قربان زاده: استقلال و پرسپولیس باید تا بهمن در بورس درج نماد شوند
رئیس سازمان خصوصی سازی اعلام کرد که استقلال و پرسپولیس باید تا بهمن ماه در بورس درج نماد شوند و این موضوع ارتباطی به حذف این دو باشگاه از لیگ قهرمانان آسیا ندارد.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری ایلنا، حسین قربانزاده، رئیس سازمان خصوصیسازی در پاسخ به این سوال که آیا همچنان با حذف استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا تا یک ماه آینده در بورس درج نماد میشوند، گفت: موعد مقرر پذیرش دو باشگاه استقلال و پرسپولیس بهمن ماه است و این موضوع هیچ ارتباطی با حذف این دو باشگاه ندارد؛ البته هر دوی این باشگاهها ۱۰ روز استیناف دارند اما به هر حال تنها یکی از دلایل ما برای خصوصیسازی این دو باشگاه بحث حضور آنها در مسابقات بینالمللی است.
قربانزاده اظهار کرد: این دو باشگاه باید هر چه سریعتر صورتهای مالی خود را نهایی کرده و ارائه دهند و عملیات تجدید ارزیابی صورت بگیرد؛ پس از آن هیئت پذریش بورس آن را بپذیرند و در بهمن ماه درج نماد شوند.
وی ادامه داد: این مسیر اداری و پذیرش دو شرکت در حال انجام است و به هر حال در بهمن ماه باید این دو شرکت بورسی شوند. اگر امسال این عملیات برای دو باشگاه انجام نشود، به طور قطع مشکلات آنها در سال آینده ادامه پیدا میکند.
صورت مالی استقلال ارائه شده است
رئیس سازمان خصوصیسازی تاکید کرد: در حال حاضر باشگاه استقلال صورت مالی خود را تحویل داده و هنوز باشگاه پرسپولیس صورت مالی را تحویل نداده است.
وی درباره دلایل تاخیر واگذاری این دو باشگاه در چند سال گذشته، تصریح کرد: مشکلات بندهای حسابرسی سال گذشته زیاد بوده است و در تهیه صورتهای مالی باید این بندها را تعیین تکلیف کنند. برای مثال بدهی به بازیکن یا مربی خارجی یا اساسا بدهی مالیاتی تسویه نشده دارند و تا زمانی که این بدهیها تعیین تکلیف نشود، صورتهای مالی شفاف نخواهد بود. باید این بدهیها پاکسازی شود تا کمترین بندها را داشته باشند که خود این موضوع زمانبر است و از سوی دیگر حسابرس هم باید این صورتهای مالی را تایید کند. پس از آن صورتهای مالی تایید شده به صورت سود و زیان، ترازنامه و غیره تهیه و برای سازمان ارسال شود. مسیری از این مراحل زمانبر طی شده است و باید مابقی مراحل هم انجام شود.
میزان بدهی استقلال و پرسپولیس
قربانزاده با اشاره به میزان بدهی دو باشگاه، گفت: زیان انباشته باشگاه پرسپولیس بالای ۲۰۰ میلیارد تومان است و با احتساب سایر بدهیها از جمله مالیات به ۵۰۰ میلیارد تومان میرسد. اما ارزش کل باشگاه پرسپولیس ۱۸۰۰ میلیارد تومان ارزیابی شده که ۱۰۰۰ میلیارد تومان آن ارزش برند این باشگاه است.
معاون وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه تاخیر در واگذاری این دو باشگاه طی سالهای گذشته، بیشتر به عملکرد وزرای ورزش برمیگردد، بیان کرد: از آنجایی که حساسیتهای زیادی برای مدیریت این دو باشگاه وجود داشت و این باشگاهها ابزار قدرتی برای وزارتخانهها محسوب میشوند، پس علت عمده تاخیر در واگذاری این دو باشگاه همین موارد بود.
محل درآمد؛ مهمترین علت عدم واگذاری استقلال و پرسپولیس
رئیس سازمان خصوصیسازی با بیان اینکه مهمترین دلیل عدم واگذاری این دو باشگاه در سالهای گذشته به بحث محل درآمد این شرکتها برمیگردد، خاطرنشان کرد: هر شرکتی که وارد بورس میشود باید سودآور باشد و لازمه سودآوری نیز تضمین سود عملیاتی آن شرکت است. منظور از سود عملیاتی این است که در راستای فعالیت، شرکت بتواند سود کسب کند.
قربانزاده اظهار کرد: در تمام دنیا بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد محل درآمد باشگاههای فوتبال حق پخش تلویزیونی است؛ تا زمانی که این موضوع تعیین تکلیف نشود یک باشگاه فوتبالی نمیتواند استمرار سودآوری داشته باشد.
وی ادامه داد: ممکن است این باشگاهها برای مدتی حمایت شوند اما در نهایت باید سودآوری تضمین شده داشته باشند. غیر از این روند و سازو کار مانند این است که از یک شرکت و کارخانه فولادی انتظار داشته باشیم از محل فروش پوشاک (تاسیس یک کارخانه جانبی) درآمدزایی کند.
درآمدزایی استقلال و پرسپولیس با چالش مواجه است
معاون وزیر اقتصاد بیان کرد: در دنیا یک باشگاه فوتبالی با دیده شدن، درآمد کسب میکند و مابقی درآمدها از جمله پیراهن و تبلیغات محیطی حاشیه هستند. اما در ایران برای درآمدزایی این دو باشگاه با چالش مواجه شدهایم و حاکمیت یک بار برای همیشه این مشکل را باید برطرف کند.
درآمد حق پخش باشگاهها باید پرداخت شود
وی افزود: صدا و سیما، وزارتخانهها و باشگاهها باید با برگزاری جلسات در این باره به توافق برسند. باید توجه داشته باشیم دو باشگاه استقلال و پرسپولیس طرفدار میلیونی دارند و باید به صورت مستمر درآمدی از محل پخش تلویزیونی داشته باشند.
قربانزاده یادآور شد: تقاضای تماشای این بازیها برای دو باشگاه تضمین شده است و تضمین تقاضا برای این دو باشگاه وجود دارد؛ بنابراین نباید آنها را از این سود و درآمد عملیاتیشان محروم کرد. اگر بحث سودآوری این شرکتها برطرف شود، واگذاری این باشگاه بر روی ریل میافتد.
طرح توجیهی درآمدزایی استقلال و پرسپولیس تا پایان دی به بورس تحویل داده شود
معاون وزیر اقتصاد با بیان اینکه در حال حاضر این دو باشگاه از طریق تبلیغات محیطی، فروش اقلام، استفاده از اپلیکیشنها و غیره خود را سودآور جلوه دادهاند، اما این در حالی است که به راحتی دسترسی به سود عملیاتی دارند، خاطرنشان کرد: هر دو باشگاه یک بیزنس پلن و طرح توجیهی درآمدزایی تهیه کردهاند که تا پایان دی ماه باید آن را به بورس تحویل دهند.
وی ادامه داد: در نتیجه بورس استمرار سودآوری این شرکتها را باید تایید کند. همچنین، همزمان جلسات با صدا و سیما در حال برگزاری است تا به یک توافقی برای پخش زنده در پلتفرمهای غیر تلویزیونی برسند.
رئیس سازمان خصوصیسازی در پایان یادآور شد که آن بخشی از این دو باشگاه که وارد بورس میشود، به صورت عرضه اولیه و خرد به مردم است.