مقالات

گپ قیمتی چیست؟ شکاف های روی نمودار قیمت و تفسیر آن‌ها

وقتی نمودار سهام مختلف را بررسی می‌کنید، گاهی ممکن است که مسئله‌ای غیرمعمول توجه‌تان را جلب کند. مثلا ممکن است در یک مقطع زمانی، ببینید که هیچ اثری از قیمت روی نمودار نیست و شکافی در روند نوسانات قیمت به چشم می‌خورد. این شکاف در بورس با نام گپ قیمت شناخته می‌شود که انواع مختلفی هم دارد. با مطالعه‌ی این مقاله از توان تحلیل متوجه می‌شوید که منظور از گپ قیمتی چیست و چرا چنین شکاف هایی در نمودار سهام به وجود می‌آیند. ممکن است دلایلی مثل افزایش سرمایه باعث به وجود آمدن گپ قیمتی شده باشند. اما باقی دلایل چه هستند؟ پاسخ سوالاتی از این قبیل را در ادامه‌ی مقاله پیدا می‌کنید.

فهرست مطالب با دسترسی سریع

گپ قیمتی چیست؟

اول از همه برویم سراغ تعریف اینکه گپ یا شکاف قیمتی چیست. واژه‌ی گپ Gap در انگلیسی به معنای شکاف است. وقتی که در یک مقطع زمانی بین کندل‌ها یا میله‌های قیمت فاصله‌ای می‌بینیم و آن قسمت از نمودار خالی است، می‌فهمیم که در آن نقطه گپ قیمت داریم. این شکاف به دنبال جهش‌های ناگهانی قیمت ایجاد می‌شود. تصویر زیر بهتر کمک می‌کند که معنای این اصطلاح را متوجه شوید. می‌بینید که بین دو کندلی که در تصویر مشخص شده است چه فاصله‌ای وجود دارد.

گپ قیمت در بورس

و حالا تعریفی دقیق‌تر: تفاوت قیمت پایانی روز گذشته و قیمت ابتدایی در روز یا جلسه‌ی معاملاتی بعدی در یک سهم گپ قیمتی نامیده می‌شود. در این فاصله و در طول این شکاف اصلا معامله‌ای انجام نمی‌شود. همین خرید و فروش نکردن باعث می‌شود آن ناحیه از نمودار خالی بماند.

وقتی در روند نزولی گپ قیمتی می‌بینیم نشانه‌ی ضعف است ولی در روند صعودی این مسئله به منزله‌ی استحکام روند تلقی می‌شود. معمولا در نمودارهای روزانه است که می‌توانیم گپ قیمتی را ببینیم. هر چند در تایم فریم های بالاتر مثل هفتگی و ماهیانه هم می‌توان چنین اتفاقی را مشاهده کرد.

پر شدن گپ یعنی چه؟

گپ قیمتی اتفاق مهمی است اما دلیل اهمیت آن چیست؟ یک قانون نانوشته در این باره وجود دارد که می‌گوید شکاف قیمت همیشه پر می‌شود. درست است که این اتفاق همیشه نمی‌افتد، اما اکثر مواقع همین‌طور است. باید ببینیم گپ قیمت در کجا و در چه موقعی اتفاق می‌افتد و سپس شرایط را با توجه به آن بسنجیم. پر شدن گپ قیمت به معنای جبران آن ناحیه‌ی خالی است. یعنی در بلندمدت شکاف قیمت جبران می‌شود و قیمت دوباره به سطوح قبلی برمی‌گردد. این مسئله می‌تواند برای سهام‌داران معنادار باشد.

گپ قیمتی صعودی و نزولی

به طور کلی اگر بخواهیم یک دسته‌بندی اصلی در مورد گپ قیمتی داشته باشیم، باید آن را به دو گروه صعودی و نزولی تقسیم کنیم. در گپ صعودی قیمت اولیه کندل جدید از قیمت پایانی کندل قبلی بیشتر است. به بیان دیگر نموداری را تصور کنید که در آن قیمت به سمت بالا جهش داشته است. این گپ صعودی است و به آن Up Gap یا گپ بالا هم می‌گویند. به عنوان یک نشانه این را بدانید که در این گپ‌ها، پایین‌ترین قیمت در پایان جلسه‌ی معاملاتی، از بیشترین قیمت روز گذشته هم بالاتر است.

مثلا ممکن است بعد از پایان جلسه معاملاتی، خبری در مورد یک سهم منتشر شود که از افزایش درآمد آن اطلاع می‌دهد. در این شرایط مردم برای خرید این سهم حتی حاضرند در صف خرید هم منتظر بمانند. این افزایش تقاضا افزایش قیمت را با خودش به همراه دارد. پس قیمت سهام از بیشترین قیمت در روز قبل هم بالاتر خواهد بود.

در طرف دیگر گپ نزولی را داریم. وقتی که قیمت اولیه کندل جدید از قیمت پایانی کندل قبلی کم‌تر باشد، می‌فهمیم که قیمت کاهش پیدا کرده است. این شرایط باعث ایجاد گپ قیمتی پایین یا Down Gap می‌شود. در این حالت شرایط کاملا برعکس مثالی است که در بالا توضیح دادیم. وقتی حرکت قیمت به سمت پایین باشد، قیمت شروع معاملات امروز حتی از پایین‌ترین قیمت روز قبل هم کمتر خواهد بود. خیلی راحت و با مشاهده‌ی پرش‌های رو به بالا یا پایین می‌توانیم گپ قیمت را روی نمودار سهام در بازار بورس مشاهده کنیم.

انواع گپ قیمتی در بورس ایران

حالا که دیگر می‌دانیم گپ قیمتی چیست، اشاره‌ای هم به دلایل ایجاد این شکاف می‌کنیم تا ببینیم این فواصل چرا ایجاد می‌شوند. گپ قیمتی ممکن است به خاطر اتفاق‌های مختلفی رخ بدهد که می‌توانند در داخل یا خارج از شرکت به وقوع بپیوندند. در ادامه می‌توانید چند مورد از مهم‌ترین عواملی را که منجر به ایجاد گپ قیمت می‌شوند بخوانید:

این چهار مورد از مهم‌ترین دلایلی هستند که باعث ایجاد شکاف قیمتی در بورس ایران می‌شوند.

گپ قیمتی افزایش سرمایه

مهم‌ترین گپ قیمت شاید همین گپ افزایش سرمایه باشد. البته باید این حقیقت را هم بیان کرد که تکنیکالیست‌ها معمولا خیلی از این گپ استقبال نمی‌کنند. چون شکافی که در این حالت در نمودار سهم اتفاق می‌افتد به خاطر روند طبیعی عرضه و تقاضا نیست. افزایش سرمایه باعث تغییر در تعداد سهام یک شرکت می‌شود. بعد از انجام این فرآیند شرکت باید سهام جدیدی را منتشر کند و به سهام‌داران بدهد. در این صورت است که می‌تواند منابع مالی‌اش را تامین کند.

حالا یک مثال می‌زنیم تا بهتر متوجه شویم که گپ قیمتی افزایش سرمایه چیست. این‌طور تصور کنید که یک نفر ۲۰۰ سهم از یک شرکت را در قیمت ۱,۵۰۰ تومان خریده است. شرکت افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی می‌دهد. پس تعداد سهام هم دوبرابر می‌شود. یعنی سهام‌داری که قبلا ۲۰۰ عدد سهم داشته است، الان ۴۰۰ سهم دارد. خب طبیعی است که قیمت هم باید نصف شود تا دارایی این فرد قبل و بعد از افزایش سرمایه تفاوتی نکند. یعنی قبلا ۲۰۰ تا سهم ۱,۵۰۰ تومانی داشته و الان ۴۰۰ سهم ۷۵۰ تومانی دارد. پس در اینجا فقط افزایش عددی داریم نه ارزشی. وقتی این فرایند اتفاق می‌افتد می‌توانیم گپ قیمتی را روی نمودار ببینیم.

بالاتر در مورد پر شدن گپ حرف زدیم. این همان مسئله‌ای است که در این شرایط اتفاق می‌افتد. یعنی یک شرکت بورسی بعد از افزایش سرمایه تمام تلاشش را می‌کند تا این گپ قیمتی را پر کند.

مدت زمان پر شدن گپ قیمتی افزایش سرمایه

وقتی سهام‌داران چنین سهمی را می‌خرند، منتظر می‌مانند تا گپ قیمتی پر شود. اما آن‌ها می‌خواهند بدانند چقدر باید صبر کنند تا این اتفاق بیفتد. به طور کلی پر شدن گپ قیمتی افزایش سرمایه به روند کلی بازار و میزان استقبال سهام‌داران از سهم بستگی دارد. سهام‌داران می‌توانند سوابق افزایش سرمایه‌های قبلی شرکت را بررسی کنند. این کار به آن‌ها یک بینش کلی در مورد روند افزایش سرمایه در آن شرکت می‌دهد. مثلا شاید گپ قیمتی قبلی که ناشی از افزایش سرمایه بوده است، پس از مدتی طولانی پر شده باشد. سهام‌دار وقتی این وضعیت را می‌بیند ممکن است تصمیم بگیرد قبل از افزایش سرمایه سهامش را بفروشد و از سهم خارج شود. یا ممکن است با دید بلندمدت سهام را نگه دارد و در افزایش سرمایه شرکت کند تا از پر شدن گپ سود کند.

گپ قیمتی پرداخت سود

دلیل دیگری که باعث ایجاد گپ قیمت می‌شود، پرداخت سود نقدی است. این سود در انتهای هر سال مالی به سهام‌داران پرداخت می‌شود. وقتی این اتفاق می‌افتد ارزش سهم هم به همان اندازه کم می‌شود. این مسئله باعث می‌شود وقتی سهم پس از جلسه مجمع بازگشایی می‌شود، یک گپ قیمتی در نمودار آن مشاهده شود.

البته این را بدانید که همیشه این‌طور نیست که لزوما قیمت بعد از افزایش سرمایه کم شود. وقتی سهم بعد از برگزاری مجمع بازگشایی می‌شود دامنه نوسانش محدودیت ندارد. خیلی از وقت‌ها که شرایط بازار مساعد است، سهم در قیمتی بالاتر بازگشایی می‌شود. مخصوصا اگر سود نقدی کم باشد و تقاضا در بازار زیاد باشد، وقوع چنین اتفاقی محتمل‌تر است.

گپ قیمتی در پی اخبار مختلف

دو گپی که در بالا به آن‌هااشاره کردیم، در پی دلایل عملکردی به وجود می‌آیند و به شکل اتوماتیک به وقوع می‌پیوندند. اما به جز این‌ها گپ‌های دیگری هم داریم که به دلیل روند طبیعی عرضه و تقاضا ایجاد می‌شوند. یکی از این موارد، گپ قیمتی است که با انتشار اخبار مختلف در سهام ایجاد می‌شود. این اخبار می‌تواند چیزی مثل افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف و ب باشد. بعد از انتشار این خبر، سهم بسته می‌شود و مثبت یا منفی بودن خبر می‌تواند کاهش یا افزایش عرضه و تقاضا را به دنبال داشته باشد. پس می‌توان فهمید که پس از این اتفاق، گپ قیمتی هم در نمودار مشاهده می‌شود.

مثلا ممکن است یک شرکت، اخباری مبنی بر  فروش زمینش منتشر کند. بعد از این خبر سهم بسته و برای مدتی معاملات آن متوقف می‌شود. فرض کنید فروش این زمین باعث شود که سود شرکت به اندازه‌ی ۵۰٪ زیاد شود. وقتی سهم بدون محدودیت دامنه نوسان بازگشایی می‌شود، این اخبار مثبت با افزایش تقاضا همراه خواهد بود. در نتیجه سهم در قیمت‌های بالاتری بازگشایی می‌شود. این مسئله موجب ایجاد یک شکاف یا گپ قیمتی صعودی در سهم می‌شود.

گپ قیمتی به دلیل بسته بودن نماد به مدت طولانی

گاهی هم ممکن است اصلا خبر خاصی نباشد ولی گپ قیمتی ایجاد شود. چطور؟ مثلا فرض کنید یک سهم بنا به هر دلیلی به مدت طولانی بسته باشد. فرض کنید در این مدت شاخص کل ریزش داشته باشد. در این شرایط وقتی سهم بازگشایی می‌شود، برای همراهی با شرایط بازار ریزش زیادی را تجربه می‌کند تا با حرکت شاخص هماهنگ شود. یا به طور معکوس ممکن است شرکت‌های هم‌گروه آن سهم رشدی چند درصدی داشته باشند. در این صورت بعد از بازگشایی، شاهد گپ قیمتی هستیم که به دلیل افزایش تقاضا ایجاد شده است. تصویری که در بالا دیدید نمونه‌ای از از همین شکاف قیمتی است. سهم به مدت دو ماه بسته بود و موقع باز شدن جهشی رو به بالا در نمودارش ایجاد شد.

نمودار تعدیل شده و گپ قیمتی در بورس

یکی از مسائلی که با گپ قیمتی ارتباط تنگاتنگی دارد، نمودار تعدیل شده و تعدیل نشده است. ممکن است فکر کنید که در نمودار تعدیل شده اصلا گپ قیمتی دیده نمی‌شود. اما اشتباه است. دو مثال در ادامه می‌آوریم که به شما نشان می‌دهد چه در نمودار تعدیل شده و چه در نمودار تعدیل نشده شاهد گپ قیمتی هستیم.

نمودار تعدیل نشده به همراه گپ قیمتی در بورس

نمودار بالا تعدیل نشده است و گپ قیمتی هم در آن مشخص شده است. اما نمودار پایینی، نمودار همان سهم است در همان بازه.

نمودار تعدیل شده و گپ قیمتی

می‌بینید که حتی بعد از تعدیل هم یکی از گپ‌ها هم‌چنان روی نمودار وجود دارد. فکر می‌کنید دلیل باقی ماندن گپ قیمتی دوم روی نمودار چیست؟ گپ اولی در سمت چپ، گپ ناشی از افزایش سرمایه بوده است. اما گپ دومی به دلیل روند طبیعی عرضه  وتقاضا ایجاد شده است. مثلا ممکن است یک خبر خوب در سهم باعث شده باشد که تقاضا در سهم افزایش پیدا کرده باشد.  

پس گپ های قیمتی که ناشی از عملکرد شرکت باشند در نمودار تعدیل شده از بین می‌روند. اما گپ هایی که به دلیل عرضه و تقاضای طبیعی به وجود آمده باشند هم‌چنان در نمودار تعدیل شده هم باقی خواهند ماند. اما این مسئله چه فایده‌ای دارد؟ گفتیم که گپ قیمتی ناشی از افزایش سرمایه معمولا برای تحلیل‌گران قابل توجه نیست. پس این افراد به سراغ نمودارهای تعدیل شده می‌روند.

شاید این سوال برای‌تان پیش بیاید که بعد از افزایش سرمایه هم شاهد تغییر حجم عرضه و تقاضا هستیم. پس تفاوت در چیست؟ کاملا درست است. یعنی وقتی سهم پس از افزایش سرمایه یا سود نقدی بازگشایی می‌شود باز هم تغییر در عرضه و تقاضا را مشاهده می‌کنیم. اما دلیل اصلی این عرضه و تقاضا، عملکرد شرکت است و نه چیزی دیگر.

مثالی از گپ قیمتی

طبق معمول بهتر است مثالی بزنیم و تمام مسائلی را که در مورد گپ قیمتی توضیح داده‌ایم روی این مثال بررسی کنیم. فرض کنید سهام یک شرکت را با قیمت ۲,۰۰۰ تومان خریده‌اید. حالا سهام به خاطر پرداخت سود سالانه متوقف می‌شود. در مجمع تصمیم بر این می‌شود که به ازای هر برگه، ۲۰۰ تومان سود به سهام‌داران پرداخت شود. پس باید این مبلغ از قیمت اصلی سهم کم شود. یعنی ارزش هر سهم به جای ۲,۰۰۰ تومان برابر خواهد شد با ۱,۸۰۰ تومان. همین مسئله گپ قیمتی را روی نموداری سهام ایجاد می‌کند.

در این شرایط سهام‌داران ۲۰۰ تومان سودشان را دریافت کرده‌اند. پس در واقع قیمت سهم همان ۲,۰۰۰ تومان است که ۲۰۰ تومانش نقد شده و به سهام‌داران پرداخت شده است. وقتی نمودار تعدیل شده سهم را مشاهده می‌کنیم، می‌بینیم که این گپ کاملا از بین می‌رود.

حالا برعکس این شرایط را هم در نظر بگیرید. فرض کنید سهم به جای آن‌که در قیمت ۱,۸۰۰ تومان معامله شود، با قیمت ۱,۷۰۰ تومان بازگشایی شود. یعنی شکاف قیمتی ۳۰۰ تومان خواهد بود. پس در واقع قیمت سهم ۱۰۰ تومان کم شده است. یعنی ۱,۷۰۰ تومان قیمت اصلی + ۲۰۰ تومان مبلغ سود که جمعا می‌شود ۱,۹۰۰ تومان و با مبلغ ۲,۰۰۰ تومان ارزش اولیه‌ی هر سهم ۱۰۰ تومان تفاوت دارد. وقتی نمودار تعدیل شده این سهم را ببینیم، گپ تقسیم سود نقدی از بین می‌رود. اما گپی که به خاطر ۱۰۰ تومان کاهش قیمت و در پی روند طبیعی عرضه و تقاضا به وجود آمده است هم‌چنان در نمودار باقی می‌ماند.

دسته بندی انواع گپ قیمتی در بورس

در این بخش می‌خواهیم ببینیم انواع گپ قیمتی در بورس چیست و هر کدام چه ویژگی‌هایی دارند. اول از همه ببینید انواع این گپ‌ها چه نامی دارند:

  • معمولی
  • شکست
  • خستگی
  • ادامه دهنده یا فرار

گپ معمولی (Common Gap )

گپ معمولی یا Common Gap در نمودار بیشتر سهام به چشم می‌خورند. اگر این گپ را دیدید نگران نباشید. چون وسعت آن کم است و معمولا به دلیل اتفاقات ساده‌ای ایجاد شده است. گپ‌های معمولی حدودا چند روز تا چند هفته طول می‌کشند و بعد از آن پر می‌شوند. یعنی با گذشت این مدت، قیمت به همان سطوح اولیه برمی‌گردد. این ساده‌ترین نوع گپ قیمتی در بورس است.

گپ شکست (Breakaway Gap)

گپ شکست

این گپ که در انگلیسی با نام Breakaway Gap شناخته می‌شود، نشان از وجود روند قدرت‌مند و بلندمدت در سهم دارد. منتهی جهت آن در خلاف جهت روند قبلی است. یعنی اگر تاحالا روند صعودی بوده است، این گپ باعث تغییر به روند نزولی می‌شود. پس سهم در طی حرکت در مسیر جدیدش نواحی حمایت و مقاومت را می‌شکند و در این روند جدید پیشروی می‌کند. معمولا گپ شکست پس از یک روند خنثی و رنج ایجاد می‌شود. پس وقتی قیمت در یک سقف و کف مشخص رنج می‌زند و روند خاصی ندارد، با ایجاد یک نوسان قوی شاهد تشکیل گپ شکست خواهیم بود.

این نکته را در نظر بگیرید که اگر گپ پر نشود، نمی‌توانیم منتظر بهبود روند باشیم. معمولا گپ شکست با احتمال کمتری پر می‌شود. در گپ‌های صعودی ممکن است قیمت به بالای گپ برگردد و بخشی از آن را پر کند. اما بخش دیگر خالی می‌ماند. قاعده‌ کلی این است که وقتی شکافی در نمودار رخ می‌دهد و هم‌زمان شاهد افزایش حجم معاملات هم هستیم، احتمال پر شدن گپ کمتر خواهد بود.

وقتی حجم معاملات بالا برود و تعداد معامله‌گران هم زیاد شود، می‌توانیم بگوییم که دیگر سهم از گپ خارج شده است. وقتی این شکاف قیمتی با ظهور الگوهای تحلیل تکنیکال مثل سر و شانه همراه باشد، می‌توان سیگنال‌های معاملاتی خیلی خوبی از آن دریافت کرد.

گپ شکست در انتهای الگوهای قیمتی ظاهر می‌شود. با ظهور این گپ اخطاری برای آغاز حرکات معنی‌دار قیمت صادر می‌شود. با تشکیل الگوی اصلی، وقتی شکاف رخ می‌دهد معمولا شکست خط مقاومت را خواهیم دید. وقتی شکست‌های مهمی در سقف قیمت ایجاد شود، شاهد شکاف قیمتی خواهیم بود. شکست معتبر خط روند نیز عاملی است که از بازگشت روند به ما خبر می‌دهد. در این‌جا هم ممکن است شاهد شکاف شکست باشیم.

ناحیه تراکم

در مورد گپ شکست توجه به ناحیه تراکم خیلی مهم است. گپ شکست وقتی به وقوع می‌پیوندد که قیمت در محدوده این ناحیه یک‌باره بشکند. ناحیه تراکم همان محدوده رنج است که معاملات برای مدت چند هفته در آن ناحیه انجام می‌شود. این محدوده یک سقف دارد که به آن مقاومت می‌گویند و یک کف دارد که نقش حمایتی را ایفا می‌کند. قیمت زمانی می‌تواند از این محدوده خارج شود که هیجانات کافی در بازار وجود داشته باشد. وقتی هیجان به وجود می‌آید تعداد خریداران و فروشندگان هم زیاد می‌شود. با زیاد شدن خریداران گپ صعودی خواهیم داشت و وقتی فروشندگان زیاد شوند گپ نزولی ایجاد می‌شود.  

بعضی از شکاف های قیمت که در نمودارها به وجود می‌آیند، چندان مهم نیستند. این شکاف‌ها ممکن است سیگنال خاصی را صادر نکنند و فاصله آن‌ها با فاصله معمولی میان پیشنهادهای خرید برابر باشد. یا ممکن است در سهامی به وجود بیایند که قیمت‌های نسبتا بالایی دارند ولی حجم معاملات در آن‌ها کم است.

گپ خستگی (Exhaustion Gap)

گپ خستگی

گپ خستگی هم یکی دیگر از انواع گپ های قیمت در بورس است که می‌خواهیم ببینیم شرایط تشکیل آن چیست. وقتی یک حرکت با شیب تند و طولانی در سهم به وجود می‌آید، گپ خستگی هم تشکیل می‌شود. در چنین بستری سهم تلاش می‌کند که یک سقف یا کف جدید بسازد. یکی از نشانه‌هایی که به ما کمک می‌کند متوجه ایجاد گپ خستگی بشویم، حجم معاملات بالاست. یک مزیت مهم در مورد این گپ وجود دارد و آن این است که پر شدن آن زودتر از سایر انواع گپ قیمت اتفاق می‌افتد.

اما اگر گپ خستگی در پایان روند نزولی یا صعودی اتفاق بیفتد و حجم معاملات آن نسبت به میانگین هفته یا روزهای اخیر بیشتر شود، می‌توانیم از آن به عنوان یک گپ ادامه دهنده یاد کنیم. به طور کلی وقتی هدف‌های سهم محقق می‌شود و دو گپ شکست و فرار هم در این میان ایجاد می‌شود باید منتظر بمانیم که سر و کله‌ی شکاف خستگی هم پیدا شود. وقتی به پایان روند صعودی می‌رسیم قیمت تلاشش را می‌کند که با یک جهش رو به بالا حرکتش را در همان مسیر حفظ کند. البته که این جهش پایدار نیست و پس از گذشت حدودا یک هفته قیمت کم می‌شود. پس تقاضا هم به دنبال آن کم می‌شود و فروشندگان بیشتر از خریداران خواهند بود. موقعی که قیمت در محدوده‌ای پایین‌تر از گپ خستگی بسته شود می‌توانیم بفهمیم که روند فعلی رو به پایان است.

گپ ادامه دهنده یا فرار (Continuation Gap)

گپ فرار

این گپ با نام‌هایی همچون فرار یا اندازه‌گیری هم شناخته می‌شود. گپ ادامه دهنده در میانه روند به وجود می‌آید. وقتی که در روند صعودی این گپ را ببینیم، سهم حرکت صعودی خودش را دنبال خواهد کرد. در روندهای نزولی هم تشکیل این گپ باعث فروش بیشتر سهم خواهد شد. به طور کلی وقتی گپ ادامه دهنده روی نمودار قیمت ظاهر می‌شود می‌فهیم که معامله‌گران تمایل به ادامه روند دارند.

وقتی قیمت بعد از گذشت مدتی در میانه یک روند حرکات رو به بالا یا پایین داشته باشد گپ فرار تشکیل می‌شود. این گپ به محدوده‌ای از بازار اشاره دارد که در‌ آن قیمت با حجم معاملات عادی همراه است و به آرامی حرکت می‌کند. وقتی روندمان صعودی باشد این گپ تقویت قیمت را به همراه دارد و در روندهای نزولی با تضعیف قیمت همراه است. گپ فرار در اصلاح قیمت بعدی سهم نقش حمایت را بازی می‌کند و معمولا هم نباید انتظار پر شدن از آن داشته باشیم. وقتی فاصله روند را از نقطه ابتدایی تا زمان فعلی اندازه بگیرید می‌توانید فاصله باقی‌مانده تا انتهای روند را تخمین بزنید.

این گپ وقتی تشکیل می‌شود که علاقه و تمایل به خرید و فروش در سهم زیاد می‌شود. وقتی معامله‌گران انتظار اصلاح قیمتی را داشته باشند، صبر می‌کنند و معامله نمی‌کنند. اما سرانجام طاقت‌شان تمام می‌شود و برای خرید سهم هجوم می‌آورند. این امر باعث بالا یا پایین رفتن غیرعادی قیمت‌ها می‌شود که به دنبال آن گپ فرار به وجود می‌آید.

شکاف قیمت و سطوح حمایت و مقاومت

با توجه به مطالبی که گفتیم می‌توانیم بفهمیم که ارتباط بین گپ قیمتی و سطوح حمایت و مقاومت در چیست. در نقاط انتهایی گپ و برای اینکه قیمت‌های جدیدی ارائه شوند، معمولا تعادلی بین عرضه و تقاضا به چشم می‌خورد. شکاف‌ها روی نمودار به ما کمک می‌کنند تا قسمت‌هایی از روند را پیدا کنیم که می‌توان با توجه به آن‌ها نقاط ورود و خروج را پیدا کرد. این نواحی در واقع نقاط حمایت و مقاومت سهم هستند. وقتی اخبار مهمی در مورد یک سهم خاص منتشر می‌شود، برگشت‌های سریعی در قیمت به چشم می‌خورند که این مسئله موجب ایجاد گپ قیمتی در بورس می‌شود.

فراموش نکنید که اخبار حتما و لزوما با بازار سرمایه مستقیما ارتباط ندارند. حتی ممکن است که اخبار شرکت‌های دیگر یا گروه‌های صنعتی و حتی حوادث جهانی هم قیمت سهم را دستخوش تغییر کند. اما وقتی هیچ خبر یا گزارشی در بازار نیست، تغییر قابل توجهی در قیمت نمی‌بینیم. به همین خاطر قیمت در محدوده‌ای باز می‌شود که به قیمت پایانی دوره قبلی نزدیک است. به طور معکوس وقتی اخبار مهمی منتشر شود یا معامله‌گران برای خرید سهم هجوم بیاورند، شکاف‌های زیادی را روی نمودار می‌بینیم. در این شرایط حتی شکاف‌هایی که کوچک هستند هم معتبر و مهم خواهند بود.

بالاتر گفتیم که پس از تشکیل گپ منتظر می‌مانیم تا این شکاف پر شود که البته در بعضی از مواقع رخ نمی‌دهد. پیدا کردن نقطه‌ی مناسب برای ورود به گپ قیمتی کار سختی است. اما بیرون آمدن از گپ هم دشوار است. باید حواس‌مان باشد که ایجاد گپ قیمتی در هر سهم باعث می‌شود که نقاط بالایی و پایینی نقش حمایت و مقاومت را ایفا کنند.

جمع بندی

گپ قیمتی شکاف هایی است که در روی نمودار قیمت به چشم می‌خورند. یعنی ممکن است بنا به دلایلی شرایطی پیش بیاید که قیمت سهم در جلسه‌ی معاملاتی جدید، با قیمت آن در آخرین جلسه‌ی معاملاتی تفاوت چشم‌گیری داشته باشد. عواملی که می‌توانند باعث وجود شکاف قیمت شوند این‌ها هستند:‌ افزایش سرمایه، انتشار اخبار، بسته شدن سهم به مدت طولانی و پرداخت سود نقدی. گپ قیمتی یا صعودی است یا نزولی و انواع آن عبارت است از: ادامه دهنده، خستگی،‌ شکست و معمولی. در نمودارهای تعدیل شده گپ‌هایی که به خاطر عملکرد شرکت به وجود می‌آیند از بین می‌روند؛‌ مثل افزایش سرمایه. اما اگر خبری در سهم منتشر شود و گپ به این دلیل ایجاد شود، حتی در نمودار تعدیل شده باز هم از بین نخواهد رفت.

سوالات متداول با پاسخ های کوتاه

گپ قیمتی در بورس چیست؟

شکاف معنادار در نمودار قیمت که ممکن است در پی عوامل مختلفی به وجود آمده باشد.

دلایل ایجاد گپ قیمت چیست؟

افزایش سرمایه، تقسیم سود نقدی، اخبار و بسته شدن نماد به مدت طولانی

گپ صعودی و نزولی چیست؟

وقتی پس از بازگشایی سهم، قیمت رو به بالا حرکت کند گپ صعودی است و وقتی حرکتی رو به پایین داشته باشد شاهد گپ نزولی خواهیم بود.

انواع گپ قیمت در بورس کدام‌اند؟

گپ هایی که در نمودار ایجاد می‌شوند جزو این دسته‌بندی هستند: خستگی، ادامه دهنده، شکست و معمولی.

پر شدن گپ به چه معناست؟

وقتی سهم تلاش می‌کند ناحیه خالی را روی نمودار پر کند و به قیمت سطوح قبلی برگردد پر شدن گپ اتفاق می‌افتد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا