می‌کند که این عدد حدودا برابر با نیمی از کل بنزین تولیدی در کشور است. با ورود تولیدات ستاره خلیج فارس، سقف تولید بنزین کشور به ۱۰۵ میلیون لیتر در روز رسید و ایران توانست به رغم تحریم‌های موجود، علاوه بر خودکفایی در تولید بنزین، خود را به عنوان صادرکننده نیز معرفی کند.

پیش از این مدیر نظارت بر تولیدات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی جزئیاتی از سهم ۱۰پالایشگاه بورسی و فرابورسی ارائه کرد و از خودکفایی در تولید بنزین خبر داد. وی در مورد میزان تولید روزانه گفته بود، در میان این شرکت‌ها، پالایشگاه اراک بیشترین سهم را دارد که شامل ۱۶ تا ۱۷ میلیون لیتر در روز است. همچنین پالایشگاه‌های آبادان و اصفهان هر یک به تنهایی ۱۰ تا ۱۲ میلیون لیتر، پالایشگاه تهران ۶ تا ۶.۵ میلیون لیتر، تبریز ۳ تا ۳.۵ میلیون لیتر، شیراز ۱.۳ تا ۱.۵ میلیون لیتر، لاوان ۱.۹ میلیون لیتر و پالایشگاه کرمانشاه حدود ۰.۷ میلیون لیتر در روز تولید دارند. عملیات احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس در سال ۸۵ در زمینی ۷۳۰ هکتاری در ۲۵ کیلومتری غرب بندرعباس و در کنار پالایشگاه این شهر کلید خورد. پس از گذشت ۱۰ سال از تاسیس این پالایشگاه و افت‌و‌خیزهای فراوان، سرانجام ستاره خلیج فارس در سال ۱۳۹۸ به طور کامل به بهره‌برداری رسید.

منبع
دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا