رئیس سازمان بورس در مجلس: بازسازی اعتماد سهامداران ماموریت مهم سازمان بورس است
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایجاد ثبات و بازسازی اعتماد مخدوش شده سهامداران را ماموریت مهم سازمان بورس دانست.
به گزارش توان تحلیل، به نقل از پایگاه خبری سنا، مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسه علنی مجلس با حضور وزیر اقتصاد گفت: با توجه به اینکه کمتر از یک ماه است که در سازمان بورس مشغول شدهام، برنامههای خوبی برای بهبود وضعیت و ایجاد ثبات در بازار انجام شده که مهمترین ماموریت ما ایجاد ثبات و بازسازی اعتماد مخدوش شده همه سهامداران است و با توجه به اینکه اعتماد عمومی در پروسه چندین سال از بین رفته، مطمئن هستیم که یکباره باز نمیگردد و به کمک همه سیاستگذاران برای بازگشت اعتماد نیاز داریم.
عشقی با اشاره به رئوس برنامههای سازمان بورس برای بهبود وضعیت بازار و ایجاد ثبات، اظهار کرد: مهمترین برنامه، بحث حمایت از حقوق سرمایهگذاران با تاکید بر منافع بلندمدت است؛ البته بازار سرمایه جایی نیست که ما وجوه مورد نیاز و لازم و ضروری خودمان را در مدت یک تا دو هفته، به دست بیاوریم. بنابراین باید بازار سرمایه را با دید بلندمدت نگاه کنیم.
نوسانات کوتاهمدت، سرمایهگذاران را اذیت میکند
رئیس سازمان بورس تصریح کرد: شما اگر روند شاخص سودآوری بورس را ببینید در بلند مدت این شاخص هیچ مشکلی ندارد، اما نوسانات کوتاهمدت، سرمایهگذاران را اذیت میکند و این نوسانات کوتاهمدت با برنامهریزیهای لازم قابل مدیریت است.
وی ادامه داد: بحث تامین مالی تولید از این جهت برای بازار مهم است که منافع و سودآوری بلندمدت، شرکتها را تامین میکند و باعث میشود که سرمایهگذاران از این محل سود ببرند.
عشقی با اشاره به مباحث نظارتی، تشریح کرد: تا اوایل سال گذشته کمتر از یکصد هزار نفر فعال بورسی داشتیم و سامانههای نظارتی و معاملاتی بورس برای این تعداد دیده شده بود، در حال حاضر فعالان بازار سرمایه ما میلیونی است و در عرضههای اولیه مشارکت ۵ و ۶ میلیونی سهامداران را داریم؛ بنابراین به طور حتم باید سامانههای هوشمند نظارتی داشته باشیم.
وی اضافه کرد: همکاران ما در سازمان بورس از چند ماه گذشته شروع کردهاند و برخی از سامانهها به بهرهبرداری رسیده و برخی دیگر نیز در حال تکمیل است.
لزوم مشارکت عامه سهامداران در سامانههای نظارتی بورس
رئیس سازمان بورس با تاکید بر اینکه سامانههای نظارتی بورس باید هوشمند و با مشارکت عامه سهامداران باشد، گفت: برنامه مدونی درخصوص بحث فضای مجازی و کمک گرفتن از عامه سرمایهگذاران برای نظارت بر معاملات و سایر فعالیتهای سازمان خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه البته سازمان بورس به تنهایی فارغ از بخشهای دیگر اقتصادی نیست و کوچکترین تصمیمی در دولت و مجلس به شکل نوسانات بورس خود را نشان میدهد، خاطرنشان کرد: این موضوع در تمام دنیا وجود دارد و ما نمیتوانیم تصمیمی درخصوص قیمت گذاری دستوری بگیریم و بگوییم در بازار بورس اثر نداشته باشد؛ البته در چند سال گذشته این روند به طور کامل بهبود پیدا کرده و توانستیم بحثهای قیمتگذاری دستوری را در برخی صنایع حل کنیم، اما کماکان در برخی صنایع وجود دارد و این قیمتگذاری در سودآوری و اعتماد سرمایهگذاران اثر دارد.
بازار سهام در کنار بازار بدهی است
عشقی با بیان اینکه اوراق بدهی و اوراق خزانهای که دولت منتشر میکند یکی دیگر از موضوعاتی است که به آن ورود کردهایم، گفت: بازار سهام در کل دنیا در کنار بازار بدهی بازار سرمایه را تشکیل میدهد؛ بازار بدهی ایران بسیار بازار کوچکی است به طوری که در چند سال اخیر میتوان گفت فقط ۵ درصد بازار سهام را در اختیار داشته است. برنامهریزیهایی برای افزایش سهم بازار بدهی داشتهایم تا بخش خصوصی نیز بتواند بر اساس پتانسیلهای خود در بازار سرمایه تأمین مالی انجام دهد.
رفع محدودیتهای مالی برای برخی شرکتهای تأمین سرمایه
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، اتفاق نادری که اخیراً رخ داده را همکاری مشترک بازار سرمایه و بانک مرکزی دانست و گفت: با سکانداری دکتر صالح آبادی در بانک مرکزی تعامل خوبی بین دو نهاد صورت گرفته و طی روزهای گذشته تصمیم گرفته شد که محدودیتهای مالی برای برخی شرکتهای تأمین سرمایه از طرف بانک مرکزی برطرف شود و مسائل مشترک بین بورس و بازار سرمایه از این طریق حل و فصل شود.
عشقی یکی از مسائل مهم در بازار سرمایه را شفافیت در بورس برشمرد و یادآور شد: در حال حاضر در سامانه سازمان بورس اطلاعات شرکتهای فعال ثبت شده در حالی که این مسئله یکی از معضلات سالیان گذشته بازار سرمایه بوده است.
وی افزود: طی ۶ ماه گذشته ۹۹.۵ درصد شرکتهای فعال در بورس اطلاعات خود را وارد کردند و برنامه داریم کیفیت گزارشهای ارائه شده را نیز بالا ببریم تا سرمایهگذاران بر مبنای اطلاعات درست بتوانند تصمیمگیری کنند.
برنامه سازمان بورس برای ارتقا سامانههای این سازمان
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه برای ارتقاء سامانههای سازمان بورس نیز برنامه داریم، گفت: در نظر داریم تمام شکایتهای سرمایهگذاران را نیز رسیدگی کنیم.
این مقام مسئول تصریح کرد: همچنین برنامه داریم شرکتهای سبدگردان را با مجوز رسمی سازمان بورس توسعه دهیم تا مردم راحتتر بتوانند برای سرمایهگذاری در بورس وارد بازار سرمایه شوند. مدتی بود که صدور مجوز برای این شرکتها متوقف بود اما با اقدامات صورت گرفته برای کارگزاریها و شرکتهای سبدگردان مجوزهایی در حال صدور است. با حضور این شرکتها و نهادهای مالی میتوانیم خدمات مالی بهتری به سرمایهگذاران و عامه مردم ارائه کنیم.
وی عنوان کرد: با استفاده از ابزارهای مالی که در اختیار داریم به عموم سرمایهگذاران این اجازه را خواهیم داد که سرمایهگذاران بتوانند در نرخهای مشخصی سهام خود را به فروش برسانند که این مسئله به نوعی بیمه سهام به شمار میآید. این ابزار در سالهای گذشته نیز وجود داشت اما امروز در حال توسعه آن هستیم تا با انتشار آن توسط سهامداران عمده اعتماد سرمایهگذار جلب شود.
رشد سودآوری شرکتها
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه وضعیت سودآوری شرکتها امسال به هیچ عنوان قابل مقایسه با سال گذشته نیست، گفت: سودآوری شرکتها نسبت به سال گذشته حداقل ۷۰ درصد رشد داشته است بنابراین ما هیچ نگرانی از وضعیت بنیادین شرکتها نداریم.
وی موضوع دیگر را بازگشت اعتماد عمومی به بورس خواند و اضافه کرد: شرکتهای حقوقی بخش عمدهای از بازار را در اختیار دارند و اصلا منطقی نیست که این شرکتها بخواهند وضعیت بازار را تخریب کنند.
عشقی بیان کرد: در طول یک ماه گذشته جلسات متعددی با این شرکتها داشتیم و از آنها خواستیم در شرایطی که اخبار منفی نسبت به بازار بورس منتشر میشود، واکنش منفی نسبت به آن نداشته باشند؛ چراکه این مسئله به نفع دولت هم نخواهد بود و به هیچ عنوان منطقی نیست که دولت با تخریب بازار نسبت به انتشار اوراق اقدام کند.