اخبار

بورل: به‌دنبال پایان دادن به بن بست مذاکرات وین هستیم

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که اتحادیه اروپا در تلاش است تا بن بست مذاکرات وین در مورد حذف نام سپاه پاسداران از لیست گروه‌های تروریستی آمریکا را پایان دهد.

به گزارش توان تحلیل، به نقل از فایننشال تایمز، جوزپ بورل (Josep Borrell Fontelles)، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره وضعیت جاری مذاکرات وین درباره توافق هسته‌ای برجام اظهارنظر کرد و مدعی شد که بن بست کنونی نمی‌تواند برای همیشه ادامه یابد.

بورل در این مصاحبه تاکید کرد که اتحادیه اروپا دارد آخرین تلاش خود را برای نجات دادن توافق هسته‌ای ایران (برجام) و شکستن بن بست موجود بر سر درخواست تهران به منظور برداشتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست ادعایی تروریسم انجام می‌دهد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که در تلاش است تا راه‌ میانه‌ای برای پایان دادن به بن بست موجود در مذاکرات وین اجرا کند؛ این بن بست خطری برای توافقی است که سبب پیوستن مجدد آمریکا در توافق می‌شود؛ آمریکا در سال ۲۰۱۵ یکطرفه برجام را لغو کرد و تحریم‌های را علیه ایران وضع کرد. گفتنی است که در مقابل، جمهوری اسلامی فعالیت‌های هسته‌ای خود را به شدت کاهش خواهد داد.

جوزپ بورل درباره سفر  «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده ارشد اتحادیه در مذاکرات وین ادعایی مطرح کرد. بورل مدعی شد که او خواستار سفر مورا به تهران بود اما ایران بسیار (به انجام این سفر) بی‌میل بود.

سناریویی برای حذف نام سپاه پاسداران از لیست گروه‌های تروریستی و باقی ماندن نیروی قدس در این لیست

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مدعی شد که تلاش اتحادیه برای شکستن بن بست کنونی در مذاکرات، «آخرین گلوله» باقی مانده برای نجات توافق برجام است. بورل در حال بررسی سناریویی است که به موجب آن سپاه پاسداران (از فهرست ادعایی تروریسم) برداشته می‌شود اما سایر بخش‌های سازمان (سپاه پاسداران در فهرست ادعایی تروریسم) باقی می‌ماند.

تحلیلگران یکی از گزینه‌های مصالحه‌ برای ایالات متحده را این موضوع پیشنهاد کرده‌اند که نام سپاه پاسداران از لیست گروه‌های تروریستی حذف شود اما نیروی قدس سپاه که مسئولیت عملیات‌های برون مرزی را بر عهده دارد، همچنان در این لیست باقی بماند.

ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا صدها تحریم را علیه ایران در حالی که کمپین «فشار حداکثری» علیه این جمهوری را دنبال می‌کرد، اعمال کرد. تهران نیز در پاسخ به این اقدام آمریکا، فعالیت‌های هسته‌ای خود را افزایش داد و اکنون در حال غنی‌سازی اورانیوم در بالاترین سطح خود، نزدیک به درجه تسلیحاتی است.

جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، وعده داده بود که در صورت پایبندی ایران به توافق، مجدداً به توافق می‌پیوندد و اتحادیه اروپا چندین ماه را صرف میانجی‌گری مذاکرات غیرمستقیم بین واشنگتن و تهران در وین کرد.

از مارس تاکنون هیچ مذاکره‌ای در وین انجام نشده است

مقامات غربی اصرار دارند که توافق آماده امضا است اما از ماه مارس تاکنون هیچ مذاکره‌ای در وین صورت نگرفته است. تهران بارها اعلام کرده که در صورت پایبندی واشنگتن به درخواست‌های ایران، آماده امضای قرارداد است.

تحلیلگران گفتند که دولت بایدن تمایلی به حذف نام سپاه پاسداران از لیست ندارد؛ زیرا با واکنش شدید نیروهای داخلی و همچنین متحدان آمریکا در خاورمیانه روبه‌رو می‌شود.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبه با این روزنامه از وضعیت جاری مذاکرات گلایه کرده و مدعی شده که امکان تداوم وضعیت کنونی تا «ابد» وجود ندارد.

این مقام ارشد اتحادیه اروپا گفت: به عنوان هماهنگ‌کننده مذاکرات وین در زمانی معین این پیشنهاد را به صورت رسمی روی میز ارائه می‌کنم. . . تنها نقطه تعادل ممکن همین نقطه خواهد بود.

جوزپ بورل بیان کرد: ما نمی‌توانیم تا ابد به همین وضعیت ادامه دهیم؛ زیرا در همین اثنی ایران به توسعه برنامه هسته‌ای خود ادامه می‌دهد.

وی افزود: پرونده روی میز خود رئیس‌جمهور بایدن است، گفت‌و‌گوهای لازم با بلینکن (وزیر خارجه آمریکا) انجام و به پایان رسیده است.

عدم توافق آمریکا و ایران بر ارتباط حذف نام سپاه از لیست تروریستی

یک مقام ارشد دولت آمریکا گفت که واشنگتن با ایران در مورد این موضوع که حذف نام سپاه از لیست به مذاکرات وین مربوط است، موافق نیست. این مقام آمریکایی اعلام کرده است که اگر برای ایرانی‌ها مهم است که آن را برداریم، در ازای این اقدام به چیزی نیاز داریم که نگرانی‌های غیرهسته‌ای ما را برطرف کند».

وی ادامه داد که اگر ایران اصرار داشته باشد که این نامگذاری باید برداشته شود و همه ایده‌هایی را که ما مطرح کرده‌ایم رد کند، مذاکرات با شکست مواجه خواهد شد.

بورل در نشانه‌ای از تأثیر تهاجم روسیه به اوکراین بر مذاکرات گفت که مذاکره‌کنندگان به ایران اولتیماتوم نمی‌دهند. تحلیلگران می‌گویند که مذاکره‌کنندگان از ایجاد بحران جدیدی دوری می‌کنند و مشتاق به دستیابی به توافقی هستند که تهران را قادر می سازد تا صادرات نفت خود را برای جلوگیری از افزایش قیمت انرژی و جایگزینی نفت خام روسیه افزایش دهد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: ما اروپایی‌ها از این توافق بسیار منتفع خواهیم بود، وضعیت اکنون تغییر کرده است. برای ما (در ابتدا) این طور بود که ما به این توافق نیاز نداریم اما اکنون برای ما خوب است که یک تامین‌کننده (نفت و گاز طبیعی) دیگر داشته باشیم و آمریکایی‌ها (هم) به موفقیت دیپلماتیک نیاز دارند.

علی واعظ (Ali Vaez)، کارشناس مسائل ایران در Crisis Group گفت که دولت بایدن قبلاً در گفتگو با دولت حسن روحانی، رئیس‌جمهور سابق ایران، در ازای تعهد به ادامه مذاکرات بر سر یک توافق طولانی‌تر و قوی‌تر، پیشنهاد حذف سپاه از فهرست را داده بود. بعداً همان پیشنهاد را به رئیس جمهور فعلی، ابراهیم رئیسی، در ازای تعهد به عدم هدف قرار دادن آمریکایی‌ها ارائه کرد. اما تهران به هر دو پیشنهاد جواب رد داد.

وی اعلام کرد که دولت بایدن پس از اتمام گزینه‌های خود، اکنون امیدوار است که ایرانی‌ها توافق را بدون خروج از فهرست قبول کنند. به اعتقاد وی، خطری که اکنون مذاکرات را تهدید می‌کند این است که تلاش برای احیای برجام وارد یک دوره طولانی برزخ شود. این کارشناس معتقد است که هیچ گزینه بدون هزینه‌ای برای دولت وجود ندارد.

منبع
Financial Times

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا