اخبار

آخرین وضعیت سهام عدالت و شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس ایران چیست؟

یکی از کارشناس‌های بازار سرمایه آخرین وضعیت سهام عدالت و شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس ایران را بررسی کرد.

به گزارش توان تحلیل، به نقل از پایگاه خبری بورسان، معصومه طاهرخانی، کارشناس بازار سرمایه طی گفتگویی ویدیویی در بورسان، آخرین وضعیت سهام عدالت و شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس ایران را بررسی کرد.

طاهرخانی اظهار کرد: طبق مصوبه شورای عالی بورس در مرداد ماه سال گذشته، شرکت‌های سرمایه‌پذیر و سهام عدالت تا یک سال از مقطع واگذاری یعنی از مرداد ماه سال گذشته نباید هیچ افزایش سرمایه‌ای را از محل آورده ثبت کنند و افزایش سرمایه خود را از سایر محل‌ها مانند سود انباشته، اندوخته و سایر موارد دیگر انجام دهند.

عدم تامین مالی افزایش سرمایه از محل آورده

وی ضمن اشاره به دلیل اصلی این تصمیم شورای عالی بورس، بیان کرد: عدم تامین مالی افزایش سرمایه از محل آورده سبب می‌شود تا سهامدارانی که روش مستقیم مدیریت سهام را انتخاب کرده‌اند، متضرر نشوند؛ زیرا بسیاری از این افراد در مورد مدیریت سهام اطلاعات کافی و جامعی ندارند.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بسیاری از تصمیمات اتخاذ شده در مصوبه مذکور، دیگر کاربردی ندارد و نیاز به تمدید آن است، ادامه داد: تا کنون هیچ تصمیمی در خصوص تمدید و یا بازبینی این مصوبه گرفته نشده است.

طاهرخانی با اشاره به اینکه مهم‌تر از بحث افزایش سرمایه، سیت‌های مدیریتی و انتخابات این شرکت‌ها است، گفت: دادستانی برخی از استان‌ها و دادستانی کل کشور جلوی انتخابات شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی را گرفته است و معلوم نیست چه زمانی تعیین تکلیف می‌شود.

تمامی سهامداران عدالت متضرر هستند

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه تمامی سهامداران عدالت متضرر هستند، تصریح کرد: جایگاه‌های مدیریتی در شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی به سایر سهامداران می‌رسد زیرا حضور در مجامع از حد نصاب می‌افتد.

وی تاکید کرد: سهامداران سهام عدالت هیچ اختیاری در خرید حق تقدم سهام ندارند. سایت مربوطه نیز تا تیرماه بروزرسانی نشده است.

فروش سهام عدالت به نصف ارزش واقعی

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که سهامداران غیرمستقیم نیز می‌توانند با مراجعه به شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی نسبت به فروش سهام عدالت اقدام کنند، در حالی که ارزش این سهام‌ها نصف است، گفت: ارزش واقعی هر سهم (P/NAV) ۲۶ شرکت سرمایه‌گذار سهام عدالت که در حال معامله سهام هستند، نصف است و سهام کمتر از ۱۱ شرکت با P/NAV بالای یک مبادله می‌شود؛ به عبارتی بسیاری از سهامداران ضرر کرده‌اند.

طاهرخانی با اشاره به اینکه ارزش اسمی شرکت های سرمایه گذاری استانی زیر قیمت اسمی ۱۰۰ تومان است، گفت: علت ارزش پایین این شرکت‌ها به این دلیل است که سهام آن‌ها رها است و هیچ متولی ندارند.

وی با بیان اینکه کانون شرکت سرمایه‌گذاری سهام عدالت اسما متولی است، اضافه کرد: این کانون هیچ قدرت اجرایی ندارد و عملا در حد اسم است و شرکت سرمایه‌گذاری‌های استانی رها هستند.

وی تصریح کرد: علت دوم ارزش پایین شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی، سازمان خصوصی‌سازی است؛ این سازمان هنوز ۴۰ درصد باقی‌مانده سهام عدالت را آزادسازی نکرده و بازارگردانی نمی‌کند.

واگذاری سهام عدالت جاماندگان

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اختصاص سهام به جاماندگان سهام عدالت، بیان کرد: وزارت اقتصاد در نظر دارد تا به ۲۰ میلیون نفر جدید سهام عدالت واگذار کند که ۲.۵ میلیون نفر از این تعداد افرادی هستند که دوره قبل شناسایی شدند اما به دلیل وجود مشکلات نرم‌افزاری اطلاعاتشان به دبیرحانه ارسال نشد.

ایجاد صندوق سهام عدالت

طاهرخانی با اشاره به بازنگری در خصوص مدیریت سهام عدالت، عنوان کرد: قرار است کلیه شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی به یک صندوق سهام عدالت ملحق شوند (در مدل ETF) تا ساختاری منسجم‌تر برای مدیریت سهام عدالت وجود داشته باشد.

مشمولین سهام عدالت

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۵۰ میلیون نفر سهامدار سهام عدالت هستند که ۲.۵ میلیون نفر متوفی هستند، بیان کرد: تعداد وراث سهام عدالت حدود ۱۰ میلیون نفر است که منتظر تعیین تکلیف سهام خود هستند.

آخرین وضعیت سهام عدالت در بورس ایران

پراکندگی سهامداران در کشور

وی با اشاره به اینکه مبنای تخصیص سهام عدالت، جمعیت استان‌ها بوده است، اظهار کرد: شرکت سرمایه‌گذاری استان تهران دارای بیشترین تعداد سهامدار است و سایر کلان‌شهرهای ایران نیز در گروه بزرگ‌ترین سهامداران عدالت قرار می‌گیرند.

آخرین وضعیت سهام عدالت در بورس ایران

سهام تخصیص یافته به پرتفوی بورسی سهام عدالت

طاهرخانی با بیان اینکه دو نوع پرتفو سهام عدالت (پرتفوی بورسی و غیر بورسی) وجود دارد، عنوان کرد: در پرتفوی بورسی ۳۶ شرکت بورسی حضور دارند که شتران با ۷۰ درصد بیشترین و ایران خودرو و سایپا با یک درصد کمترین درصد سهام تخصیص یافته را دارند.

آخرین وضعیت سهام عدالت در بورس ایران

ارزش روز سهام عدالت

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به ارزش سهام پرتفوی بورسی، گفت: در حال حاضر ارزش سهام پرتفوی بورسی برای دو دهک پایین (دهک‌های پایین درآمدی) یک میلیون تومان و برای چهار دهک بعدی ۵۰۰ هزار تومان است که ارزش روز آن‌ها به ترتیب حدود ۲۴ و ۱۲ میلیون تومان است.

وی با بیان اینکه ۶۰ درصد پرتفوی بورسی سهام عدالت قابلیت فروش دارد، یادآور شد: فروش سهام از بهمن ماه سال گذشته به دلیل ریزش بازار سهام متوقف شد.

ایجاد هلدینگ ملی

طاهرخانی با اشاره به اینکه هنوز وضعیت پرتفوی غیربورسی سهام عدالت مشخص نیست، گفت: در آیین‌نامه شورای عالی بورس آمده است که برای روشن شدن وضعیت پرتفوی غیربورسی، هلدینگ ملی تاسیس شود تا کلیه این ۱۳ شرکت در این هلدینگ ادغام شوند. متولی ایجاد این هلدینگ نیز سازمان خصوصی‌سازی است.

آخرین وضعیت سهام عدالت در بورس ایران

وی تصریح کرد: فلزات اساسی، محصولات شیمیایی و فرآورده‌های نفتی به ترتیب بیشترین سهام را در پرتفوی سهام عدالت دارند و از آنجا که شاخص‌سازان و کامودیتی ها در این گروه‌ها قرار دارند، می‌توان گفت که پرتفوی سهام عدالت با بازار بالا و پایین می‌شود.

آخرین وضعیت سهام عدالت در بورس ایران

ارزش مقطع واگذاری پرتفو‌های سهام عدالت

این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: ارزش مقطع واگذاری (تیر ماه ۱۳۹۹) ۳۶ پرتفوی بورسی و ۱۳ پرتفوی غیربورسی به ترتیب ۲۳۰ هزار میلیارد و ۳۶ هزار میلیارد تومان بود.

آخرین وضعیت سهام عدالت در بورس ایران

ارزش تسویه ماهانه معاملات سهام عدالت

طاهرخانی ضمن اشاره به ارزش تسویه ماهانه معاملات سهام عدالت، گفت: با توجه به ارزش تسویه ماهانه معاملات سهام عدالت می‌توان فهمید که یکی از متهامان اصلی سقوط شاخص در مرداد ماه سال گذشته سهام عدالت بود.

آخرین وضعیت سهام عدالت در بورس ایران

عدم وجود منبعی به‌روز و شفاف برای اطلاعات سهام عدالت

وی ضمن انتقاد از دسترس نبود منبع اطلاعاتی شفاف در خصوص سهام عدالت، تاکید کرد: اطلاعات سهام عدالت در سایت سازمان خصوصی‌سازی از تیر ماه سال گذشته و شرکت سپرده‌گذاری مرکزی تا اسفند ماه ۹۹ در دسترس است که نشان از عدم وجود منبعی برای اطلاع‌رسانی در خصوص سهام عدالت است.

۴.۵ میلیون نفر سهام عدالت خود را آزاد کردند

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه ۴.۵ میلیون نفر در بدو آزادسازی سهام عدالت اقدام به فروش سهام خود کرده‌اند، تصریح کرد:  سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفر موفق به فروش سهام خود شدند و ۲۵۰ هزار نفر درخواست فروش خود را لغو کردند.

آخرین وضعیت سهام عدالت در بورس ایران

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود یک میلیون نفر در انتظار مجوز سازمان بورس برای فروش سهام خود هستند، اضافه کرد: براساس وعده سازمان بورس، فروش سهام عدالت به صورت بلوکی و در خارج از زمان بازار به حقوقی‌های متقاضی انجام خواهد شد.

فعلا سهام عدالت در بازار فروخته نمی‌شود

طاهرخانی تاکید کرد: فعلا هیچ فروش سهام عدالتی در بازار نداریم و اطلاعاتی نیز در خصوص مقدار، قیمت و سایر موارد سهام‌های فروش رفته در دست نیست.

سفارس، بیشترین ارزش بازار شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت را دارد

این کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت ارزش بازار شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت نیز گفت: بیشترین ارزش شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی متعلق به استان فارس، خراسان رضوی و مازندران است که وسفارس با حدود ۲۷ هزار میلیارد تومان، بزرگ‌ترین و وسیلام کوچک‌ترین شرکت است.

وی با بیان اینکه ارزش روز ۲۶ شرکت سرمایه‌گذاری استانی حدود ۲۶۰ هزار میلیارد تومان است، اظهار کرد: حدود ۳.۵ درصد بازار در اختیار این شرکت‌هاست.

آخرین وضعیت شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس

بازدهی منفی یک سال شرکت سرمایه‌گذاری استان کرمانشاه

طاهرخانی با اشاره به اینکه بازدهی یک ساله شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی منفی بوده است، تصریح کرد: شرکت سرمایه‌گذاری استان کرمانشاه با منفی ۶۱ درصد بدترین بازدهی یک ساله را داشته است.

آخرین وضعیت شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس
آخرین وضعیت شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بازدهی شش ماهه این شرکت‌ها نیز منفی بود، خاطرنشان کرد: شرکت سرمایه‌گذاری استان لرستان با منفی ۴۸ درصد بدترین بازدهی شش ماهه و خراسان شمالی با منفی ۰.۱ بهترین بازدهی شش ماهه را داشته است.

آخرین وضعیت شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس

آخرین وضعیت سودآوری شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی

وی در خصوص آخرین وضعیت سودآوری شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی منتهی به شهریور ۱۴۰۰ نیز بیان کرد: شرکت سرمایه‌گذاری استان خراسان رضوی با منفی ۹ هزار میلیارد تومان زیان‌ده‌ترین شرکت بازار بوده است و قم کمترین میزان زیان دهی را دارد.

آخرین وضعیت شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس

همدان و لرستان در قعر جدول P/NAV

طاهرخانی اظهار کرد: سهام شرکت سرمایه‌گذاری استانی همدان و لرستان با نصف ارزش واقعی هر سهم (P/NAV) مبادله می‌شوند.

آخرین وضعیت شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس

این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: پس از آزادسازی سهام عدالت در سال گذشته، با بررسی ۱۰ شرکت موجود در پرتفوی سهام عدالت به لحاظ ارزش بازار آن‌ها، شرکت پتروشیمی مارون تنها شرکتی بود که به طور همزمان دولت از ترکیب سهامداری آن خارج شد؛ با توجه به این نکته، مردم هنوز نتوانسته‌اند که در ساختار حاکمیتی شرکت‌ها حضور داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه درصد سهام تخصیص یافته در ۱۰ شرکت پرتفوی بورسی سهام عدالت، گفت: با توجه به درصدهای تخصیص یافته که اکثر بیش از ۳۰ درصد است، سهامداران سهام عدالت می‌توانستند حداقل دو الی سه کرسی داشته باشند.

آخرین وضعیت شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس

 این کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت سهامداری دولت در هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس بعد از آزادسازی پرتفوی سهام عدالت، تصریح کرد:  ۴۰ درصد سهام در ترکیب سهامداری هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس که بزرگ‌ترین شرکت پرتفوی سهام عدالت نیز است، قبل از آزادسازی سهام عدالت، به سهام عدالت اختصاص یافته بود و باقی سهام‌های میان سایر شرکت‌ها تقسیم شده بود که ذی‌نفع نهایی همه آن‌ها دولت بود.

ی متذکر شد: پس از آزادسازی سهام عدالت، همچنان دولت و نهادهای دولتی بیش از ۵۰ درصد از سهام هلدینگ خلیج فارس را دارند.

ترکیب سهامداران قبل و بعد از آزاد سازی پرتفوی سهام عدالت + وضعیت سهامداری نهایی

منبع
بورسان

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا