اخبار

رئیس سازمان بورس جزئیات بسته حمایتی ۷+۳ بورس را تشریح کرد

رییس سازمان بورس با تاکید بر ارزنده بودن بازار سهام برای سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت، جزئیات بسته حمایتی ۷+۳ بورس را تشریح کرد.

به گزارش اخبار بورس، به نقل از پایگاه خبری بورس پرس، محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس، در رابطه با جزئیات بسته حمایتی ۷+۳ بورس گفت: سه بند از بسته ۳+۷ آماده اجرا است و اجرای هفت بند دیگر به قانون‌گذاری نیاز دارد، بنابراین منوط به تصویب در شورای عالی هماهنگی اقتصاد است. اختصاص یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار، رفع ممنوعیت نهادهای مالی بازار سرمایه برای استفاده از تسهیلات بانکی و اعطای اقامت پنج ساله برای سرمایه‌گذاران خارجی برای خرید سهام از سه‌شنبه (۷ اردیبهشت) به صورت مصوبه در بازار سرمایه اجرایی می‌شود.

دهنوی ادامه داد: البته پیشتر بخشی از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار پرداخت شد اما با توجه به اینکه منابع این صندوق ارزی است و باید توسط بانک مرکزی به ریال تبدیل شود و سپس در اختیار صندوق تثبیت بازار قرار بگیرد، به شکل کامل اجرا نشد. اما خوشبختانه تغییر منابع از ارز به ریال در دولت تصویب شد و با مساعدت رئیس بانک مرکزی به زودی ۲۰۰ میلیون دلار معادل ۵ هزار میلیارد تومان منابع جدید به بازار سرمایه تزریق می‌شود. برای صندوق تثبیت بازار کارویژه‌های متعددی پیش‌بینی شده و طبق اساس‌نامه، وظیفه اصلی آن تثبیت بازار است و در زمان افت شاخص به ثبات بازار کمک می‌کند. 

رئیس سازمان بورس در تشریح بخش دیگری از جزئیات بسته حمایتی ۷+۳ بورس گفت: رفع ممنوعیت نهادهای مالی بازار سرمایه در استفاده از تسهیلات بانکی برای خرید سهام از دیگر بندهای این بسته است. شرکت‌های سرمایه‌گذاری با سرمایه‌گذاری در شرکت‌های مختلف برای تولید و اشتغال ظرفیت جدید ایجاد می‌کنند. در مواقع رونق بازار سرمایه، نهادهای مالی می‌توانند منابع مورد نیاز را از طریق عرضه اولیه یا با فروش سهام شناور تامین کنند اما در مواقعی که جریان بازار معکوس است باید از سهام شرکت‌های زیرمجموعه حمایت کنند.

وی ادامه داد: طبق مقررات نظارتی بانک مرکزی، بانک‌ها از اعطای تسهیلات به نهادهای مالی منع شده بودند و عملا این مسیر بسته بود. روز سه‌شنبه این موضوع مصوب و مقرر شد با همکاری بانک مرکزی ممنوعیت نهادهای مالی بازار سرمایه در استفاده از تسهیلات بانکی برای خرید سهام لغو شود و از این پس نهادهای مالی می‌توانند برای سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌های زیر مجموعه یا سایر شرکت‌ها از تسهیلات بانکی استفاده کنند.

سخنگوی سازمان بورس سپس گفت: اعطای اقامت پنج ساله به سرمایه‌گذاران خارجی را از دیگر موارد این بسته است که از گذشته وجود داشت اما خرید سهام جز مصادیق آن نبود که از سه‌شنبه سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه و خرید سهام نیز در این فهرست قرار گرفت. اکنون بیش از ۳۶۰۰ کد سهامدار خارجی در بازار سرمایه صادر شده که با این قانون، می‌توان منابع قابل توجهی از این گروه جذب کرد.

تصویب سه مورد معافیت مالیاتی / حمایت دولت از بازار سرمایه جدی است

رئیس سازمان بورس ایران در توضیح جزئیات بسته حمایتی ۷+۳ بورس، اضافه کرد: یکی از پیشنهادها این بود که ۸۰ درصد از درآمد ناشی از مالیات نقل و انتقال سهام در سال  ۱۴۰۰ در حساب صندوق تثبیت وارد شود. به هر معامله‌ای در بازار نیم درصد مالیات تعلق می‌گیرد و از فروشنده اخذ می‌شود. مجموع مالیات معاملات بازار سرمایه طی یک سال مبلغ قابل توجهی است و پیشنهاد شد تا ۸۰ درصد مالیات هر نقل و انتقال به جای واریز به خزانه به صندوق تثبیت بازار به عنوان آورده دولت واریز شود و صندوق می‌تواند به اتکای این منابع به بخشی از برنامه‌های تثبیت بازار کمک کند.

بالاترین مقام سازمان بورس سپس توضیح داد: به منظور ترغیب شرکت‌های فعال در بازار سرمایه پیشنهاد شد، چنانچه سود انباشته شرکت‌ها صرف افزایش سرمایه شود به همان اندازه از مالیات معاف شوند. هدف از این بند این است که شرکت‌ها سود انباشته را در پروژه‌های جدید سرمایه‌گذاری کنند. شرکت‌ها به هر میزانی که منابع بیشتری به طرح‌های توسعه‌ای تزریق کنند و ظرفیت‌های تولیدی را افزایش دهند، سهام آن‌ها ارزنده‌تر می‌شود. این بند انگیزه بیشتری برای افزایش سرمایه ایجاد می‌کند.

وی در ادامه‌ی تشریح جزئیات بسته حمایتی ۷+۳ بورس گفت: در پیشنهاد دیگر، شرکت‌هایی که با هدف حمایت از بازار نسبت به خرید سهام یا زیرمجموعه اقدام کنند تا ۵۰ درصد مبلغی که صرف خرید سهام کردند به عنوان امهال مالیاتی به مدت یک سال برای آن‌ها منظور شود. این بند نیز یک مشوق مالیاتی است. به رغم نقش مهم مالیات در بودجه و اقتصاد به عنوان یک درآمد پایدار، سه بند از این بسته مشوق مالیاتی است. این موضوع نشان دهنده اهمیت و جایگاه بورس و پیامی به خانواده بازار سرمایه است که مجموعه دولت در حمایت از بازار سرمایه جدی است. تصویب سه مورد معافیت مالیاتی نشان می‌دهد، دولت از درآمد پایدار گذشته است.

تقویت تقاضا با حضور بازارگردانان و بانک‌ها

دهنوی در اظهارات خود پیرامون این بسته‌ی حمایتی ادامه داد: شرکت‌ها به نوعی در بازار سرمایه باید حالت قبض و بسط داشته باشند. در شرایطی که طرف عرضه بازار بیش از تقاضا است، شرکت‌ها می‌توانند سهام یا سهام زیر مجموعه‌ها را خریداری کنند. این امر محتاج به منابع مالی است. بازارگردان‌ها هم طی دو ماه گذشته در تنگنای مالی بودند و نمی‌توانستند عملیات بازراگردانی را به درستی اجرا کنند. با بند تعویق یک ساله مالیات عملیات بازارگردانی تقویت و تعادل و توازن در بازار برقرار می‌شود.

وی در توضیح بندها و جزئیات بسته حمایتی ۷+۳ بورس همچنین گفتک در بند دیگری پیشنهاد شد بانک‌ها و موسسات اعتباری در صورت خرید سهام به مدت سه سال از ماده ۱۶ و ۱۷ قانون رفع موانع تولید معاف شوند. قانون رفع موانع تولید در زمانی مصوب شد که انتقاد جدی به بنگاه‌داری بانک‌ها وجود داشت. قانون‌گذار در آن شرایط تصمیم گرفت تا عایدی بانک‌ها در صورتی که مرتبط با فعالیت بانکی نیست مشمول مالیات شود تا انگیزه‌ای برای نگه‌داری اموال و دارایی و سهام مازاد نداشته باشد. اما در شرایط امروز باید برای حمایت از بازارسرمایه و تقویت طرف تقاضا، از منابع بانک‌ها استفاده شود.

دهنوی در رابطه با بانک‌ها، ادامه داد: سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه برای بانک‌ها مطلوب است و تمایل دارند در این بازار حضور داشته باشند و این ساز و کار نیز وجود دارد که بانک ها بدون ورود به بنگاه‌داری، در بورس فعالیت کنند. در این بند پیشنهاد شد در صورتی که بانک‌ها سهامی بخرند که در مدیریت شرکت‌ها تاثیری نداشته باشد، مشمول قانون رفع موانع تولید نباشند.

رئیس سازمان بورس در رابطه با نقش صندوق توسعه ملی در این حمایت‌ها نیز گفت: طبق اساس‌نامه، صندوق توسعه ملی می‌تواند در بازارهای پولی و مالی خارجی سرمایه‌گذاری کند. این صندوق باید در زمینه‌هایی سرمایه گذاری کند که افزایش تولید و اشتغال به همراه داشته باشد و هم ارزش دارایی‌های صندوق برای نسل‌های آتی حفظ شود. از آنجا که همواره بازدهی بازار سرمایه در بلند مدت نسبت به بازارهای دیگر بیشتر است، بنابراین صندوق توسعه ملی هم می‌تواند در این بازار ارزش دارایی را حفظ کند و پیشنهاد شد کلمه داخلی به بند اساس‌نامه صندوق توسعه ملی مبنی بر سرمایه‌گذاری در بازارهای پولی و مالی خارجی اضافه شود. این پیشنهاد توسط سران قوا بررسی می‌شود و در صورت موافقت، منابع مناسبی برای توسعه به بازار سرمایه وارد می شود.

انتشار اوراق با تضمین دولتی

وی در توضیح جزئیات یکی دیگر از بندهای بسته حمایتی ۷+۳ بورس گفت: در بند دیگری پیشنهاد شده صندوق توسعه و صندوق تثبیت بازار اجازه داشته باشند تا سقف ۲۰ هزار میلیارد تومان با ضمانت دولت اوراق بدهی منتشر کند. منابع صندوق توسعه بازار از محل ۳۰ درصد کارمزدهای ارکان بازار تامین می‌شود و یک درصد صندوق توسعه ملی در اختیار صندوق تثبیت بازار است و با تصویب این بند تخصیص ۸۰ درصد مالیات معاملات به این صندوق، جریان مستمر منابع به آن وارد می‌شود.

دهنوی در همین رابطه گفت: پیش‌بینی می‌شود تا آخر سال بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان منابع وارد این دو صندوق شود اما این منابع در حال حاضر نقد نیست و راه کار این است که به پشتوانه جریان مستمر ورود منابع به این صندوق‌ها، اوراق منتشر کرد. دولت پذیرفت انتشار این اوراق را تضمین کند و این دو صندوق تا سقف ۲۰ هزار میلیارد تومان اوراق منتشر کنند. با تضمین دولت، بانک‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشتری این اوراق خواهند بود.

حمایت از خریداران واحدهای صندوق‌های دولتی دارایکم و پالایش‌یکم

سخنگوی سازمان بورس در بخش دیگری از سخنان خود گفت: جبران زیان سهامداران دارایکم و پالایش‌یکم نیز در بسته پیشنهادی ۳+۷ پیش بینی شده است. سال گذشته دو صندوق قابل معامله دولتی در بازار سرمایه عرضه شد. شرایط در زمان عرضه دارایکم مناسب بود و زیانی متوجه سهامدارانی که در زمان عرضه اولیه این سهام را خریداری کردند، نیست. اما در زمان عرضه پالایش‌یکم، شرایط بازار تغییر کرد. قیمت ها کاهشی شد و خریداران این صندوق زیان کردند. مردم انتظار ندارند در معامله با دولت زیان نکنند. از همین رو از دولت درخواست شد تا از این صندوق حمایت کند و پیشنهاد شد به کسانی که در زمان عرضه اولیه، واحدهای این صندوق‌ها را خریداری کردند به ازای میزان زیان، با ارزش روز، واحد‌های سرمایه‌گذاری اهدا شود.

ترسیم آینده‌ی روشن بازار بورس در بلندمدت

رئیس سازمان بورس در پایان توضیحات خود گفت: وضعیت بازار سرمایه تابع شرایط مختلفی است؛ اتفاقات کلان اقتصادی، انتظارات فعالان اقتصادی، بازارهای جهانی و دیگر موارد مشابه از جمله مسائلی است که در قیمت سهام تاثیرگذار است. اما تجربه نشان داده سرمایه‌گذاری بلند مدت در بازار سرمایه همواره بازدهی مناسبی دارد. اگر سهامداران با دید بلندمدت در بازار سرمایه حضور داشته باشند، زیانی متوجه آن‌ها نیست. سرمایه‌گذاران نباید با دارایی‌های اولیه به بازار سرمایه وارد شوند و حتما باید با دارایی مازاد و پس‌انداز سرمایه‌گذاری کنند. در صورتی که سهامداران صبوری کنند قطعا بازده مناسبی کسب می‌کنند.

دهنوی در پایان تشریح جزئیات بسته حمایتی ۷+۳ بورس، خطاب به سهامداران و سرمایه‌گذاران گفت: به سرمایه‌گذاران توصیه می‌شود غیرمستقیم به بازار سرمایه وارد شوند. صندوق‌ها، سبدگردان‌ها و مشاورین حرفه‌ای دارای مجوز، بهترین گزینه برای سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه است. صندوق‌ها به شکل حرفه‌ای مدیریت می‌شود و زمان مناسب خرید و فروش مناسب را انتخاب می‌کنند و برخی از صندوق‌ها بازدهی بالاتر از شاخص کسب کردند. سرمایه‌گذاران با خیال راحت از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بورس سرمایه‌گذاری کنند.

وی در پایان تاکید کرد: ورود مجلس به بازار سرمایه و رویکرد قوه قضاییه مبتنی بر نگاه حمایتی است و با این حمایت‌ها، بازار سرمایه در اقتصاد به جایگاهی بالاتر از امروز می‌رسد.

منبع
بورس پرس

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا