اخبار

بی‌اعتمادی بازار سرمایه به سخنان حسن روحانی

شواهد حاکم بر بازار بورس در هفته‌های اخیر، نشان‌دهنده تداوم بی‌اعتمادی بازار سرمایه به حسن روحانی و دولت و سخنان رئیس‌جمهور است. با اینکه بورس در واکنش به انتخاب مجدد حسن روحانی به عنوان رئیس‌جمهور، رشد ۷۳۳ واحدی کرد و به رقم ۸۱ هزار و ۷۷ واحد رسید، در ادامه فعالیت دولت دوازدهم، به گونه‌ای تدریجی بی‌اعتماد شد و واکنش‌های منفی نشان داد.

به گزارش اخبار بورس، به نقل از پایگاه خبری تجارت نیوز، در ابتدای نخستین سال فعالیت دولت دوازدهم بورس همچنان در انزوا قرار داشت و موضوع بااهمیتی نیز در سخنرانی‌های حسن روحانی محسوب نمی‌شد. بعد از خروج آمریکا در سال ۹۷ با فرمان اجرایی دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا بازار سهام دچار شوک‌های سنگینی شد و نگرانی‌ها برای حرکت نقدینگی به بازار سکه و دلار بروز و افزایش پیدا کرد.

در نتیجه بورس و مسائل مربوط به آن بیش از پیش به ادبیات سیاسی سیاستمداران وارد شد و تبدیل به عنصری بااهمیت در سخنرانی آن‌ها شد. اما در ادامه، این تغییر رویه در سخنان رئیس‌جمهور، بر روند بورس موثر واقع نشد. به عنوان نمونه، در ۱۴ آبان سال ۹۷ به دنبال سخن حسن روحانی که گفت: «بازار سرمایه می‌تواند نقش بسیار خوبی در تحریم ایفا کند.»، شاخص کل بورس واکنش خاصی نشان نداد و تنها نیم درصد رشد پیدا کرده و به سطح ۱۸۵ هزار و ۱۰۰ واحدی رسید. این فرایند تا زمان حال نیز ادامه پیدا کرده است و حالا بورس واکنش‌های تردیدآمیز و سرشار از بی‌اعتمادی نسبت به این سخنان از خود نشان می‌دهد.

مجموعه‌ای از عملکردهای دولت و شخص رئیس‌جمهور در بحران‌های اقتصادی اخیر نیز در این بی‌اعتمادی بی تأثیر نبود. به عنوان مثال می‌توان به عملکرد دولت دوازدهم در زمینه تعیین مالیات بر خریداران سکه دولتی و خلف وعده‌هایی که در برابر سپرده‌گذاران ارزی انجام داد، اشاره کرد. مجموع این اتفاقات در کنار هم بی‌اعتمادی بورس به اظهارات رئیس‌جمهور و دولتی‌ها را در سال ۹۸ موجب شده است؛ سالی که اوج اقبال بازار سرمایه محسوب می‌شود.

شروع بی‌اعتمادی بازار سرمایه به روحانی در سال اقبال بورس

در روز ۲۲ مهر ماه سال گذشته که روحانی بورس را بازار «پرنشاط» خطاب کرده بود، بلافاصله پس از آن ریزش ۱۱ هزار واحدی شاخص کل اتفاق افتاد و تا سطح ۳۰۸ هزار و ۹۷۸ واحدی پایین آمد. این ریزش بازار که بسیار خبرساز شد، تا آن زمان جزو یکی از سنگین‌ترین ریزش‌های بازار سرمایه در سال‌های گذشته بود.

در سال ۹۹ هم سهامداران بی‌اعتمادی‌شان را به حسن روحانی بارها و بارها نشان دادند. در ۱۹ اردیبهشت امسال که روحانی گفت، «فضای بورس را برای حضور مردم آماده کردیم.» شاخص کل ۱۷ هزار واحد ریخت و به یک میلیون و ۵۴۶ هزار واحد رسید.

در ۲۰ خرداد ماه سال ۹۹ که حسن روحانی در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی، حاضر شده بود، بورس را نقطه امید توصیف و اعلام کرد که سازمان بورس از بازار سرمایه مراقبت می‌کند اما شاخص کل بورس در پایان معاملات همان روز با کاهش ۷۹۴ واحدی به عدد یک میلیون و ۱۱۸ هزار و ۱۱۸ واحد رسید.

در تاریخ ۲۲ مرداد ماه که حسن روحانی درباره گشایش اقتصادی وعده داد، سنگین‌ترین ریزش‌های بورس شروع شد. در این زمان که شاخص کل مرز دو میلیون واحد را رد کرده بود، با اُفت ۲۴ هزار واحدی وارد کانال یک میلیون و ۹۵۷ هزار و ۴۸۰ واحدی شد.

ریزش شاخص کل در روزهای بعدی هم به صورت مقطعی ادامه داشت تا اینکه در دوم شهریور ماه سال ۹۹ که شخص اول دولت وعده تحول بزرگ در بورس را رسانه‌ای کرد، شاخص کل بورس دوباره روندی نزولی به خود گرفت و با بیش از ۶۵ هزار واحد کاهش به کانال یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد بازگشت.

هفته گذشته هم که روحانی وعده پیروزی بزرگ را در روز شنبه و یکشنبه هفته جاری اعلام کرد، شاخص کل بورس با ریزش بیشتر از ۱۴ هزار واحدی مواجه شد و ریزش شاخص تا اواسط هفته ادامه یافت و شاخص را به ابتدای کانال یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد عقب راند.

این اتفاقات موجب شده است که بسیاری از سهامداران به شوخی و جدی در فضای مجازی از رییس‌جمهوری خواهش کنند که درباره بازار سرمایه سخنرانی نداشته باشد تا شاید بازار به حالت عادی برگردد و برخی سهامداران بتوانند با کمترین زیان از این بازار خارج شوند.

آنها معتقدند که دولت با تامین کسری بودجه خود از بازار سرمایه، دست از حمایت از بورس کشیده است و در صورت تداوم حضورشان در این بازار با زیان‌های سنگین‌تری مواجه می‌شوند. با این حال همچنان دولتمردان حمایت از بازار سهام را در اظهارات خود دارند و به دنبال آن هستند که اعتماد به سیاستگذاران به فضای بازار سهام برگردد. آیا آن‌ها می‌توانند سرمایه خدشه‌دار شده اعتماد را احیا کنند؟

منبع
پایگاه خبری تجارت نیوز

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا