اخبار

۲۰ میلیون تن فرآورده نفتی از بورس انرژی صادر شده است

مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به میزان صادرات فرآورده های نفتی ایران طی سال ۹۸ تا ۱۴۰۰، اعلام کرد که این میزان صادرات ارزآوری بیش از هفت میلیارد و ۸۵۰ میلیون دلاری برای کشور داشته است.

به گزارش توان تحلیل، به نقل از خبرگزاری ایرنا، علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به میزان صادرات فرآورده های نفتی ایران طی سال ۹۸ تا ۱۴۰۰، گفت: طبق بررسی‌های انجام شده در بورس انرژی ایران طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ که حجم معاملات بورس انرژی ایران رشد داشته است مازاد درآمد ناشی از رقابت بیش از یک‌هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بوده که بیش از ۹۸۶ میلیارد تومان آن به چهار کالای بنزین، گازوئیل، نفتا و گاز مایع تعلق داشته است.

نقوی اظهار کرد: در مدت مذکور بیش از ٢٠ میلیون تن از محصولات بنزین، گازوئیل، نفتا و گاز مای به مقاصد صادراتی صادر شده که بیش از هفت میلیارد و ۸۵۰ میلیون دلار ارزآوری برای کشور داشته است.

وی با بیان اینکه استمرار عرضه‌ها زمینه ساز افزایش میزان رقابت پذیری بوده است، خاطرنشان کرد: برای مثال درخصوص گاز مایع در سال ۹۹، رقمی معادل چهار میلیون دلار به عنوان مازاد درآمد ناشی از رقابت برای عرضه کنندگان حاصل شده که این رقم در سال ١۴٠٠ به بیش از ١۴ میلیون دلار رسیده است.

شناسایی مقاصد جدید صادرات و رشد درآمد دولت و نهادهای دولتی

 مدیرعامل بورس انرژی ایران خاطرنشان کرد: این اتفاق نشان‌دهنده آن است که اگر عرضه‌کنندگان عرضه‌های خود را از طریق بورس انرژی و براساس یک سیاست منسجم و منظم انجام دهند، این فرصت برای صادرکنندگان مختلف فراهم می‌شود تا مقاصد جدید صادراتی را شناسایی کنند و درآمد دولت و نهادهای عمومی از طریق رقابتی که بر روی خرید فرآورده‌ها اتفاق می‌افتد، بیشتر شود و شفافیت حاصل از معاملات در بورس هم به کمک این عرضه‌کنندگان می‌آید.

این مقام مسئول بیان کرد: نکته مهم این است که برخی از این محصولات در سال‌های گذشته عرضه‌های خارج از بورس داشته و احتمالا هم در آینده تکرار خواهد شد؛ این در حالی است که اگر بیشتر عرضه‌ها  در بورس انجام شده بود، قاعدتا درآمد ناشی از رقابت با افزایش بیشتری همراه می‌شد.

وی ادامه داد: در برخی از محصولات پتروشیمی و پالایشی توسط برخی تولیدکنندگان شاهد مقاومت در عرضه در بورس هستیم و در این زمینه پیگیری موضوع را از طریق سهامداران عمده آن‌ها و هلدینگ‌های بالاسری در حال انجام هستیم.

تاکید مسئولان بر عرضه از طریق ساز و کار شفاف بورس

مدیرعامل بورس انرژی ایران تصریح کرد: وزرای اقتصاد، نفت، نیرو، صنعت، معدن تجارت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی که شرکت‌های تابعه وزارتخانه‌های آنان کالاهای قابل عرضه در بورس انرژی دارند، بر عرضه از طریق ساز و کار شفاف بورس تاکید دارند و بر همین مبنا بورس انرژی ایران نیز در حال رایزنی و پیگیری عرضه کالاهای شرکت‌های تابعه وزارتخانه‌های مذکور از طریق سازوکارهای بورس انرژی ایران است.

اثرات عرضه محصولات در بورس‌های کالایی

نقوی درباره اثرات عرضه محصولات در بورس‌های کالایی نیز گفت: شفافیت، رقابت‌پذیری و کشف قیمت منصفانه از مهم‌ترین مزایایی است در راستای عرضه و معامله کالاها در بورس وجود دارد.

وی با بیان اینکه همواره یکی از مسائل فسادزا انجام معاملات با سازوکاری غیرشفاف و توافقی است که امکان رصد آن‌ها توسط عموم وجود نداشته باشد، اظهار کرد: با توجه به چنین مساله‌ای، ساز و کارهای بورس این امکان را فراهم می‌کند که عرضه‌کنندگان اقدام به عرضه محصولات خود در یک محیط شفاف کنند تا همه متقاضیانی که شرایط و توان کافی برای خرید را دارند در این ساز و کار حضور پیدا کنند و به صورت شفاف و رقابتی خرید خود را انجام دهند.

مزایای عرضه‌های مستمر و منظم

نقوی خاطرنشان کرد: در صورت عرضه‌های مستمر و منظم توسط عرضه‌کنندگان، این اطمینان خاطر در خریداران و بازرگانان به وجود می‌آید تا بتوانند به صورت پایدار نسبت به تامین کالای خود پرداخته و در بازارهای صادراتی هم به بازاریابی بپردازند.

مدیرعامل بورس انرژی در پایان تصریح کرد: از دیگر مزایای عرضه‌های مستمر و منظم، افزایش تعداد خریداران و در نتیجه افزایش بازارهای صادراتی و افزایش میزان رقابت خواهد بود که این مهم در رینگ بین‌الملل بورس انرژی ایران سبب افزایش درآمدهای عرضه‌کنندگان که به‌طور عمده شرکت‌های متعلق به دولت و نهادهای عمومی هستند خواهد شد.

منبع
ایرنا

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا