مقالات

تاثیر سوخت بر رکود اقتصادی | نشانه‌های رکود جهانی از جانب تامین‌کننده انرژی جهان

به دنبال رکود نفتی ساحل غربی ایالات متحده و با توجه به کاهش ۲ درصدی میزان تقاضای نفت آمریکا در سال ۲۰۲۳‌، و البته افت میزان حمل و نقل و فعالیت بنادر چین در این زمینه‌، شاهد شکل‌گیری نشانه‌هایی از رکود اقتصادی جهانی و تاثیر سوخت بر رکود اقتصادی جهانی هستیم. البته رویداد‌هایی از قبیل افزایش فشار تورم بر روی بودجه خانوار‌ها و جنگ روسیه و اوکراین در طول سال گذشته نیز نقشی اساسی در این اتفاق بازی کرده‌اند. با توان تحلیل همراه باشید تا دلایل این رکود اقتصادی را مورد بررسی قرار داده و پیامد‌های کاهش میزان تقاضای سوخت دیزلی بر روی بازار جهانی را ارزیابی کنیم.

تاثیر سوخت بر رکود اقتصادی | کاهش فعالیت بنادر چین و میزان تقاضای آمریکا

تاثیر سوخت بر اقتصاد جهانی
منبع: Bloomberg

در طول چند هفته اخیر‌، تعداد کانتینر‌ها و کامیون‌های حمل سوخت در چین به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش پیدا کرده است. در اروپا نیز حق بیمه سوخت دیزلی به قرارداد‌های آتی نفت خام اخیر به پایین‌ترین حد خود در طول یک سال گذشته رسیده است. به گزارش S&P Global Inc‌، در آمریکا شاهد کاهش ۲ درصدی میزان تقاضا برای سوخت در طول سال ۲۰۲۳ هستیم. صرف نظر از سال ۲۰۲۰ که به واسطه شیوع کووید ۱۹ شاهد از کار افتادن بخش‌های عظیمی از اقتصاد جهانی بودیم‌، این کاهش ۲ درصدی میزان تقاضا برای سوخت در آمریکا به منزله بزرگ‌ترین کاهش مصرف گازوئیل و سوخت‌های فسیلی از سال ۲۰۱۶ محسوب می‌شود.

با در نظر داشتن تمامی این مسائل‌، میزان تقاضای سوخت برای ماشین آلات سنگین که به نوعی تمامی ناوگان حمل و نقل تجاری تا تجهیزات ساختمانی را در بر می‌گیرد‌، در بسیاری از بزرگ‌ترین اقتصاد‌های جهانی در حال تضعیف شدن است. چنین رویدادی در قالب یکی از نشانه‌های اولیه تضعیف فعالیت صنعتی و کاهش هزینه صرف شده توسط مصرف‌کنندگان در نظر گرفته می‌شود و ناظران همیشگی رکود اقتصادی را در حالت آماده باش قرار داده است.

به گفته بن آیرز (Ben Ayers‌)‌، اقتصاددان ارشد آمریکایی در Nationwide Economics‌: میزان تقاضا برای سوخت دیزلی می‌تواند به عنوان یک شاخص پیشگام برای ارزیابی میزان رشد گسترده در بازار محسوب شود زیرا به صورت همزمان با کاهش میزان تقاضا در این عرصه شاهد شکل‌گیری نشانه‌های اولیه در میزان هزینه صرف شده توسط خانوار‌های مختلف هستیم. کاهش قابل پیش‌بینی در میزان تقاضای سوخت دیزلی خطرات زیادی را برای کل بازار به دنبال داشته و به نوعی شاهد تاثیر سوخت بر رکود اقتصادی خواهیم بود.

هنگامی که به دنبال تاثیر اخبار حمله روسیه به اوکراین شاهد رکود جریان‌های معاملاتی داغ‌ترین سوخت جهان (نفت‌) بودیم‌، نگرانی‌های بسیاری از اقتصاد‌های بزرگ جهان در این عرصه به کاهش قیمت گازوئیل نیز منجر شد. به گفته اقتصاددانان با توجه به رویداد‌های یک سال اخیر‌، احتمال ۶۵ درصدی رکود اقتصاد آمریکا و احتمال ۴۹ درصدی رکود اقتصاد اروپا در طول سال آینده امری محتمل خواهد بود. احتمال رکود اقتصادی در چین بسیار پایین‌تر است‌، زیرا به دنبال بهبود وضعیت این کشور پس از محدودیت‌ها و دوران قرنطینه سخت‌گیرانه مربوط به شیوع کووید ۱۹‌، همچنان شاهد تسریع قابل توجه بازیابی اعتماد مصرف‌کنندگان هستیم.

نمودار تجاری رشد ذخایر دیزلی چین
نمودار تجاری رشد ذخایر دیزلی چین. منبع: Bloomberg

بخش بزرگی از کاهش میزان تقاضای گازوئیل را می‌توان به عرصه حمل و نقل نسبت داد‌، که حدود ۶۰ درصد از سوخت دیزلی چین و ۷۰ درصد از سوخت دیزلی آمریکا را پوشش می‌دهد. بر اساس داده‌های منتشر شده توسط وزارت ترابری چین‌، در هفته منتهی به ۹ آپریل ۲۰۲۳ تعداد کامیون‌هایی که در بزرگراه‌های چین تردد می‌کنند تا ۸ درصد کاهش پیدا کرده است. بر اساس داده‌های Oilchem‌، ذخایر تجاری گازوئیل در سراسر این کشور به استثنای پالایشگاه‌های دولتی در ماه آپریل به بالاترین حد خود در طول هشت ماه گذشته رسیده است.

طبق نتایج حاصل از یک نظرسنجی خصوصی‌، کاهش میزان تقاضای سوخت دیزلی پس از افت غیرمنتظره فعالیت‌های تولیدی چین که در طول ماه مارس سال ۲۰۲۳ رخ داد به کاهش تولیدات کارخانجات سراسر آسیا منجر شد. دافنه هو (Daphne Ho‌)‌، تحلیلگر ارشد Wood Mackenzie‌، در همین راستا اظهار کرد: بازارهای نوظهور منطقه از جمله اندونزی (که دولت آن دست به کاهش یارانه‌های سوخت زده است‌) نیز با کاهش میزان رشد اقتصادی‌، فرایند کاهش میزان تقاضا برای گازوئیل را تجربه می‌کنند.

به دنبال تاثیر سوخت بر رکود اقتصادی جهان‌، روند‌های مشابهی در حال شکل‌گیری در بخش‌های دیگری از دنیا هستند.

به گفته کوئن وسلز (Koen Wessels‌)‌، تحلیلگر ارشد محصولات نفتی در Energy Aspects Ltd‌: میزان تقاضای گازوئیل اروپا در طول زمستان سال گذشته به دلیل تعدیل میزان تقاضا برای سیستم‌های گرمایشی بسیار کمتر بوده و جریان‌های مخالف کلان موجب مختل شدن چشم‌انداز میزان تقاضای سوخت دیزلی شده است.

باب کاستلو (Bob Costello‌)‌، اقتصاددان ارشد گروه صنعتی American Trucking Associations‌، در این راستا گفت: با کاهش تولید کارخانجات‌، ساخت و ساز منازل و فعالیت خرده‌فروشانی که با موجودی بالا در آمریکا کار می‌کنند‌، فرایند حمل و نقل و البته به تبع آن مصرف گازوئیل در این ناحیه با آسیب زیادی مواجه شده است. بر اساس معیار‌های شرکت اطلاعات زنجیره تامین FreightWaves‌، حجم حمل و نقل سنگین در ماه مارس به پایین‌ترین سطح فصلی در طول پنج سال گذشته رسیده است.

افت حمل و نقل آمریکا در الگو‌های هزینه مصرف‌کنندگان ریشه دارد: جریان‌های پایدار سفارش‌های اینترنتی برای بیرون آمدن از کسالت و جو همه‌گیری کرونا‌، جای خود را به مسافرت در تعطیلات و تجربیات محیطی داده است. با توجه به فشار تورم بر روی بودجه خانوار‌ها‌، اولین چیزی که مردم از هزینه کردن برای آن اجتناب می‌کنند در صنعت حمل و نقل تحت عنوان «مرسوله‌های با حجم بالا‌» یا همان کالاهای بسته‌بندی مصرفی ارزان قیمت مانند نوشابه شناخته می‌شود.

رکود ذخایر گازوئیل آمریکا
رکود ذخایر گازوئیل آمریکا. منبع: Bloomberg

کریگ فولر (Craig Fuller‌)‌، مدیرعامل کمپانی FreightWaves‌، در این راستا گفته است: هرگاه مصرف‌کنندگان تحت فشار تورم قرار می‌گیرند‌، تاثیر این امر را بر روی کالاهای ارزان قیمت‌تری که با حجم بالا ارسال می‌شوند مشاهده می‌کنیم. تصمیمات فردی از قبیل حذف نوشابه از سبد خرید‌، تاثیر زیادی در ابعاد کلان داشته و موجب کاهش حجم کلی کالاهایی می‌شود که در جریان اقتصاد در حرکت هستند.

کاهش تقاضای گازوئیل آمریکا به ویژه در سواحل غربی که در آن شاهد کاهش نیروی کار در بخش تکنولوژی و بحران‌های بانکی گسترده هستیم‌، این منطقه را تحت فشار مالی قرار داده است. به گفته Chowdhury از S&P‌: میزان تقاضای گازوئیل در این ناحیه در طول سال جاری تا ۵ درصد کاهش پیدا خواهد کرد که بیش از دو برابر سطح ملی خواهد بود.

واردات کانتینر ایالات متحده‌، به عنوان ابزاری برای استفاده از سوخت دیزلی کامیون‌ها و قطار‌های حمل‌کننده این سوخت در سراسر کشور نیز تحت فشار خواهد بود. در لس آنجلس‌، محموله‌های وارداتی به پایین‌ترین سطح خود از ماه مارس سال ۲۰۲۰ رسیده است. بر اساس داده‌های منتشر شده توسط وزارت ترابری چین‌، در هفته منتهی به ۹ آپریل ۲۰۲۳‌، ظرفیت کانتینر‌ها در بنادر کلیدی تا ۵ درصد کاهش پیدا کرده است.

رکود واردات کانتینر کالیفرنیا
رکود واردات کانتینر کالیفرنیا. منبع: Bloomberg

به گفته میا گنگ (Mia Geng‌)‌، رئیس خدمات نفتی چین در مشاوره صنعتی FGE‌: ما در نیمه دوم سال روند تقاضای گازوئیل چین را به صورت نزولی پیش‌بینی می‌کنیم. با توجه به جریان‌های مخالف اقتصاد جهانی به ویژه در غرب‌، چین باید برای حمایت از فعالیت‌های تولیدی خود به مصرف داخلی تکیه کند.

به گفته ژانیو شاه (Janiv Shah‌)‌، تحلیلگر ارشد Rystad Energy‌: بدون شک تمام رویداد‌های آتی مملو از اخبار بد و ناگوار نیستند. تقاضای اروپا برای گازوئیل با سولفور بسیار پایین بین ماه‌های مارس و جولای تا حدود ۹ درصد افزایش خواهد یافت و با توجه به افزایش مسافرت‌ها در تابستان امری محتمل خواهد بود. مقامات فرانسوی با آزادسازی میلیون‌ها بشکه فرآورده‌های نفتی در پاسخ به اعتصاب‌های کارگری‌، به احتمال زیاد در نهایت دوباره ذخایر استراتژیک را پر خواهند کرد.

این در حالیست که در آمریکا بدون وجود محرک دولتی برای تقویت اقتصاد‌، به تحلیل فولر (Fuller‌) از FreightWave‌، به این زودی‌ها شاهد بازگشت میزان تقاضای گازوئیل به سطح پیشین خود نخواهیم بود. میزان تقاضای گازوئیل با بنزین تفاوت دارد. بدین صورت که قیمت بالاتر موجب کناره‌گیری رانندگان از عرصه شده و سوخت ارزان می‌تواند آنها را به مصرف دوباره ترغیب کند.

طبق اظهارات فولر‌: محصولات به هیچ عنوان به دلیل پایین بودن هزینه حمل و نقل جابه‌جا نمی‌شوند‌، بلکه دلیل حمل و نقل محصولات مختلف‌، وجود فردی است که سفارش مورد نظر را صورت داده و منتظر دریافت کردن آن است.

سخن پایانی

با توجه به تاثیر دوران قرنطینه ناشی از شیوع کووید ۱۹‌، میزان سفارش‌های اینترنتی افزایش پیدا کرده و در نتیجه آن نیز شاهد افزایش میزان حمل و نقل محصولات مختلف بوده‌ایم. این در حالیست که با پشت سر گذاشتن دوران کرونا و اعمال فشار اقتصادی ناشی از تورم بر روی خانوار‌ها‌، میزان سفارشات نیز کاهش یافته و در مناطق مختلفی از قبیل آمریکا‌، اروپا‌، آسیا و چین شاهد کاهش تعداد کامیون‌ها و در نتیجه‌، کاهش تقاضای گازوئیل بوده‌ایم. جنگ روسیه و اوکراین نیز بر روی افزایش قیمت سوخت بی‌تاثیر نبود و به نوعی به کاهش میزان تقاضا برای گازوئیل نیز منجر شد. با پشت سر گذاشتن دوران سرمای زمستان نیز این کاهش میزان تقاضا تشدیدی شده و احتمال دارد تا در طول سال آینده با بحران اقتصادی و رکود جهانی بیشتری در آمریکا و اروپا مواجه باشیم. نظر شما در مورد آینده اقتصاد جهانی و تاثیر سوخت بر رکود اقتصادی چیست؟ آیا آینده روشنی را در بلند مدت برای بحران سوخت پیش‌بینی می‌کنید؟

منبع
Bloomberg

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا